Universitetet i Oslo

Ettertraktede studier ved UiO

Del

De mest attraktive studiene ved Universitetet i Oslo er profesjonsutdanningene i jus, medisin og odontologi, samt honours-programmene. Nykommeren kjernefysikk og nukleærteknologi er også inne på topplisten.

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Årets opptakstall viser at av 42792 søkere har 11584 fått tilbud om studieplass ved UiO høsten 2023.

På listen over de mest populære programmene finner vi også de tverrfaglige studiene «filosofi, politikk og økonomi», tverrfaglige kjønnsstudier og honours-programmene. En annen nykommer på topplisten er økonomi og datavitenskap. De nye tverrfaglige studietilbudene er med andre ord blant UiOs mest ettertraktede.

God søkning til alle fag

I Norge har UiO flest studieprogram (15) som krever over 60 poeng for å komme inn i ordinær kvote. I år bikket medisinstudiet poenggrensen på 70 poeng for ordinær kvote, med 70,2.

Samtidig får en stor andel av søkermassen oppfylt sitt studieønske.

– Vi er veldig glade for at studieprogrammene ved UiO fortsetter å tiltrekke seg sterke kandidater. Det er høye poenggrenser for både profesjonsutdanningene og de nye tverrfaglige utdanningene som honours-programmene og «filosofi, politikk og økonomi». Blant førstegangsstudentene er faktisk honours-programmet realfag det vanskeligste å komme inn på – vanskeligere enn medisin og jus, sier Bjørn Stensaker, viserektor for utdanning.

Behov for både tverrfaglighet og dybde

Stensaker konstaterer samme tendens i år som tidligere: Kandidatene søker seg til nye tilbud så vel som de klassiske universitetsfagene.

– Fremover kommer vi mer enn noensinne til å trenge ulik type kompetanse for å løse de komplekse samfunnsutfordringene dagens unge har foran seg. Da er det behov for både tverrfaglig kompetanse og dybdeforståelse i mange ulike fag, sier han. 

Jevnt over er det god søkning til alle 107 studieprogram i dette opptaket, og svært mange kvalifiserte kandidater får et tilbud.

Velkommen til studiestart

Viserektor Stensaker ser frem til å ønske alle nye studenter velkommen til UiO. 

– Vi skal gjøre det vi kan for at studietilværelsen ved Universitetet i Oslo blir minneverdig og en god investering i framtiden for den enkelte student og for samfunnet, sier han og fortsetter:

– Alle nye studenter får en faddergruppe første dag i studiestarten, som skal bidra til at de blir kjent med medstudentene sine og universitetet. Her er det viktig å møte opp for å få en god start på studiene! Det blir aktiviteter hver dag både på dag- og kveldstid. I år har vi igjen et stort telt på Frederikkeplassen, som er åpent for alle studenter. Her blir det konsert, debatt, live-podkast og mye mer. Vi gleder oss!

Nøkkeltall for UiO

  • 18 456 førstevalgssøkere til studietilbud ved UiO
  • 11 584 har fått tilbud om plass (7298 kvinner og 4286 menn)
  • 3,0 førstevalgssøkere per studieplass
  • UiO er det lærestedet med flest søknadsalternativer med poenggrense over 60 poeng i ordinær kvote (15 studieprogrammer).

UiOs studieprogrammer med høyest poenggrenser

Programnavn Ordinær kvote Førstegangsvitnemål
Medisin, høst 70,2 61,2
Medisin, vår 69,2 60,1
Psykologi, høst 68,5 58,5
Psykologi, vår 67,3 57,8
Odontologi 67,2 58,6 
Filosofi, politikk og økonomi 64,9 58,0
Rettsvitenskap (jus), høst 64,2 57,2
Honoursprogram, Realfag 63,5 61,5
Rettsvitenskap (jus), vår 62,8 55,7
Tverrfaglige kjønnsstudier, årsstudium 62,6 50,5
Honoursprogram, Samfunnsvitenskap 62,5 58,6
Filosofi, årsstudium 62,2 53,1 
Psykologi, årsstudium 61,7 53,6
Kriminologi, årsstudium 61,2 54,5
Informatikk: digital økonomi og ledelse 60,0 53,4
Klinisk ernæring 59,6 51,4
Kunsthistorie og visuelle studier, årsstudium 59,6 47,1
Kriminologi, bachelor 59,5 54,0
Økonomi og datavitenskap 59,2 51,5
Samfunnsøkonomi, årsstudium 59,0 47,2

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Viserektor for Utdanning ved UiO, Bjørn Stensaker
Viserektor for Utdanning ved UiO, Bjørn Stensaker
Last ned bilde

Om oss

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom