Virke

Folk i Agder vil kjøpe mat og drikke for 1,5 milliarder i desember

Del

Virkes julehandelsprognose viser at vi vil handle mat og drikke for 27,7 milliarder kroner i desember i år, en oppgang på rundt 3,1 milliarder kroner fra i fjor. Hovedårsaken til rekordveksten er de stengte landegrensene på grunn av koronasituasjonen.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Vi vil se stor julehandel av mat og drikke i Agder. Leveringsdyktigheten til dagligvarebransjen gjør at pandemien ikke legger noen demper på hvilken mat og drikke vi vil kose oss med i norske hjem i julen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.  

Totalt vil det bli omsatt for 1540 milliarder kroner på mat og drikke i Agder, eller 5020 kroner per innbygger. 

− I en vanskelig tid for mange er det viktig at bortfallet av grensehandelen bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping til norsk økonomi. Dette gjelder særlig for områdene som til vanlig er utsatt for stor handelslekkasje, som store deler av Agder. 

Av desemberhandelen av mat og drikke og andre dagligvarer blir 22,7 milliarder kroner handlet i dagligvarebutikkene. I tillegg handles det for snaue 3,4 milliarder kroner i vinmonopolutsalg og taxfreebutikker og for vel 1,7 milliarder kroner i kiosker, bensinstasjoner (kun dagligvarer) og i andre spesialbutikker med salg av nærings- og nytelsesmidler. 

Tradisjonelle nordmenn, men vegetartrend blant ungdommen 

Matprats juleundersøkelse, utført av YouGov, viser at svineribbe og pinnekjøtt er nordmenns klart foretrukne julemat. Hele 46 og 34 prosent sier de vil spise svineribbe og pinnekjøtt på julaften i år.  

− I julen er vi tradisjonelle, så mye av den samme maten og de samme salgsmønstrene går igjen. Den tradisjonelle julematen står sterkt, men det er en trend at flere etterspør vegetariske julealternativer som nøttestek. Blant de mellom 18 og 29 år sier nesten 1 av 10 at de vil spise vegetarmat som hovedrett på julaften, sier Størksen, og fortsetter:  

− Utover hovedretten på julaften ser det ut til at stadig flere spiser seg gjennom hele julemenyen gjennom juletiden, gjennom å samles i ulike lag med rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk på menyenJuleselskapene blir noe annerledes i år, men vi vil likevel kose oss med god tradisjonsmat.  

Mat og drikke i desember 2020 

Fylke 

Omsetning i millioner kroner inkl. mva 

Omsetning i kroner per innbygger 

VIKEN 

6 040 

4 870 

OSLO 

3 500 

5 040 

INNLANDET 

2 080 

5 590 

VESTFOLD OG TELEMARK 

2 180 

5 210 

AGDER 

1 540 

5 020 

ROGALAND 

2 370 

4 930 

VESTLAND 

3 370 

5 300 

MØRE OG ROMSDAL 

1 390 

5 250 

TRØNDELAG 

2 470 

5 270 

NORDLAND 

1 410 

5 850 

TROMS OG FINNMARK 

1 390 

5 720 

HELE LANDET 

 27 740 

5 170 

Kilde: Kvarud Analyse

Mat og drikke omfatter: Dagligvare- og kioskhandel, vinmonopol, helsekost og andre spesialistforretninger innen næringsmiddel. Taxfreeomsetning inngår i tabellene.

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde
Hvor mye bruker innbyggerne i fylkene på mat og drikke i desember? Se her for klikkbar versjon: http:////www.datawrapper.de/_/okzHi/
Hvor mye bruker innbyggerne i fylkene på mat og drikke i desember? Se her for klikkbar versjon: http:////www.datawrapper.de/_/okzHi/
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom