Norsk Folkehjelp

Flyktningpolitikk: Flere skritt i feil retning

Del

Rekordmange mennesker er på flukt og trenger beskyttelse. Da er det sjokkerende at regjeringen gjennom statsbudsjettet vil kutte antall kvoteflyktninger og ikke satse på bedre mottak og integrering for flyktningene.

Folkehjelper med to ukrainske fllyktninger på mottaket på Gardermoen
Folkehjelper med to ukrainske fllyktninger på mottaket på Gardermoen
- Regjeringen hadde med dette budsjettet en god mulighet til å vise internasjonale solidaritet, men velger vise seg mer gniene enn noen gang.Istedenfor å øke antall kvoteflyktninger til 5000, slik FN og norske sivilsamfunnsorganisasjoner har anbefalt i en årrekke, reduserer regjeringen antallet med 30 prosent fra 3000 til 2000, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.  

- Hele Norge mobiliserte for å ta imot flyktninger på en god måte tidligere i år. Vi kan og bør bygge videre på den mobiliseringen gjennom styrkede rammer for frivilligheten, istedenfor å bygge den ned. Vi kan og bør gi alle mennesker som søker beskyttelse her anstendige leveforhold. Vi kan ikke fortsette med en politikk som sier at noen flyktninger fortjener hjelp mer enn andre, sier Westhrin. 

Kvalitet og kontinuitet i botilbudet til flyktninger må prioriteres 

Langsiktig tankegang og en viss “beredskap” når det gjelder botilbudet til flyktninger og fordrevne som kommer til Norge er fortsatt mangelvare i Utlendingsforvaltningen. Det er synd ikke regjeringen legger opp til dette i sitt budsjett.  

Beboere på mottak forteller at det er umulig å leve av dagensøkonomiske satser som er på et så lavt nivå at det går utover et forsvarlig kosthold og helsen.Mange av beboerne er avhengig av mathjelp fra frivillige og organisasjoner. 

Det må bli slutt på at asylsøkere er avhengig av matutdeling fra frivillige. Her legges det jo opp til at beboere på mottak skal sulte. Dette er ikke velferdssamfunnet Norge verdig, sier Westhrin. 

Mottakene er nå innrettet for rask oppskalering og nedskalering, det fører til at viktig kompetanse går tapt både innen driften av mottaket og i vertskommunene. På sikt er dette en lite hensiktsmessig måte å håndtere arbeidet med å ta imot mennesker på flukt. Økonomisk vil de store svingningene i antall mottak på sikt føre til større tap enn gevinst.   

For å sikre inkludering og økt deltakelse av flyktninger og innvandrere i samfunnet, må det legges til rette for bedre rammevilkår for frivilligheten   

Frivilligheten spiller en avgjørende rolle i inkluderingsarbeidet. Det trengs tilskuddsordninger som til enhver tid er tilpasset samfunnsutfordringene og i inkluderingsarbeidet fungerer ikke kortsiktige støtteordninger. Som i resten av befolkningen har medborgere med innvandrerbakgrunn ulike forutsetninger og behov. 

- I dette budsjettet har dessverre ingen slike satsinger som kunne bidratt sterkt til bedre inkludering over mange år, sier Westhrin.   

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

Tel:907 96 835

Bilder

Folkehjelper med to ukrainske fllyktninger på mottaket på Gardermoen
Folkehjelper med to ukrainske fllyktninger på mottaket på Gardermoen
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom