Flomkatastrofe rammer Malawi

Enorme konsekvenser
Malawis krisedepartement (Department of Disaster Management Affairs) melder om at 30 mennesker er bekreftet omkommet som følge av uværet. Over 90 000 familier, det vil si omtrent 468 000 mennesker, er rammet. Det jobbes fortsatt med å få oversikt over det fulle omfanget av katastrofen.
President Arthur Peter Matharika erklærte på fredag unntakstilstand i de rammede områdene.
Vil få langvarige konsekvenser
- Dette er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. Organisasjonen har en rekke prosjekter i landet og har jobbet her siden 2003.
- Vårt kontor i Malawi følger situasjonen tett og vi får løpende oppdateringer. Bildene som deles i sosiale medier nå viser det enorme omfanget av katastrofen. I går kom det også meldinger om at flere tusen hektar jord med mais er skylt bord. Dette kommer til å få store konsekvenser for matforsyningen i de rammede områdene framover. Det er dramatisk i et land som Malawi, hvor underernæring allerede er et stort samfunnsproblem, fortsetter Odegard.
Klimaendringer gir hyppigere katastrofer
- Denne typen værrelaterte katastrofer kommer vi til å se mer av i framtiden. FNs klimapanel advarer om at økte gjennomsnittstemperaturer fører til mer ustabilt vær og at flere værrelaterte katastrofer vil oppstå. Det er de fattigste som rammes hardest, og småbønder er særlig utsatt. Behovet for å satse på klimatilpasning og klimasmart landbruk er viktigere enn noen gang, avslutter Odegard.
Rapporten «Er matsikkerheten truet? Klimaendringer og matproduksjon i Norge og i Malawi» fastslår av Malawis sårbarhet ovenfor klimaendringer er spesielt stor. Denne sårbarheten forsterkes av lite utbygd infrastruktur og få ressurser til å tilpasse seg. Rapporten er skrevet av Ruralis på oppdrag fra Utviklingsfondet og ble gitt ut høsten 2018.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder



Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet støtter fattige lokalsamfunn så de kan produsere nok sunn mat i en verden med økende sult og klimaendringer.
I over 40 år har vi jobbet i noen av de fattigste og mest klimautsatte områdene i verden. Vi jobber sammen med lokalsamfunn for varige endringer og økt rettferdighet slik at de kan overvinne sult, takle kriser og skape positiv lokal utvikling. Vi når over en million mennesker på landsbygda i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Vi jobber helhetlig og kombinerer bærekraftige tiltak for å utvikle robuste lokalsamfunn. Sammen øker vi matproduksjonen gjennom klimatilpasset landbruk, lokale frøbanker, plantemangfold, bedret jordsmonn, tilgang på vann og vern av naturen. Målet er å styrke småbondens kunnskap, rettigheter og inntekter.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
Anja Cecilie Solvik fra Bunadsgeriljaen er ny ambassadør for Utviklingsfondet25.9.2024 14:44:15 CEST | Pressemelding
Grunnleggeren av Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, har gått inn som ambassadør for Utviklingsfondets underskriftkampanje. - Utviklingsfondet er en av organisasjonene som ønsker å bidra til endring ved å påvirke. Det har jeg erfaring med, og ønsker derfor å bidra der jeg kan, sier Solvik.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom