VID vitenskapelige høgskole

Først i Norge med høyskoleutdanning for studenter med utviklingshemming

Del

VID vitenskapelige høgskole starter opp høyskoleutdanning i menneskerettigheter for studenter med utviklingshemming som den første i Norge. Studiet åpnet 1.september ved VID Stavanger og åpnes 5. september ved VID Oslo. Begge studiestedene tar opp seks studenter hver.

Professor og prosjektleder Inger Marie Lid
Professor og prosjektleder Inger Marie Lid

– Et inkluderende samfunn hvor alle får brukt sine ressurser best mulig er ønskelig, men tilgang til høyere utdanning er et eksempel på en arena personer med utviklingshemming er ekskludert fra. Derfor er dette et banebrytende prosjekt, og VID ønsker med dette å lede an i utviklingen. Tilgang på høyere utdanning for personer med utviklingshemming er noe vi som utdanningsinstitusjon ønsker å jobbe for sammen med gode samarbeidspartnere, sier rektor Bård Mæland. Han ser frem til å ønske disse nye studentene velkommen til studiestart ved VID Oslo.

Pilotprosjekt

Høyskoletilbudet, som er et pilotprosjekt finansiert av Stiftelsen Dam består i første omgang av 30 studiepoeng fordelt på tre enkeltemner. Det første emnet som studentene starter med heter «Menneskerettigheter og hverdagsliv» og har søkelys på menneskerettigheter og hverdagsliv for personer med utviklingshemming.

Med utgangspunkt i FNs Konvensjon om rettigheter for personer med nedsatte funksjonsevner (CRPD), vektlegges ulike områder som omhandler menneskerettigheter for personer med nedsatte funksjonsevner generelt og utviklingshemming i særdeleshet. Historiske, juridiske og politiske rammer legger grunnlag for dette emnet. Studentene skal arbeide med skriving, refleksjon og diskusjon.

Pilotprosjektet er utviklet i samarbeid med Oslo kommune og Norges forbund for utviklingshemmede. Tilgang til utdanning et menneskerettighetsspørsmål. Studenter med utviklingshemming har per i dag ikke et reelt tilbud om høyere utdanning etter videregående skole. Dette til tross for at mennesker med nedsatt funksjonsevne har krav på tilgang til høyere utdanning, yrkesrettet opplæring, voksenopplæring og livslang læring uten diskriminering og på lik linje med andre.


Program VID Oslo mandag 5. september

Sted: Diakonveien 14, 0370 Oslo. Klasserom D14 D124

10.00: Åpning ved rektor Bård Mæland

Noen ord fra prosjektledere Inger Marie Lid og Anna Chalachanová

10.15: Hilsener:

  • Norsk forbund for utviklingshemmede v/ Tom Tvedt
  • Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming
  • Stiftelsen SOR
  • Oslo kommune, Byråd Rina Marian Hansen
  • Prorektor for utdanning Helene Lund

10.40: Pause: frukt, kaffe, te og vann

Den offisielle delen av programmet avsluttes.

For spørsmål kontakt:
inger.lid@vid.no - professor og prosjektleder

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Professor og prosjektleder Inger Marie Lid
Professor og prosjektleder Inger Marie Lid
Last ned bilde
Rektor Bård Mæland.
Rektor Bård Mæland.
Last ned bilde

Om VID vitenskapelige høgskole

VID vitenskapelige høgskole
VID vitenskapelige høgskole
Postboks 184 Vinderen
0319 OSLO

+47 99 09 00 05https://www.vid.no

VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.

Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom