Gir penger tilbake for å redde norsk lokalmat

- Norske lokalmatprodusenter er viktige for lokale arbeidsplasser, matkultur og innovasjon i dagligvarebransjen. Lokalmattilbudet har aldri vært større. Nå må vi gjøre alt vi kan for å sikre at de kommer seg gjennom koronakrisen, sier MENY-sjef Vegard Kjuus,
Omsetningen mer enn halvert
En fryktet konsekvens er at små og mellomstore lokalmatprodusenter med store faste kostnader og begrenset likviditet avvikles. Og at mange av disse gründerne verken vil ha økonomi eller energi til å starte opp igjen. Da får vi et fattigere mat-Norge, mener MENY.
- Vi har snakket med mer enn 50 av våre lokalmatprodusenter. For mange er det alt krise med omsetningsfall på opptil 60-70 prosent. Hoteller, restauranter og turistattraksjoner er stengt, og ingen kommer på gårdsbesøk, sier Kjuus.
Ask og Thorbjørnrud fortviler
Spekematprodusent Kristoffer Evang hos ASK Gård er en av dem som fortviler:
- Vi har over natten mistet 60 prosent av omsetningen.
Olav Lie-Nilsen ved Thorbjørnrud Ysteri supplerer: - Jeg kjenner godt hvordan det er å være bonde og hotelldriver om dagen. Omsetningen, også fordi Horeca-kundene er stengt, har gått ned 40 prosent. Det er godt å se at MENY og dagligvare kjører på for fullt.
Dagligvarebransjen står til vanlig for i underkant av 50 prosent av salget, men er nå tilnærmet eneste kanal for lokalmatleverandørene.
- Vi ser at mange er opptatt av basisvarer, som vi har nok av. Nå oppfordrer vi alle til dugnadsånd ved å legge lokalmat i handlekurven. Vi har reist Norge rundt og vet hvilken lidenskap, håndverksinnsats og yrkesstolthet som ligger bak hvert produkt, sier Kjuus.
Bidrar med salg og likviditet
MENY har nå satt ned prisene på over 3 000 lokalmatprodukter. I tillegg gir kjeden 10 prosent av lokalmatomsetningen de to neste ukene tilbake til produsentene. På den måten håper MENY å bidra.
- Lokalmatprodusentene får samme pris for sine produkter selv om vi nå har satt ned prisene mot forbruker. Det skulle bare mangle. Disse produsentene er en viktig grunn til at vi har stort utvalg. Mer enn 10 prosent av alle produkter i MENY, kommer fra en lokalmatleverandør, sier Kjuus.
MENY har på få år tredoblet omsetningen, og forventer å selge lokalmat for over en milliard i 2020.
- Vi samarbeider med 450 lokalmatprodusenter. Noen leverer til et fåtalls butikker, andre har vokst seg store og er i alle våre 184 butikker. Alle har til felles at de tar utgangspunkt i lokale forutsetninger og råvarer for å utvikle unike produkter. Og mange sitter i førersetet når det gjelder bærekraftig matproduksjon, sier Kjuus.
Nå handler det mest om arbeidsplasser. Lokalmatprodusenter er spredt over hele landet og hadde i 2019 gjennom dagligvare, Bondens marked, gårdsutsalg og Reko-ringene en samlet omsetning på ca. 5 milliarder kroner.
- De representerer viktig aktivitet lokalt og mange har vekstambisjoner som vil gi nye arbeidsplasser. Med koronakrisen ser vi enda tydeligere hvor viktig det er å ha egen matproduksjon. Mat er mer enn smaksopplevelser. Det er næringsutvikling, kulturbygging og bærekraftig foredling av råvarer, sier Vegard Kjuus i MENY.
Kontaktinfo lokalmatleverandører:
- ASK v/Kristoffer Evang. Produserer økologisk spekemat. Har mistet 60% av omsetningen. Tlf. 997 97 175, kristoffer@askgard.no
- Rueslåtten Ysteri v/Jarle Rueslåtten. Produserer ost. Har mistet 70% av omsetningen. Tlf. 415 12 318, rueslaattenysteri@gmail.com
- Thorbjørnrud Ysteri v/Olav Lie-Nilsen. Produserer ost, driver eget gårdsbruk og drifter hotell. Har mistet 40% av omsetningen. Tlf. 922 17 094, olav@thorbjornrudhotell.no
- Færder Mikrobryggeri v/Tone Krüger. Produserer øl og brus. Har mistet 50% av omsetningen. Tlf. 918 84 549, tone@faerdermikrobryggeri.com
Kontakter
Vegard KjuusAdministrerende direktør
Tel:+47 982 34 819vegard.kjuus@meny.noNina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder



Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Røyland Gård til topps i Norges største lokalmatpris19.9.2025 10:58:42 CEST | Pressemelding
Røyland Gård vil utnytte mer ville, norske bær til økt produksjon av syltetøy, og mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2025. Hol Ysteri får kr 150 000 for å fremme stølsdrift og geitoster, mens Aron Mat får kr. 150 000 for å innta hverdagen med sine kjøttprodukter.
Kraftkar vant Lokalmatvalget15.9.2025 11:10:26 CEST | Pressemelding
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
