Foreslår endringer i hytteforbudet til påske
Før helgen gikk Norsk Hyttelag hardt ut mot det såkalte hytteforbudet. Nå får organisasjonen støtte fra stadig flere, og i dag fikk Helseministeren overlevert et forslag til en ny regulering som skal oppfylle de samme målsetningene på en mindre inngripende måte.
Norge står midt i en korona-krise, og Norsk Hyttelag er tydelige på at de støtter den strenge hytteforbud-forskriften som ble vedtatt den 20. mars. Generalsekretær Audun Bringsvor understreker gang på gang hvor viktig det er at alle respekterer myndighetenes påbud og anbefalinger – selv om de skulle være uenige. – Likevel er det slik at en så inngripende forskrift ikke skal gjelde lenger enn høyst nødvendig, sier Bringsvor, og det må hele tiden vurderes om formålene kan oppnås på en mindre inngripende måte.
Nå mener organisasjonen at de har funnet en løsning på nettopp dette. – Ingen tar skade av at friske folk reiser på hytta, forklarer Bringsvor. – Men det forutsetter at de faktisk er friske når de reiser, og at de returnerer hjem umiddelbart om de merker symptomer på forkjølelse, influensa eller andre sykdommer. Derfor foreslår Norsk Hyttelag også at det skal være helårs adkomst til hytta og at det alltid skal være både et transportmiddel og en sjåfør tilgjengelig under hele oppholdet.
For å redusere risikoen for smitte anbefaler Norsk Hyttelag at alle som oppholder seg på hytta skal være fra samme husstand. – Det bør ikke være tillatt å samle storfamilien på hytta med risiko for smitte mellom familie fra ulike deler av landet, forklarer Bringsvor. Det foreslås også at alle innkjøp for hele oppholdet skal være gjort på forhånd, og at transporten til og fra hytta skal skje direkte og uten stopp underveis.
Maksimalt 6 døgn
Det mest overraskende forslaget er kanskje at det ikke skal være lov å oppholde seg på hytta i mer enn 6 døgn. Ifølge Bringsvor vil forslaget redusere belastningen på hyttekommunene ved å fordele trafikken gjennom påsken. – Slik unngår vi at alle er på hytta samtidig, og vi reduserer også risikoen for lange bilkøer til og fra, sier han. – En annen grunn til en slik begrensning er at den effektivt reduserer behovet for suppleringshandel på butikken i løpet av oppholdet.
Helsevesenet i kommunene trenger ikke frykte stor pågang av forkjølelser og lignende, siden det er et klart påbud om å reise hjem uansett sykdomstegn. Alvorlige skader og akutt sykdom må likevel behandles lokalt, og dermed kan det være behov for et forbud mot aktiviteter som gir økt risiko for personskade. – Det kan dreie seg om krevende toppturer, kiting eller hogging av trær, forklarer Bringsvor.
Viktig for folkehelsen
Det er viktig å få spredningen av korona-viruset under kontroll, og det er viktig å skjerme helsevesenet i kommunene så godt som mulig. Men vi kan ikke glemme alle andre helseutfordringer av den grunn. Vi vet at "brakkesyke" kan være skadelig, og det er mange som ikke har godt av å være isolert over lang tid. – Det er mye folkehelse i en tur på hytta, slår Bringsvor fast.
I går gikk også overlege og smittevernekspert Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet ut og bekreftet at det kan være bedre at folk reiser på hytta enn å "klumpe seg sammen" i byene. Tidligere har Aavitsland også uttrykt forståelse for en rådgiver ved WHO som uttaler at "hytteforbudet er bare tull".
I et mye delt innlegg i Aftenposten skriver Pål Hermansen at tiltak må være målrettede og logiske om de skal få oppslutning i befolkningen.
Professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU har også forfattet en kronikk hvor han hevder at de strenge tiltakene koster mye mer enn de smaker: – Tiltakene står rett og slett ikke i forhold til konsekvensene, sier han.
Adele Matheson Mestad i Norges institusjon for menneskerettigheter går enda lenger. Hun hevder rett og slett at hele hytteforbudet er ulovlig. Sivilombudsmann Hanne Harlem kritiserer at forskriften er gjennomført uten at den har vært gjenstand for høringer. – Nå begynner det å bli ganske åpenbart at det er på tide å endre hele hytteforbudet, er konklusjonen fra Norsk Hyttelag.
Avgjørelse før påske
Tror du at hyttefolket får tilgang til hyttene sine igjen før påske? – Jeg tror helseminister Bent Høie må treffe en vanskelig avgjørelse i god tid før 3. april, sier Bringsvor. – Jeg tror forskriften kan bli opphevet, slik at det blir fritt frem, men det er noe mer sannsynlig at det vil komme en mindre inngripende regulering. Da kan vårt forslag være et godt utgangspunkt. Men dette vil naturligvis bli diskutert med eksperter på området i tiden fremover, og det er statsråden som har det siste ordet.
– Uansett hva statsråden bestemmer, håper jeg at alle vil respektere vedtaket, sier Bringsvor bestemt. – Det gjelder absolutt alle hytteeierne ... og det gjelder også alle hyttekommunene.
Nøkkelord
Kontakter
Audun BringsvorGeneralsekretær
Tel:900 71 826audun@hytta.noBilder



Om Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for landets 600 000 hytteeiere. Organisasjonen har ca 10 000 medlemmer over hele landet. Hyttelivet er en viktig del av det å være norsk, og vi ønsker å ta sikre hyttefreden for nåværende og kommende generasjoner. Vi slåss mot urettferdighet og forskjellsbehandling, men tror aller mest på et godt samarbeid mellom hyttefolk og bygdefolk til glede for alle.
Følg saker fra Norsk Hyttelag
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norsk Hyttelag
Ber alle hytteeiere sjekke formuesverdien9.10.2020 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår nå å øke formuesverdien på fritidsboliger med 20 prosent. Men hva betyr det for deg som hytteeier? Og hva bør du gjøre når du skal fylle ut skattemeldingen over nyttår?
100 kommuner må kutte hytteskatten8.10.2020 13:16:27 CEST | Pressemelding
I statsbudsjettet som ble fremlagt i går, foreslår Regjeringen å redusere den maksimale skattesatsen for eiendomsskatt fra 5 promille til 4 promille. Dette betyr at rundt 100 kommuner må sette ned skattesatsen. Det er ingenting som tyder på at forslaget ikke vil få flertall i Stortinget.
Nesbyen kåret til Årets hyttekommune 20205.9.2020 18:18:05 CEST | Pressemelding
Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2020 går hederen til Nesbyen i Hallingdal, en kommune som gjennom flere år har vist at de ønsker å være en attraktiv kommune for hyttefolket.
Liten effekt av skattekutt29.7.2020 07:45:00 CEST | Pressemelding
En av de viktigste sakene for Solberg-regjeringen har vært å få ned eiendomsskatten. I Granavolden-erklæringen lover de å sette ned maksimalsatsen til 4 promille, men nå viser tall fra Norsk Hyttelag at endringene foreløpig har hatt liten effekt for den enkelte skattebetaler.
Slik sikrer du hytta mot innbrudd21.7.2020 07:45:00 CEST | Pressemelding
De siste somrene har hytteeiere langs hele landet rapportert om ubudne gjester. Norsk Hyttelag har spurt Elfag om deres beste tips for å holde tyvene unna.
Vi vil på hytta til påske!20.3.2020 06:54:00 CET | Pressemelding
Regjeringen har nylig innført de mest inngripende tiltak noensinne i fredstid. Hjertepasienter får avlyst operasjoner, nyforlovede får avlyst bryllup og eldre på institusjon får ikke besøk av sine nærmeste. Da er det vanskelig å hevde at det er oss hytteeiere det er synd på. Likevel krever vi at hytteforbud-forskriften må endres, da tiltakene som innføres både er for strenge og for lite målrettede.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom