Fritert tørrfiskkinn – ny delikatesse i særklasse

- Som nordlending og kokk kjenner jeg jo godt til tørrfisk, og å få enda mer bærekraft ut av en tipp-topp råvare er rett og slett glimrende. Blir så glad for at vi har mathåndtverkere som er nysgjerrige og tar seg tid til å utvikle nye smaksopplevelser. Når skinnet friteres så krøller det seg delikat, får en gyllen vakker farge og er så sprøtt at det smeller i kjevene når du tygger det. Uten tvil et produkt som appellerer enten som garnityr til fiskeretter eller rett og slett snacks, sa kjøkkensjef Gunnar Jensen om stod for tildelingen av Spesialitetsmerket i Mathallen i Tromsø.
Skinnet bedrar ikke
- Vi vil utnytte hele fisken og mener oppriktig at skinnet fra tørrfisken vil bli like etterspurt som fiskekjøttet. Når skinnet friteres gir det en ren, mild smak av fisk og sjø og en ufattelig krønsj enhver restaurantkokk eller matinteressert forbruker vil elske. Klart vi er kjempestolte over å motta Spesialitetsmerket som en bekreftelse på nitid kvalitetsarbeid, sier en fornøyd Joackim Wikstrøm, daglig leder av Hrogn AS som holder til på Kvaløyvågen i Tromsø.
Eksporterer til 12 land
Hrogn er en bitteliten grunderbedrift startet i en garasje i 2010 og ble mer etablert i 2014 med en svenske, finne og italiener i spissen. Målet er økt verdiskapning i sjømatnæringen. Fra før har bedriften mottatt Spesialitet for Bottarga Boreale som er naturtørket skreirogn hengende på hjell side om side med fisken selv. I dag eksporteres rognposene til 12 land og de fremste gastronomiske stjernerestaurantene.
– Å ha slike ambisiøse innovatører som løfter fram de norske mattradisjonene til nye uante høyder, er fantastisk. Synes jo også det er morsomt og et poeng at det faktisk er folk med unorske øyne som ser utviklingsmuligheter i råvarer vi nordmenn har hatt siden vikingtiden, sier fagsjef Marit Strand i Stiftelsen Matmerk som står bak den offisielle merkeordningen for lokalmat i særklasse.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Les mer om Fagjuryen
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder



Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom