Retriever Norge

FNI-indeksen for norsk økonomi faller som en stein

Del
Etter en periode med stor usikkerhet indikerer FNI-indeksen nå en sterkt fallende konjunkturutvikling. Ved utgangen av juni i år er nivået like lavt som covid-sommeren 2020.

Oppdaterte konjunkturtendenser

Gjennom store deler av 2021 og første halvdel av 2022 har FNI-indeksen ligget omtrent på trendnivå. Usikkerheten, målt ved sannsynlighetsbåndene rundt FNIs punktestimat, har imidlertid vært stor og økende gjennom perioden. Ved inngangen til sommeren faller imidlertid indeksen markant. Ved utgangen av juni i år er nivået til FNI like lavt som covid-sommeren 2020. Utviklingen i FNI-indeksen signaliserer at vi er på vei mot en resesjon, men usikkerheten i dette estimatet er betydelig og innbyr til en mer optimistisk tolkning.

Financial News Index (FNI-indeksen), konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, er nå oppdatert med nye tall til og med 30. juni 2022.

Konstruksjon av FNI

Retriever og Centre for Applied Macroeconomics and commodity Prices (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Den nye indeksen, som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og vil bli publisert en gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks. Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling.

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Retriever Norge

Retriever Norge
Retriever Norge
Langkaia 1 - Havnelageret
0150 Oslo

+47 22 91 03 50http://www.retriever.no

Retriever er Nordens ledende leverandør av medieovervåkning, mediearkiv og medieanalyseGjennom våre 20 år som medieovervåker har vi samlet enorme mengder med data fra det nordiske medielandskapet. Daglig fyller vi på våre databaser med millioner av artikler, innslag og innlegg fra redaksjonelle og sosiale medier.

Retriever eies av norske NTB (Norsk Telegrambyrå) og svenske TT (Tidningarnas Tele- grambyrå).

Vi er lokalisert i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. 

Følg pressemeldinger fra Retriever Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Retriever Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Retriever Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom