Retriever Norge

FNI-indeksen: fortsatt lav vekst og svakt konjunkturbilde

Del

FNI-indeksen for norsk økonomi er oppdatert med tall til og med 30. september. Utviklingen gjennom september forsterker inntrykket fra august, med fortsatt lav vekst. Konjunktursituasjonen er imidlertid bedre enn under nedstengningen i våres, men fremdeles under trend.

Oppdaterte konjunkturtendenser

FNI-indeksen (Financial News Index), konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, er nå oppdatert med nye tall til og med 30. september 2020.

Utviklingen i FNI var i våres ekstraordinær. Allerede i begynnelsen av mars falt indeksen brått og raskt til svært lave nivåer. I midten av mars var nivåene på indeksen lavere enn under finanskrisen og signaliserte en kraftig og potensielt langvarig resesjon. Dette bildet startet å endre seg i slutten av april. Siden da har indeksen gradvis blitt mindre negativ og nærmet seg en mer normal situasjon. Gjennom sommeren og tidlig høst har veksten imidlertid flatet ut, og det nåværende nivået på FNI-indeksen for norsk økonomi tilser at konjunkturbildet fremdeles er godt under trend.

Om FNI-indeksen

Retriever og Centre for Applied Macroeconomics and commodity Prices (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Indeksen, som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og publiseres normalt én gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks. Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling.

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Retriever Norge

Retriever Norge
Retriever Norge
Langkaia 1 - Havnelageret
0150 Oslo

+47 22 91 03 50http://www.retriever.no

Retriever er Nordens ledende leverandør av medieovervåkning, mediearkiv og medieanalyse. Gjennom våre 20 år som medieovervåker har vi samlet enorme mengder med data fra det nordiske medielandskapet. Daglig fyller vi på våre databaser med millioner av artikler, innslag og innlegg fra redaksjonelle og sosiale medier.

Retriever eies av norske NTB (Norsk Telegrambyrå) og svenske TT (Tidningarnas Tele- grambyrå).

Vi er lokalisert i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. 

Følg pressemeldinger fra Retriever Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Retriever Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Retriever Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom