Du plikter å avverge vold
Straffeloven pålegger alle norske borgere å forsøke å avverge alvorlig vold. Hver fjerde nordmann kjenner ikke til denne plikten. Nytt e-læringsverktøy skal hjelpe yrkesutøvere å kjenne igjen situasjoner der de har avvergingsplikt. Avvergingsplikten går foran taushetsplikten.

– Avvergingsplikten er et svært viktig virkemiddel for å forbygge alvorlig vold mot barn og vold i nære relasjoner, sier Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap).
Ministeren understreker at manglende kunnskap om avvergingsplikten kan resultere i at vi som profesjonsutøvere og som privatpersoner ikke handler tilstrekkelig for å avverge vold og overgrep.
– Jeg er derfor svært glad for at kunnskapen om denne plikten vi alle har, nå blir gjort lettere tilgjengelig for mange flere gjennom e-læringskurset, sier Aas-Hansen.
Et ansvar for alle
– Samfunnet vårt er avhengig av at vi bryr oss og tar vare på hverandre. Derfor har alle i Norge plikt til å avverge alvorlige lovbrudd som drap, voldtekt, vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep mot barn. Om det ikke er trygt for deg å gripe inn har du likevel plikt til å varsle politiet, sier Geir Borgen, barnelege og prosjektleder for plikt.no ved NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress).
Plikten er beskrevet i Straffelovens § 196. Paragrafen pålegger alle i Norge en plikt til å avverge, når de vet eller anser det som mest sannsynlig at lovbruddet vil skje.
– Avvergingsplikten gjelder for alle, både for deg som jobber med mennesker og har taushetsplikt og for deg som privatperson. Avvergingsplikten går foran taushetsplikten, sier Borgen.
Nytt e-læringskurs
På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet har NKVTS fått laget et e-læringskurs om avvergingsplikten for ansatte i helse- og oppvekstsektoren. Kurset finner du blant annet på nettsiden www.plikt.no.
Kurset viser situasjoner der det kan være aktuelt å avverge. Seerne får oppgaver til refleksjon og lærer hvordan de kan håndtere situasjoner som likner på dem som vises.
– I første omgang viser kurset situasjoner fra et legekontor, en helsestasjon, en barnehage og en skole, men også de som jobber i andre sektorer vil kunne bruke og lære av situasjonene i verktøyet. Vi planlegger dessuten å utvide kurset med situasjoner som flere kan kjenne seg igjen i, sier Borgen.
Tilgjengelig fra yrkesforeningers nettsider
Kursmodulene er laget med tanke for at hver yrkesgruppe skal kunne legge «sin modul» på egne foreningers nettsider. For eksempel har Nasjonalt kompetansesenter for legevaktsmedisin (NKLM) innarbeidet e-læringsmodulen som omhandler møtet mellom lege og pasient i et allerede eksisterende kurs til legevaktpersonell.
– For helsepersonell er taushetsplikten viktig, men ved kontakt med personer utsatt for vold og overgrep, eller med personer som utøver vold, har vi en plikt til å avverge lovbrudd. Det kan være vanskelig å avgjøre når avvergeplikten trer inn. Disse kursene gir realistiske innblikk i dilemmaene, og hvordan dette kan løses, sier Jesper Blinkenberg, leder for NKLM.
Jordmødre har en unik posisjon
Og så Jordmorforbundet, del av Norsk sykepleierforbund, har lagt en av kursmodulene på sine nettsider.
– Alle barn fortjener en trygg barndom og et liv i trygghet, uten vold og traumer. Jordmødre står i en unik situasjon til å forebygge vold og oppdage omsorgssvikt. Dette er et arbeid vi i Jordmorforbundet prioriterer høyt. Vi anbefaler alle våre medlemmer å ta del i dette kurset om avvergingsplikten, sier leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup.
En av fire kjenner ikke plikten
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), gjennomførte i vinter en undersøkelse om nordmenns kjennskap til avvergingsplikten. Den viste at hver fjerde nordmann ikke vet at de har en plikt til å søke å avverge vold.
– Et stort flertall i befolkningen mener at alle har et ansvar for å prøve å forhindre alvorlig vold eller overgrep hvis de har mistanke om dette. Samtidig er det en betydelig andel, over en av fire, som ikke kjenner til at også privatpersoner har en lovfestet plikt til å melde ifra eller gripe inn i slike situasjoner, sier Gro Nystuen, konstituert direktør for NIM.
Hun sier kunnskapen om avvergingsplikten i befolkningen må økes, for å sikre bedre beskyttelse mot vold og overgrep.
Lurer du på når avvergingsplikten gjelder, og hva du skal gjøre for å avverge vold og overgrep, finner du mer informasjon på nettsiden www.plikt.no
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Bilder




Lenker
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig5.12.2024 15:20:58 CET | Pressemelding
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom