Frir til trønderne for svar om koronatiltakene
– Dette er et viktig prosjekt, som jeg oppfordrer alle inviterte til å delta i. Undersøkelsen kan gi oss avgjørende kunnskap om hvordan eldrehelsen påvirkes av smitteverntiltak, på kort og lang sikt. Kunnskapen vi samler her vil gjøre oss i bedre stand til å møte lignende utfordringer i fremtiden. – Bent Høie, Helse- og omsorgsminister (H)
Eldre har i sterkere grad enn resten av befolkningen blitt oppfordret til å holde sosial avstand til alle utenfor husholdningen. Hvilken pris dette har hatt for de eldre kan trønderne nå bidra til å svare på!
Bygger videre på omfattende datagrunnlag
Alle som var 70 år eller eldre da de deltok i den fjerde runden av Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4) får i disse dager tilsendt en kort spørreundersøkelse i posten. Resultatene fra spørreundersøkelsen vil kobles mot tidligere HUNT-data samt en oppfølgingsstudie som starter til høsten.
– Vi vil kartlegge hvordan sosial isolasjon har påvirket helse og fungering i dagliglivet, ved å sammenstille svarene fra denne spørreundersøkelsen med HUNT-undersøkelsen, forteller Geir Selbæk, forskningssjef ved Aldring og helse.
– Dette er stort i verdenssammenheng! Nær 13 000 personer vil få spørreskjema i posten. Det er svært få land som har så omfattende helsedata som Norge, takket være den gode oppslutningen om HUNT-undersøkelsene.
Kunnskap om hvordan smitteverntiltakene har påvirket eldres helse er viktig, for å kunne utarbeide bedre strategier for håndtering av pandemier og andre alvorlige situasjoner i fremtiden. Spørreundersøkelsen inneholder også spørsmål om hvordan eldre har benyttet teknologi for å opprettholde sosial kontakt med familie, venner og helsevesen.
– Det er viktig å kartlegge hvordan teknologi brukes i den eldre befolkningen, for å kunne utvikle løsninger som fungerer i praksis, sier Håvard Skjellegrind, som er fastlege i Steinkjer og leder for eldreundersøkelsen i HUNT4 70+.
– Vi trenger å finne ut hva som skal til for at eldre som sitter hjemme kan opprettholde sosial kontakt, for å ta vare på både psykisk og kognitiv helse.
Oppfølgingsstudien HUNT Aldring i Trøndelag (AiT) som starter til høsten, er bestilt av Helsedirektoratet. Da vil eldre trøndere igjen inviteres til feltstasjoner eller tilbys besøk, for å gjenta undersøkelsene fra HUNT4 70+. Denne gjentatte undersøkelsen gir mulighet til å forske på hvordan helsen utvikler seg over år hos eldre, og hvordan samfunnstiltakene under pandemien har påvirket eldres helse og livskvalitet.
Nøkkelord
Kontakter
Vigdis Hjulstad Belbo
Prosjektleder HUNT Aldring i Trøndelag
Mobil: 95145852
E-post: vigdis.h.belbo@aldringoghelse.no
Bilder






Om Nasjonalt senter for aldring og helse

Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Aldring og helse er en nasjonal kompetansetjeneste for aldersrelaterte sykdommer og tilstander. Gjennom utvikling av ny kunnskap, og omfattende og variert kompetansespredning, bidrar tjenesten til høy kvalitet i helse- og omsorgstilbudet til eldre i hele Norge.
HUNT, Helseundersøkelsen i Trøndelag, er underlagt NTNU og er både en samling helsedata og et forskningssenter på Levanger. HUNT har samlet inn helsedata fra befolkningen i Nord-Trøndelag fra 13 år og eldre, hvert tiende år siden 1980-tallet. HUNT4 ble fullført i 2019.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Korrigert versjon: Kraftig økning i nye tilfeller av demens17.6.2025 17:14:29 CEST | Pressemelding
Dessverre har vi funnet feil i rapporten «Insidens av demens», som ble lansert mandag 16. juni. Dette er en ny versjon av pressemeldingen med de riktige tallene. Den korrigerte rapporten finner du også her.
Kraftig økning i nye tilfeller av demens16.6.2025 13:37:40 CEST | Pressemelding
En ny, norsk studie om demens anslår at antallet nordmenn som utvikler sykdommen er nesten fire ganger høyere enn tidligere anslått. – Det er en av de største utfordringene vi som samfunn står overfor de neste tiårene, sier Geir Selbæk, forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse.
Ny nasjonal dag for fallforebygging 29. april: – Sammen kan vi forebygge fall med enkle grep28.4.2025 11:08:27 CEST | Pressemelding
Fall blant eldre er en av våre store helseutfordringer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange eldre, pårørende og samfunnet ellers, sier fagsjef Gro Gujord Tangen i Nasjonalt senter for aldring og helse.
Vil løfte folks hjernehelse13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Nå lanserer Nasjonalt senter for Aldring og helse Hjerneløftet – en gratis guide som gir folk forskningsbaserte råd for en sunnere hjernehelse. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet.
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse23.1.2025 13:42:49 CET | Pressemelding
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom