Geitoster fra Undredal på plass på topplaget

– Det kan være ganske krevende å være liten i møte med det store markedet. Da er det godt å få være del av et større fellesskap.
Det sier Anna Karine Marstein fra Undredal Stølsysteri.
Under et Matstreif-seminar i Oslo i dag ble Marstein klappet opp på scenen. Der fikk hun overrakt Spesialitet-merker som viser at geitosten "Kvit Undredal" i tre lagringsgrader, samt brimosten "Brun Undredal", er godkjent av fagjuryen og får plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet.
– Det er veldig hyggelig at ostene våre falt i smak hos fagjuryen, men når det er sagt så synes jeg egentlig ikke at vi trenger noen utenfra for å fortelle oss at ostene våre er en spesialitet, humrer Marstein.
Det var statssekretær i landbruks- og matdepartmentet, Ingvild Ofte Arntsen, som fikk æren av å overrekke Spesialitet-merker til stølsysteriet. I sin tale sa hun:
– Undredal er ei lita bygd hvor ildsjeler med stolthet og høy fagkunnskap har bevart og utviklet sin geitosttradisjon og gjort detn til en bærebjelke i sin lokal-identitet.
– Ostene viktige for lokalsamfunnet
Ysteriet i Undredal ble stifta i moderne form i 2002 av tre familier, men Marstein synes det alltid er viktig å understreke at de kun har modernisert en ystetradisjon som har vært praktisert i dalen i mange generasjoner.
Stølsysteriet har høstet mye omtale og anerkjennelse. Ostene er ettertrakta og geitost-tradisjonen er blitt en viktig del av lokalsamfunnet.
–Ja, det er sant. Vi opplever en veldig støtte i lokalmiljøet, samtidig som vi også kjenner på et ansvar i bygda. Vi har for eksempel Underdalsbui hvor ostene er en viktig del av omsetningsgrunnlaget. Vi utgjør en viktig del av et skjørt system i ei bygd med bare 60 innbyggere. Derfor er det så viktig for oss å ha lag å spille på, sier Marstein.
Marstein er opptatt av at norske matprodusenter må stå sammen.
–Vi må ha felles front mot alt som presser på fra utlandet. Vi må løfte fram norske råvarer og norsk matproduksjon. Heldigvis ser vi økende interesse for norsk mat, i hvert fall ser vi det på ost. Nå spør mange etter norske oster når de handler.
–Sikkert eksotisk sett utenfra
Marstein sier hun er glad for at norsk ost seiler i medvind og får oppmerksomhet.
– Her har interesseorganisasjonen Norsk Gardsost gjort en formidabel innsats, roser hun.
Ikke få turister og journalister besøker vesle Undredal med store øyne
–Jeg kan fortsatt bli i stuss når noen liksom slår hendene sammen og synes geiter og stølsliv er eksotisk. For oss her er det jo bare en naturlig del av hverdagen, sier hun.
–Samtidig skjønner jeg jo at vi er heldige som lever i en slik hverdag - så nær naturen. Ja, visst er vi heldige. Det er ei stor glede, men samtidig et stort slit. Nå håper vi på drahjelp fra merkeordningen Spesialitet.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Bilder






Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Geir-Rune Larsen vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202517.12.2025 12:39:53 CET | Pressemelding
Avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfag. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Nasjonalbilioteket i Oslo.
Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner3.12.2025 12:16:30 CET | Pressemelding
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
