Fransk isbombe med flammer til nyttårsfesten
-Denne godsaken kalles også «Omelette de norvégienne", og er en kake med luftig sukkerbrød, deilig iskrem og søt marengs. Du kan lage både sukkerbrød og is selv - eller kjøpe det på butikken, alt etter hva du har tid til. God blir kaka uansett, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Enten du lager iskremen selv eller kjøper ferdig, kan du tilsette den smaken du liker i isen. Multesyltetøy gir en deilig smaksbalanse opp mot den søte marengsen.
Fjelleng Hansen mener iskaken med marengslokket er den ultimate desserten, både fordi den er flott å se på og har smaker de fleste liker, men også fordi mye kan lages i forkant. Det er en liten luksus når man har gjester.
-Her pakker man sukkerbrød rundt iskrem, i en iglo-form, og så legger man en kappe med marengs rundt. Klapp gjerne lett på marengsen med paletten for å lage fine topper, som vindfokket snø. Marengsen er såpass fast at den vil holde formen. Sett kaka i fryseren, så er det bare sjarmøretappen igjen før servering, sier hun.
Flammeshow for gjestene
Ta kaken ut i tide til at sukkerbrødet tiner litt, og bruk en gassbrenner for å gi marengsen en gyllen farge. Du kan også sette kaken raskt under grillelementet i ovnen, men følg godt med, slik at den ikke svir seg. Sett kaken på et serveringsfat, og finn frem likør eller cognac.
-Med flambering er det mulighet til å både briljere og imponere, så gjør gjerne dette foran gjestene. Sørg for god klaring til folk og servietter før du flamberer. Varm opp likør eller cognac på middels varme i en liten kjele. Hell forsiktig likøren/cognacen over kaken og tenn på med en fyrstikk, sier Fjelleng Hansen.
Etter en liten stund, slukner flammene og det er bare å nyte den deilige desserten. Om du ikke har lyst å flambere, kan du stikke stjerneskudd i kaka for fest-effekten.
Bilder
Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom