For kirkens framtid : Stor aktivitet blant kirkeansatte, varsler opptrapping av streiken

Lørdag 12. desember gikk 21 kirkeansatte ut i streik. Blant disse var det 16 medlemmer fra Unio-forbundene Presteforeningen, Diakonforbundet, Utdanningsforbundet og Norsk sykepleierforbund. Nå varsles opptrapping.
Lørdag 19. desember trappes streiken opp.
Unio KA tar da ut ytterligere 1 prest i Bærum og 4 prester i Nidaros bispedømme.
Tirsdag 22. desember tar Unio-forbundene Akademikerne og Utdanningsforbundet ut hvert sitt medlem i en ny opptrapping av streiken, denne gangen ved Kirkerådets sekretariat.
Streik for kirkens framtid
Siden streiken startet natt til lørdag, har fagforeningene stått sammen om budskapet i streiken. Vi streiker ikke for høyere lønn, men for å opprettholde dagens nivå også i framtiden.
Streiken har stor oppslutning blant kirkelige ansatte på tvers av profesjoner og organisasjonstilknytning.
De 6 Unio-forbundene med medlemmer i kirkelig sektor er Presteforeningen, Diakonforbundet, Utdanningsforbundet, Akademikerforbundet, Norsk sykepleierforbund og Forskerforbundet. Vi står sammen med LO-forbundene Fagforbundet, Fellesforbundet og Creo, og det frittstående forbundet Kirkelig undervisningsforbund.
Det er de langtidsutdannete kirkeansattes lønnsvilkår som står på spill.
Streik på nett
Streik for kirkens framtid har allerede samlet stor støtte blant prester og andre kirkeansatte i sosiale medier.
Mange bruker profilbilderammen «Streik for kirkens framtid» fra Unio og Fagforbundet for å vise sin støtte til de streikende.
#bliminkollega – kampanje i sosiale medier
De streikende har selv satt i gang en positiv kampanje der de har fått prester og andre kirkeansatte til å framsnakke sine jobber på sosiale medier.
Med bilder fra hverdagen og korte tekster om gleden ved tjenesten, kombinert med setningen «Jeg støtter streiken for kirkens framtid» og #bliminkollega, er streiken dermed også blitt en rekrutteringskampanje for framtidens kirke.
Målet er klart for oss
Vi understreker at kravet om at neste års nyutdannede prester må få like høy startlønn som de ville fått i dag, er hovedmålet vårt.
Det gjør vi for å bidra til å løse kirkens rekrutteringsutfordringer, ved at flere oppdager kirken som arbeidsplass.
Lønn ikke uviktig
Vi tror ikke det er lønn som trekker mennesker til arbeid i kirken. Likevel våger vi påstanden at svekkede lønnsvilkår neppe bidrar positivt til å få nok, kvalifiserte folk på jobb i kirken.
Målet er å understreke at hovedmålet er å bidra til å løse kirkens rekrutteringsutfordringer ved at flere oppdager kirken som arbeidsplass. Kravet vårt er at prester som starter i stilling etter 1. september neste år, får det samme lønnsnivået som i år.
Garantert.
Oppslutningen om dette budskapet og bruken av #bliminkollega viser med all tydelighet at kirkeansatte som ikke er i streik også støtter opp om streiken. Prester, diakoner, kateketer, kirkemusikere og andre deler innlegg på Facebook og Instagram.
Studentene er framtiden for kirken
I kveld, torsdag 17.12.20, kommer en oppfølger til kirkeansattes hitsoriefortelling på nett, hashtag #bliminkollega.
Der vil teologistudenter spørre KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter: «Blir jeg kirkens B-lag?». De deler av seg selv med det spørsmålet, sammen med hashtag'en #bliminkollega
Arrangementer. Her treffer du oss !
Vi liker å møtes- koronavennlig.
Det er daglige markeringer foran Oslo domkirke kl 12-14 i regi av Fagforbundet, de 3 har bak seg alle organisasjonene som er i streik.
Lørdag 19. desember klokken 12.00 er det en stor markering ved Oslo domkirke der alle forbundene deltar. Det blir appeller ved Der markeres det også at streiken trappes opp ved at også kirkemusikerne i Creo og kateketene/menighetspedagogene i Kirkelig undervisningsforbund tar ut medlemmer i streik.
Lørdag 19. desember klokken 14.00 markerer organisasjonene at de er i streik, ved å samles foran Trekanten i Asker (torget foran kulturhuset). Alle organisasjonene er representert også der.
Derfor må vi kreve en ny løsning
Lønnssystemet i tariffområde KA er bygd opp slik at man får høyere lønn jo mer kompetanse som kreves for stillingen. Arbeidsgivers tilbud markerer et drastisk brudd med dette, siden de mener at ferske prester (kapellaner) med 6 års utdannelse skal ha en lavere garantilønn enn ansatte med en 5-årig mastergrad.
Det vil selvsagt påvirke lønnsutviklingen for de andre utdanningsgruppene i kirken, blant annet diakoner, kateketer og kirkemusikere. Denne streiken viser at kunnskapsarbeiderne i kirken står sammen om kravet for å få uttelling for den utdanningen arbeidsgiver krever av oss.
Les også
at det ikke er innlysende å få en god lønn i Den Norske Kirke, etter at du har tatt en av Norges desidert lengste utdanninger.
https://prest.no/artikkel/det-var-en-kjip-opplevelse/
https://www.unio.no/2020/12/13/derfor-er-det-streik-i-kirken/
Lønnstabellene i kirken finner du her
Det har vært mye snakk om å videreføre en boligavtale i kirken. Det har ikke ansatte i kirken krevet. Bakgrunnen for det finner du her :
https://prest.no/pf-om-boligavtalen-og-tariffoppgjoret-2020/
Nøkkelord
Kontakter
Bilder er til fri bruk.
Pressekontakter for streiken:
Kristian Mollestad, forhandlingsleder Unio KA, tlf 990 18 742
Anna Grønvik, kommunikasjonsansvarlig Unio KA, tlf 970 64 642
Martin Enstad, leder i Presteforeningen, tlf 996 24 959
For hovedorganisasjonen Unio:
Hedvig Bjørgum
901 28 320
Bilder





Lenker
Om Unio
Les også at det ikke er innlysende å få en god lønn, etter at du har tatt en av Norges lengste utdanninger.
https://prest.no/artikkel/det-var-en-kjip-opplevelse/
Unio KA - består av Presteforeningen, Det norske Diakonforbund, Akademikerforbundet, Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Forskerforbundet. De jobber i virksomheter der Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, KA, er arbeidsgiver.
Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning. Vi har over 375 000 medlemmer fordelt på 13 medlemsforbund. Ragnhild Lied er Unios leder.
Unio skal være den hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser ved å arbeide for høyere verdsetting av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.
Unio påvirker politisk på bred front for å ta vare på medlemmenes interesser, enten det er i Stortinget, overfor regjeringen eller i trepartssamarbeidet mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndighetene. Trepartssamarbeidet er den norske modellens bærebjelke, og viktig for velferd, verdiskaping og politikkutvikling. Et organisert arbeidsliv med et godt og tillitsfullt samarbeid mellom partene sentralt og lokalt er en nøkkel til utvikling og innovasjon i arbeidslivet.
Følg pressemeldinger fra Unio
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Unio
Seier for likestillingen og arbeidslivet27.5.2025 13:28:34 CEST | Pressemelding
Arbeids- og sosialkomiteen avga i dag innstilling om endringer i Arbeidsmiljøloven. Komiteens flertall bestående av Ap, SV, SP og Rødt sikrer flertall for en lovendring som medfører at det psykososiale arbeidsmiljøet skal vektlegges sterkere i hele arbeidslivet.
Unio: Frykter at kommunekommisjonen reduseres til en ren kutt-kommisjon15.5.2025 14:05:58 CEST | Pressemelding
Regjeringen legger opp til en økning av kommunenes frie inntekter på mellom 1,3 og 2 milliarder kroner i 2026. – Det er helt nødvendig for å opprettholde et forsvarlig helse- og utdanningstilbud til befolkningen også i en urolig tid med trange kommunebudsjetter, sier Unio-leder Steffen Handal. Mer urovekkende er det at regjeringen ser ut til å redusere den nylig nedsatte Kommunekommisjonen til en ren kutt-kommisjon.
Ber Brenna samle partene om offentlig AFP9.5.2025 13:03:40 CEST | Pressemelding
LO- kongressen har nå kommet med sitt syn og fattet et vedtak som gir LO-ledelsen handlingsrom, men det er ikke slik at LO kan avgjøre AFP-reformen alene. Unio ønsker derfor dialog på tvers av privat og offentlig sektor for å sikre AFP-ordninger uten de store hullene som dagens AFP har.
Lønnsoppgjøret: Enighet i Oslo30.4.2025 23:11:32 CEST | Pressemelding
Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune er kommet til enighet. Rammen for oppgjøret er på 4,4 prosent, noe som gir en solid reallønnsvekst. Men lønnsoppgjøret verdsetter likevel ikke utdanning godt nok, mener forhandlingsleder i Unio Oslo, Marianne Lange Krogh.
Gjennomslag for Unio i lønnsoppgjøret i staten30.4.2025 22:14:58 CEST | Pressemelding
- Vi gikk til forhandlingene med krav om reallønnsvekst og alt fordelt lokalt, og det fikk vi, oppsummerer Unio stats leder Steinar A. Sæther.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom