Første nasjonale studie: Syriske flyktningers psykiske helse og livskvalitet i Norge

Målet med studien er å få mer kunnskap om flyktningers helse og livskvalitet etter krig, flukt og bosetting i et nytt land. Rapporten, som lanseres tirsdag 20. oktober, er utarbeidet av NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold om traumatisk stress) og er den første rapporten fra denne studien.
Sterke opplevelser
I rapporten fremgår det at cirka 40 prosent av respondentene i studien opplevde fem eller flere potensielt traumatiske hendelser før flukten. Videre rapporterer mer enn 95 prosent av respondentene at de har opplevd krig på nært hold, og nærmere 90 prosent at de var i livsfare før eller under flukten.
Belastninger etter ankomst til Norge
Belastninger relatert til tiden før eller under flukt er ikke alene om å være nært knyttet til flyktningenes psykiske helse. I studien ble respondentene også spurt om ulike forhold etter ankomst som er belastende.
Den vanligste formen for stressbelastninger flyktningene opplevde ofte eller veldig ofte etter ankomst var tristhet over å ikke være gjenforent med familiemedlemmer (51.3 prosent). Nesten like mange (43.7prosent) opplevde frustrasjon over å ikke kunne bruke kompetansen sin. De forholdene som var sterkest assosiert med psykisk helse, var likevel stressfaktorer knyttet til økonomi (10.5 prosent) og en følelse av manglende respekt (5.1 prosent).
– REFUGE-studien er en landsomfattende flyktningstudie som vil gi oss ny kunnskap om helse, livskvalitet og integrering blant flyktninger i Norge over tid, og er i så måte unik, sier prosjektleder og forsker, Arnfinn J. Andersen ved NKVTS.
FAKTA:
900 syrere har deltatt i studien ved å svare på spørreskjema tilsendt postalt.
REFUGE-studien ble igangsatt med bakgrunn i den generelt store økningen i antall flyktniger på verdensbasis de siste årene. Studien har som mål å styrke dagens kunnskap om sammenhengen mellom helse, livskvalitet og integrering blant flyktninger etter bosetting i en nytt land. I første omgang tar studien for seg flyktninger fra Syria som er bosatt i Norge. Studien gjennomføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Röda Korsets Högskola i Sverige.
Studien er planlagt å gå over flere år.
Kontakter
Forsker Øivind Fjeld-Solberg,
mob 906 13 457
e-post:oivind.solberg@nkvts.no
Forsker og prosjektleder Arnfinn Ansersen,
mob 470 31 669
e-post: arnfinn.andersen@nkvts.no
Runhild Grønliekommunikasjonsrådgiver
Tel:92246404runhild.gronlie@nkvts.noBilder



Dokumenter
Lenker
Om NKVTS
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) utvikler og sprer kunnskap og kompetanse om terror, vold og traumatisk stress. Formålet er å forebygge og redusere de helsemessige og sosiale konsekvensene som dette kan medføre. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig5.12.2024 15:20:58 CET | Pressemelding
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom