MENY

Fra miljøproblem til kortreist godbit

Del

Stillehavsøsters, en stor miljøtrussel langs norskekysten, skal nå bli kortreist nytelse. - Østers er trendy og i ferd med å bli mer folkelig. Vi håper vi kan bidra til å holde bestanden nede i Norge ved å selge skjellene til spiselige priser i alle våre butikker, sier Lars Gerhardsen, ansvarlig for fisk og sjømat i MENY.

Stillehavsøstersen invaderer store deler av norskekysten i stort tempo grunnet en enorm formeringsrate. Ikke bare ødelegger den badeplasser, den ødelegger også det norske artsmangfoldet. Blåskjell blir borte og fuglelivet påvirkes. I 2012 ble stillehavsøstersen derfor svartelistet av Miljødirektoratet.

Hvorfor ikke se på de utskjelte norske skjellene som en mulighet? Østers er stadig oftere på restaurant-menyene, men også hjemme-salget øker.
- Vi opplever at østers er en trend, som vi tror vil nå ut bredere i folket i årene fremover, litt på samme måte som vi har sett med sushi. Hvorfor da ikke spise de norske stillehavsøstersene. De er fantastisk gode, bedre enn oppdrettsøstersen vi importerer; både fordi de er ville og dagsferske, men også på grunn av det friske, norske kalde vannet, sier Niels Aall-Lyche, daglig leder i Norwegian Shores.

Norwegian Shores plukker i dag, med myndighetenes tillatelse, stillehavsøsters i Østfold, Vestfold, Telemark og Agder. Skjellene går via et renseanlegg på Nøtterøy og gjennom en omfattende prosess for å sikre både matvaretrygghet og at alle skjell er av beste kvalitet før de sendes videre for konsum.
- Vi tar tak i en miljøutfordring, samtidig som vi etablerer en ny sjømatkategori i et Skagerak nærmest dødt for fiske. Skal plukkingen monne, må vi få større distribusjon. Det sørger MENY nå for med sine 186 butikker rundt om i landet, sier Aall-Lyche.

Svensker spiser dobbelt så mange
Gerhardsen er spent på salgsutviklingen. MENY har i mange år solgt østers, i hovedsak importerte oppdrettsøsters fra Frankrike. Salget har ligget på ca. 4 millioner i året. Kun et fåtall av MENY-butikkene i de store byene har hatt østers permanent, mens de fleste har hatt dem knyttet til større helgeaktiviteter med skalldyrshow. Absolutt alle butikkene har solgt østers i 2021.
- For å gjøre østers mer folkelig og tilgjengelig setter vi ned prisen til fast stk.-pris på 19,90. Så må vi gi kundene gode serveringstips og lære dem hvordan de skal åpnes. Vi tror på salgsvekst, ikke minst fordi vi hadde en vekst i skalldyr og blåskjell på ca. 20 prosent i fjor, sier Gerhardsen.

Til tross for en gryende østers-trend og god vekst i skalldyr og skjell, har vi nordmenn en lang vei å gå når det gjelder å slurpe i oss østers. For mens franskmenn i snitt per innbygger spiser 30 østers på et år, spiser vi i snitt 0,2 østers pr år. Svenskene spiser dobbelt så mange som oss.For mer informasjon, kontakt:

Niels Aall-Lyche, daglig leder i Norwegian Shores, tlf.90 93 79 50, nal@shores.no
Lars Gerhardsen, ansvarlig for fisk og sjømat i MENY, tlf. 982 34 833, lars.gerhardsen@meny.no

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Lars Gerhardsen, ansvarlig for fisk og sjømat i MENY
Lars Gerhardsen, ansvarlig for fisk og sjømat i MENY
Last ned bilde

Om MENY

MENY
MENY
Karenslyst alle 12-14
0213 Oslo

21 61 20 00http://www.meny.no

MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom