Glitrende nytt album fra Monica Heldal ute nå!

Del

Monica Heldal slipper albumet "Ravensdale" i dag.

Foto: Julia Marie Naglestad
Foto: Julia Marie Naglestad

Hør "Ravensdale" her!

Focus track: Peacetown
Dropbox med WAV, bilder, label copy

«Hey! I got some news for you», synger gitarist/sanger/ låtskriver Monica Heldal i åpningen på sangen «Peacetown» på det nye albumet Ravensdale, og fortsetter «I hope this letter finds you well?».

I et populærmusikalsk perspektiv er det lenge siden sist vi hørte fra Monica Heldal, gitaristen som lyktes med å skape en levende musikalsk legende lenge før hun albumdebuterte med Boy From The North i 2013. Folk med onde hensikter har rukket å starte og tape en verdenskrig på den samme tiden som det har tatt siden Bergensmusikeren slapp sitt andre album, The One In The Sun (2016). 

Siste gangen jeg så og hørte Monica Heldal var i en gigantisk lavvo ute i de store skogene utenfor Avesta i Dalarna i Sverige. Omstendighetene var den mørkeste vinteren og lavvoen var opplyst og oppvarmet på en slik måte at man kunne føle seg transportert til et kapittel i det som muligens kalles «Svenske folkeeventyr». Monica innfant seg på scenen som en slags hildring utstyrt med akustisk gitar. Det er mulig det inntrykket også ble forsterket av at den svenske whiskyen «Box High Coast» viste seg å være aldeles utmerket? 

Men i det lange bakspeilet er jeg sikker på at jeg opplevde det jeg hørte og så denne iskalde kvelden, at et ganske opprømt og høylytt publikum dempet seg og lyttet. At de forstod at gitarløpene som sprang ut av Monicas gitar ikke var hverdagskost, at de plutselig ble konfrontert med en som virkelig spilte gitar. Ikke bare akkompagnerte seg selv etter mer eller mindre beste evne. 

«Jeg tror ikke jeg er noe spesielt bra gitarist, det er ufortjent at det har blitt oppfatningen», kontrer Monica, «jeg har vært interessert i visse typer fingerspill og andre gitartuninger og den slags, men når det kommer til mer gitar-nerdete saker, gitarmerker og den slags, så er jeg ikke akkurat der». 

Uansett må det settes på kontoen til det oppsiktsvekkende uvanlige at Monica i ung alder hadde tilegnet seg de akustiske gitarteknikkene til den irske bluesrockgiganten Rory Gallagher (1948-1995), og deler av hans repertoar. Nok til at hun kunne spille på den klubbscenen i Irland som holdt liv i Gallaghers musikk tiår etter at han døde, altså bare 47 år gammel.

Da Monica Heldal endelig albumdebuterte i 2013, vanket Spellemannpriser, i sjeldent flertall, knallkritikker, og invitasjoner til store festivaler og turnéer med store artister, spesifikt Ben Howard i Europa og uker på veien i USA med John Butler Trio.

«Det var morsomme opplevelser å ha fått med seg, men jeg har aldri drømt om å bli noen stor stjerne, forskjellige ting gjorde at jeg fant ut at jeg trengte en timeout etter 2016». 

Det inkluderte at Monica hadde fått trøbbel med hørselen etter å ha stått i for høy lyd, pluss at hun i disse årene har rukket å få familie. Men dette har likevel ikke holdt henne borte fra selve musikken, sakte, men sikkert har hun i samarbeid med gitarist og produsent Cato «Salsa» Thomassen utviklet og spilt inn sangene som er å høre på det nye, tredje albumet. Finpusset i Thomassens studio, først i Oslo, og sluttført på Hurum. 

Det er Monica og Cato og trommeslager Kenneth Kapstad (ex-Gåte, Motorpsycho), som mellom seg tryller fram de innimellom ornamenterte lydbildene, fulle av klanger og perkusive detaljer. Der allehånde gitarer (og stemminger formoder vi) svever rundt som planeter i musikalske melodiske baner. Musikk som trekker likegyldig på skuldrene av folk som har kjøpt villfarelsen det er at albumets tid er over. 

Ravensdale er intet mindre enn en glitrende, skimrende, vekselvis lavmælt og ekspansiv, alltid besnærende, musikalsk karusell som aller best beveger seg i en hastighet på 33 1/3 omdreininger. 

Tom Skjeklesæther
Halden, januar 2021
(Sparket ut av sitt første og eneste gitarkurs i en alder av 8.) 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Julia Marie Naglestad
Foto: Julia Marie Naglestad
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Drabant Music

Drabant Music
Drabant Music
Akersgaten 7
0158 Oslo

http://www.drabantmusic.no

Jeg tror ikke på sjangere, jeg tror på musikk som har et punkt hvor du treffer et annet menneske. (Ole Paus)

Vi representerer deLillos, CC Cowboys, Oslo Ess, The Dogs, Ole Paus, Savoy, Anja Garbarek, Ida Jenshus, Inge Bremnes, Knut Anders Sørum, Magne Furuholmen, Anna Kajander, Temporary, Marianne Sveen, Raga Rockers, Michael Krohn, Lila, Falkevik, Viktor Wilhelmsen, Tommy Tokyo, WE, Rokusho, Narum, Casa Murilo, Munroe / Knutsen, Waaktaar & Zoe, The Sleepends, Beckstrøm Kvartett, Ingrid Lovise, Trang Fødsel, Zuma, Pine Lake, daelen, Follow That Dream, The Contenders og 4ETG. 

Følg saker fra Drabant Music

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Drabant Music på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Drabant Music

Osa frigjør seg fra båser med sitt nye album!16.4.2021 08:00:00 CEST | Pressemelding

Øyvind Osa, den ikoniske frontfiguren i det norske Grammy-rockebandet El Caco, er klar med et storslått soloprosjekt. Under artistnavnet Osa har han beveget seg bort fra harde riff til en salig blanding av folk, blues og country, og til og med et snev av disco. Dette albumet er en blanding av det som ikke kunne "settes i bås" - noe som gjør det enda mer interessant. Dette er albumet "Osa" av Osa. Lytt til albumet her: https://orcd.co/osa_album - "Dette prosjektet ble født av et behov for å lage musikk som ikke passet inn i bandet El Caco – en ren nysgjerrighet for å gjøre noe helt annet var det som trigget frem dette albumet." - Osa. Jobben med "Osa" går faktisk helt tilbake til 2013 hvor de første opptakene ble gjort. I 2015 ble ideer til faktiske låter og albumplanene ble påbegynt i 2017. Etter litt om og men, uforutsette hendelser og andre prosjekter begynte det hele å ta form. Fallhøyden og presset er større enn noen gang når Osa nå gir ut annerledes musikk under eget navn. Teksten

Ingrid Lovise ute med låt – et symbol på frigjøring og arbeid!26.3.2021 07:00:00 CET | Pressemelding

I dag slipper Ingrid Lovise siste singel fra det kommende debutalbumet. Pop-perlen “Blue Jeans” drives fremover av Ingrid Lovises distinkte og vakre stemme og er en låt til inspirasjon – et symbol på frigjøring og arbeid, om å jobbe og stå på. Hør låten HER! - “Låta er en påminnelse og en motivasjon til å være alt det beste du kan være. Den handler om å være villig til å jobbe hardt for å nå sine mål og realisere drømmene sine.” - Ingrid Lovise s Den 23 år gamle singer/songwriteren etablerer med dette, det kommende debutalbumet som et prosjekt med sterke låtskriverferdigheter, dybde og kontraster. “Blue Jeans” er produsert av Kyrre Fritzner.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom