Fredsprisarkiv digitaliseres

Hvem som blir tildelt Fredsprisen beror på nominasjoner fra utvalgte samfunnslag. Dette er en spennende historie, der nominasjoner har kommet inn på alt fra brev utformet som dagbøker til skriblerier på servietter og hotellmenyer.
Ut i verden gjennom Digitalarkivet
Digitalarkivet er Norges fellesløsning for lagring og publisering av arkivmateriale, utviklet av Arkivverket. Alle virksomheter som oppbevarer arkiv og historiske data kan nå publisere i Digitalarkivet. Nettstedet er under utvikling og vil på sikt tilby mange flere tjenester enn i dag. Opplastingen er selvbetjent, og Digitalarkivet håndterer både digitaliserte papirarkiver og audiovisuelle arkiver.
– For oss var det naturlig å velge Digitalarkivet som løsning når vi nå skal gå i gang med å digitalisere og gjøre nominasjonsbrevene tilgjengelige, sier Bjørn Helge Vangen, hovedbibliotekar ved Nobelinstituttet.
– Vi gleder oss til samarbeidet med Nobelinstituttet og deres valg om å bruke fellesløsningen Digitalarkivet for å gjøre nominasjonsbrevene tilgjengelige, sier riksarkivar Inga Bolstad.
Det er et svært ettertraktet materiale som nå skal digitaliseres.
– Vi har forskere fra hele verden som kommer til Oslo for å bla i nominasjonsbrevene, som nå er ganske tynnslitte. Med digitalisering sikrer vi brevene for evigheten, samtidig som forskere over hele verden får god tilgang til kildene. Det er et viktig samfunnsoppdrag, sier Vangen.
Nobelinstituttet har strenge krav til hvem som får tilgang. Ingen får se nominasjonsbrev som er yngre enn 50 år.
– Brev som er eldre enn 50 år vil være tilgjengelig for forskning. Men det må søkes om tilgang, opplyser Vangen.
Nominasjonsbrevene som om kort tid blir lagt ut i Digitalarkivet er derfor fra perioden 1901-1971.
Fakta om nominasjoner til Nobels Fredspris
Nominasjoner til Nobels Fredspris må være sendt senest midnatt 31. januar samme år som utdelingen. Alle nominasjoner som sendes innen denne datoen blir vurdert av Nobelkomiteen, men det er ikke hvem som helst som kan nominere fredspriskandidater.
Disse har rett til å nominere personer og organisasjoner til Nobels Fredspris:
- Medlemmer av staters nasjonalforsamlinger og regjeringer (f.eks. alle stortingsrepresentanter) samt statsoverhoder
- Medlemmer av internasjonale domstoler
- Universitetsrektorer
- Professorer i samfunnsvitenskap, historie, filosofi, jus og teologi/religion
- Direktører ved fredsforskningsinstitutt og utenrikspolitiske institutt
- Personer som har fått Nobels Fredspris
- Medlemmer av det internasjonale styret i organisasjoner som har fått Nobels Fredspris
- Medlemmer av det internasjonale styret i WILPF
- Nåværende og tidligere medlemmer av Den Norske Nobelkomite
- Tidligere konsulenter ved Det Norske Nobelinstitutt
- Nobelkomiteen offentliggjør ikke selv navnene på noen av de nominerte, men det hender at det oppstår spekulasjoner eller at de som har nominert noen offentliggjør forslaget sitt.
Se fullstendig liste på Nobelinstituttets nettsider.
Vanligvis mottar Nobelkomiteen et sted mellom 300 og 400 forskjellige nominasjoner, og de gjør research på hver kandidat. Offentliggjøringen av prisvinneren skjer fredagen i den første hele uken i oktober.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Fredsprisarkiv digitaliseres (video)Videokanal
Nøkkelord
Kontakter
Helen Daae FrøysethSeniorrådgiver
Kommunikasjon og formidling
Kjetil SvilandSeniorrådgiver
Tel:41423352kjesvi@arkivverket.noBilder





Om Arkivverket
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg pressemeldinger fra Arkivverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkivverket
Migrasjonsåret 2025: Historiske dokument på reise over Atlanteren27.6.2025 14:18:39 CEST | Pressemelding
I samband med utvandrarjubileet Crossings 200 markerer Arkivverket den første organiserte norske seglinga med emigrantar til Amerika ved å tilgjengeleggjera unike arkivkjelder. Riksarkivaren overrekkjer også ei spesiell gåve til mannskapet på Restauration, som er ein kopi av skuta som markerte starten på den store utvandringa, under eit arrangement i Stavanger 3. juli.
Norge får ny arkivlov: Et framtidsrettet og teknologinøytralt regelverk21.6.2025 13:40:46 CEST | Pressemelding
Etter mer enn 30 år med gjeldende lovverk, får Norge en ny arkivlov. Den nye loven gir et moderne og teknologinøytralt rammeverk for dokumentasjon og arkivdanning, tilpasset en digital hverdag.
18 millioner kroner til arkivprosjekter over hele landet19.5.2025 13:47:06 CEST | Pressemelding
I 2025 øker støttepotten til arkivprosjekter med tre millioner kroner. Kultur- og likestillingsdepartementet har besluttet å øke potten, og Arkivverket får dermed 18 millioner kroner å fordele til utviklingsprosjekter.
Kartotek over 50 000 norske krigsflyktninger til Sverige publisert8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I vårslippene publiserer Arkivverket viktige dokumenter fra 2. verdenskrig på Digitalarkivet. I år handler det om de som flyktet til Sverige.
Styrker samarbeidet om tros- og misjonsarkiv7.5.2025 14:27:16 CEST | Pressemelding
Ny avtale mellom Arkivverket og Misjons- og diakoniarkivet ved VID.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom