Fellesorganisasjonen

FO bevilger 350 000 kroner til solidaritetsarbeid i Ukraina

Del

FO bevilger solidaritetsmidler til arbeidet med ukrainske flyktninger og frykter at Norge er for dårlig forberedt.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)

– Som fagforening for sosialarbeidere er vi bekymret for at krigen rammer hardest de som hadde utfordringer og problemer allerede før krigen, sier Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO.

– Vi vet at alle kriser rammer hardest dem som hadde det vanskeligst fra før, uansett om det er snakk om pandemi, klimaendringer eller militær invasjon. Våre tanker går til den ukrainske sivilbefolkningen og menneskene som jobber med å få dem i trygghet, sier FO-lederen.

Hun mener at sosialarbeidere nå spiller en sentral rolle i det humanitære arbeidet. Unicef frykter at 100 000 barn kan være overlatt til seg selv og melder at over halvparten har «alvorlige funksjonshemminger», i følge Aftenposten.

– Sosialarbeidere er utdannet til å se andres utfordringer og jobber spesielt med barn i sårbare situasjoner, personer med funksjonshindringer og de som lever i utenforskap.. Mange av medlemmene våre gjør seg nå klare til å ta imot flyktningfamilier. som kommer. Nå jobber kollegaene våre i nabolandene med å få mennesker ut av krigssonene og vi vet at flere FO-medlemmer og sosialarbeiderkollegaer har reist for å hjelpe lokalt, sier Kvisvik.

FOs landsstyre bevilger solidaritetsmidler

Denne uken vedtok landsstyremøtet til FO en rammebevilgning på 350 000 kroner til solidaritetsarbeidet i Ukraina. Midlene skal kanaliseres gjennom den internasjonale fagbevegelsen, hjelpeorganisasjoner og sosialfaglig innsats rettet mot særlig sårbare grupper. Kvisvik sier at Arbeidsutvalget løpende vurdere tildelinger innenfor rammebevilgningen.

– Vi må bidra på alle måter vi kan og skal være klare til å ta imot de som kommer. Likevel vet vi at det er mange som ikke er i stand til å flykte. De trenger også vår hjelp. Vi bevilger i overkant av ti kroner per medlem til solidaritetsarbeidet. Det blir totalt 350 000 kroner, sier hun.

– Dette kommer i tillegg til de 65 000 vi allerede har bevilget. 

FO setter årlig av 1 prosent av den innkommede medlemskontingenten til solidaritetsarbeid. Arbeidsutvalget bevilget kr. 65 000 til den internasjonale fagforeningsunionen (ITUC), Norges Røde Kors og SOS barnebyers arbeid i Ukraina 2. mars.

– Jeg er redd vi ikke er godt nok forberedt

Kvisvik er glad for engasjementet det norske folk og politikere har vist, men savner aktiv politikk for å ruste helse-, sosial og velferdstjenestene til å møte flyktningene som kommer. SOS barnebyer anslår at 70 000 barn befant seg på barnehjem eller internatskoler hvor det nå er kamper på bakken, i følge VG. FO mener at Norge må være bedre forberedt til å gi dem hjelp.

– I flere år har ansatte i barnevernet varslet om få ansatte, pandemien avslørte alvorlig vernepleiermangel og Nav var ikke rustet til å håndtere en plutselig økning i antall saker. Når ukrainske familier kommer til Norge, vil de trenge hjelp fra det offentlige. Jeg er redd vi ikke er godt nok forberedt. Over hele landet står sosialarbeidere klare for å ta sin del av ansvaret, men de trenger flere kollegaer og tid til å gjøre jobben, sier FO-lederen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Last ned bilde
FOs fane på Youngstorget (Foto: Daniel Charles Hextall / FO)
FOs fane på Youngstorget (Foto: Daniel Charles Hextall / FO)
Last ned bilde

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom