Retriever Norge

FNI for norsk økonomi avslutter året under trend

Del

FNI-indeksen for norsk økonomi er oppdatert med tall til og med 31. desember. Etter periodevis å ha styrket seg gjennom deler av høsten stabiliserte indeksen seg på et mer normalt nivå i oktober og november. Gjennom desember måned viser imidlertid FNI en negativ trend. Nivået på FNI for norsk økonomi er ved utgangen av desember under trend.

Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).

Oppdaterte konjunkturtendenser

FNI-indeksen (Financial News Index), konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, er nå oppdatert med nye tall til og med 31. desember 2020.

I samsvar med økt smittetrykk og økt usikkerhet i markedene relatert til det amerikanske valget, falt FNI-indeksen kraftig tilbake i slutten av oktober. Dette fallet var imidlertid kortvarig. Samlet sett stabiliserte indeksen seg på et mer normalt nivå i løpet av høsten. Nå, i desember, ser det ut til at oppgangen vi så tidligere i høst har avtatt. Nivået på FNI for norsk økonomi har vært svakt fallende gjennom julemåneden, og er ved utgangen av desember under trend.

Om FNI-indeksen

Retriever og Centre for Applied Macroeconomics and commodity Prices (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Indeksen, som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og publiseres normalt én gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks. Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling. 

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 2016 frem til i dag (31. desember).
Last ned bilde

Lenker

Om Retriever Norge

Retriever Norge
Retriever Norge
Langkaia 1 - Havnelageret
0150 Oslo

+47 22 91 03 50http://www.retriever.no

Retriever er Nordens ledende leverandør av medieovervåkning, mediearkiv og medieanalyseGjennom våre 20 år som medieovervåker har vi samlet enorme mengder med data fra det nordiske medielandskapet. Daglig fyller vi på våre databaser med millioner av artikler, innslag og innlegg fra redaksjonelle og sosiale medier.

Retriever eies av norske NTB (Norsk Telegrambyrå) og svenske TT (Tidningarnas Tele- grambyrå).

Vi er lokalisert i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. 

Følg pressemeldinger fra Retriever Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Retriever Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Retriever Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom