Universitetet i Oslo

Generasjonsmøte på Klimahuset

Del

Flere generasjoner klimaforkjempere møtes i Botanisk hage når Gro Harlem Brundtland (80) og Penelope Lea (14) legger ned grunnsteinen til det nye Klimahuset.

Våren 2020 åpner Universitetet i Oslo (UiO) Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Botanisk hage. Torsdag 20. juni kl. 14.45 inviterer UiO til nedleggelse av den symbolske grunnsteinen – en tidskapsel fylt med klimarelaterte gjenstander. 

– Vi er stolte og glade for at et av verdens første Klimahus blir bygget her i Botanisk hage på Tøyen, sier Tone Lindheim, museumsdirektør ved Naturhistorisk museum.

– Her skal vi ta imot 100.000 besøkende årlig. En stor del av disse vil være elever i Oslo-skolen, som vil få egne undervisningsopplegg fra våren 2020. Takket være en raus gave fra Jens Ulltveit Moe er vi nå i stand til å etablere dette Klimahuset, det første nye publikumsbygget i Botanisk hage på over hundre år.

Det skal være en nyskapende arena for debatt og formidling av klimaforskning, spesielt rettet mot unge.

Klimahuset, det første nye publikumsbygget i Botanisk hage på over hundre år, blir en nyskapende arena for formidling av klimaforskning, spesielt rettet mot unge.

Da er det naturlig at en av hovedpersonene på talerlisten for arrangementet er 14 år gamle Penelope Lea, frivillig i Miljøagentene, og tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen. Hennes samtalepartner på scenen blir Gro Harlem Brundtland, som med Brundtlandkommisjonens rapport «Vår felles framtid» i 1987 satte agendaen for hvordan vi tenker om miljø- og klimaspørsmål. De to skal snakke om hvorfor Klimahuset er viktig i dag, før de legger ned grunnsteinen sammen på husets byggeplass.

– Klimahuset viser at Universitetet i Oslo går i front nasjonalt og internasjonalt når det gjelder å satse på klima og bærekraft. Dette vil bli et innovativt møtested for klimaspørsmål, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Øvrige talere på listen er klima- og miljøminister Ola Elvestuen, ordfører i Oslo Marianne Borgen, byrådsleder i Oslo Raymond Johansen, gavegiver Jens Ulltveit Moe, Svein Stølen og Tone Lindheim. Årets Urørt i 2018 JON OLAV spiller minikonsert.

Klimahuset åpner våren 2020 og skal være en vital og spennende arena for utstillinger, debatter og foredrag om klima og klimaendringer, spesielt rettet mot ungdom. Les mer om huset her: https://www.nhm.uio.no/klimahuset/

Kontakter

Sverre Ø. Eikill
Kommunikasjonsrådgiver, Klimahuset
tlf. 98 03 23 36

Elisabeth Brinch Sand
Kommunikasjonsrådgier, UiO
tlf. 93 24 70 07

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom