Første sesong med hørselsforsøk på vågehval er avsluttet
– Hovedmålet i år var å få demonstrert at systemet med å fange og slippe hvaler løs fungerer. Det har vi klart, sier Petter Kvadsheim fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
De kommende fire årene skal FFI i samarbeid med universitetet i Århus og The National Marine Mammal Foundation kartlegge hørselsterskelen hos vågehval. Testmetoden er den samme som brukes for å teste hørselen hos spedbarn. Hvalene slippes fri etter at testene er gjennomført.
Målet med prosjektet er å begrense skadevirkningen av menneskeskapt støy for dyrelivet i havet. Prosjektet er likevel blitt møtt med protester fra dyrevernorganisasjoner internasjonalt.
– Dette blir første gang vi får informasjon om hørselen hos bardehval. Denne kunnskapen vil være helt nødvendig for å forstå hvordan menneskeskapt støy i havet påvirker disse dyrene, sier Dr. Dorian Houser fra The National Marine Mammal Foundation (NMMF).
Fikk testet fangstmetode
Fangstsystemet i Vestfjorden i Lofoten består av 1,7 kilometer med nett som veier til sammen 20 tonn. Nettene skal lede lede hval inn i en innhegning der testene gjennomføres.
Årets testsesong varte fra 30. mai. til 25. juni. Nesten halve perioden ble brukt til å sette ut nettene og optimalisere fangstsystemet.
Forskerteamet observerte 20 hvaler i løpet av de fire ukene de jobbet. Tre hval gikk inn i bassenget før fangstsystemet var ferdig montert. Ytterligere tre gikk inn i bassenget når fangstsystemet var klart. En av dem ble sluppet fri fordi den var for stor, en klarte å svømme under nettet, den tredje som svømte inn var en knølhval som forskerne lot svømme videre. Dermed ble det ikke gjennomført noen hørselstester i år.
Men forskerne kommer tilbake i 2022. Det er planlagt tester også i 2023 og 2024.
– Vi gleder oss til neste år, da vil vi kunne bruke hele testperioden på å fange hval og teste hørsel, sier Kvadsheim.
Forsøkene i Lofoten gjennomføres i regi av SOST (Subcommittee on Ocean Science and Technology), og er finansiert av blant andre US Marines og amerikanske olje- og energimyndigheter. Prosjektet har et budsjett på ca. 15 millioner kroner.
Nøkkelord
Kontakter
Ved spørsmål, kontakt kommunikasjonsenheten.
Vakttelefon kontortid: 63 80 71 30
Vakttelefon utenom kontortid: 993 87 130
Bilder

Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Forsvarsanalysen 202514.2.2025 15:36:52 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 18. februar. I 2025 preges utviklingen av Forsvaret av et dystert bakteppe. Samtidig er Forsvarets nye langtidsplan historisk, både i økning og enighet.
SIX Robotics skal industrialisere norsk dronesvermteknologi13.2.2025 12:07:10 CET | Pressemelding
De siste årene har FFI utviklet en dronesverm med kunstig intelligens der overvåkingsdroner og angrepsdroner samarbeider. FFI inngikk i fjor en lisensavtale og en samarbeidsavtale med det norske teknologiselskapet SIX Robotics med tanke på å industrialisere teknologien.
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom