Retriever Norge

FNI-indeksen svakt opp mot trend igjen

Del
FNI-indeksen bruker mediedata for å måle tilstanden i norsk økonomi og er oppdatert med nye tall for desember. I takt med forverringen av pandemien falt indeksen betydelig gjennom november. Dette fallet ser imidlertid ikke ut til å vedvare.
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).

Oppdaterte konjunkturtendenser

FNI-indeksen (Financial News Index), som er konstruert av analysebyrået Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, er nå oppdatert med nye tall til og med 31. desember 2021.

- Gjennom store deler av høsten har indeksen signalisert en konjunkturutvikling omtrent på trend. Fra midten av november falt indeksen betydelig. I desember ser imidlertid dette fallet ut til å avta, og indeksen reverserer nå svakt opp mot trend igjen. Usikkerheten i estimatene er imidlertid stor, som den har vært gjennom store deler av pandemiperioden, uttaler førsteamanuensis Leif A. Thorsrud ved Handelshøyskolen BI.

Om FNI-indeksen

Retriever og Centre for Applied Macroeconomics and commodity Prices (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Indeksen som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og publiseres normalt én gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks. Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling. 

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).
Last ned bilde

Lenker

Om Retriever Norge

Retriever Norge
Retriever Norge
Langkaia 1 - Havnelageret
0150 Oslo

+47 22 91 03 50http://www.retriever.no

Retriever er Nordens ledende leverandør av medieovervåkning, mediearkiv og medieanalyseGjennom våre 20 år som medieovervåker har vi samlet enorme mengder med data fra det nordiske medielandskapet. Daglig fyller vi på våre databaser med millioner av artikler, innslag og innlegg fra redaksjonelle og sosiale medier.

Retriever eies av norske NTB (Norsk Telegrambyrå) og svenske TT (Tidningarnas Tele- grambyrå).

Vi er lokalisert i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. 

Følg pressemeldinger fra Retriever Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Retriever Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Retriever Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye