FINN.no

FINN-brukere sparte miljøet for 0,55 millioner tonn CO2e i fjor

Del

Second Hand Effect-rapporten 2019: Handel via bruktmarkedet bidro til potensielle klimakutt tilsvarende 13 måneder uten biltrafikk i Oslo, eller produksjonen av 9,2 millioner smarttelefoner. - Nordmenns bruk av FINN utgjør en reell forskjell for miljøet, sier bruktmarkedsekspert.

SPARER MILJØET MED BRUKTHANDEL: Second Hand Effect-rapporten for 2019 viser at brukthandel via FINN bidro til potensielle klimakutt tilsvarende 0,55 millioner tonn CO2e i fjor. Foto: Getty Images.
SPARER MILJØET MED BRUKTHANDEL: Second Hand Effect-rapporten for 2019 viser at brukthandel via FINN bidro til potensielle klimakutt tilsvarende 0,55 millioner tonn CO2e i fjor. Foto: Getty Images.

Fredag 5. juni lanserte FINNs morselskap Schibsted og Adevinta den årlige Second Hand Effect-rapporten, som er en oversikt over den potensielle miljøeffekten som kommer av at folk kjøper og selger brukte gjenstander på de ulike markedsplassene.Og rapporten tyder på at det positive klimaavtrykket til de som kjøper og selger brukte møbler, klær, biler, MC-er og lignende på FINN er enormt!

I 2019 bidro brukthandel via FINN til potensielle klimakutt tilsvarende 0,55 millioner tonn CO2e, som tilsvarer 13 måneder uten biltrafikk i Oslo, mengden miljøgasser som brukes i produksjonen av 9,2 millioner smarttelefoner, eller utslipp fra brygging av 23,9 milliarder kopper kaffe.

(OBS. Se oversikt over hvor mye CO2e som potensielt ble spart per fylke nederst i PM!)

- Second Hand Effect-rapporten viser viktigheten av et velfungerende bruktmarked i et miljøperspektiv. Nordmenns brukthandel utgjør en reell forskjell, og når så mange av oss velger å kjøpe og selge brukt som vi gjør nå, skal vi være stolte av det, sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og produktdirektør på FINN torget. 

Økonomi er den viktigste motivasjonen
En tidligere spørreundersøkelse gjennomført av FINN og Opinion viser at økonomi er den viktigste motivasjonen for folk som handler brukt, men aktiviteten på FINN tyder på en tydelig økt bevissthet rundt verdien av å kjøpe brukt også.

- Utviklingen er veldig god, men vi er fortsatt i startgropen, og det krever at flere blir enda mer bevisste forbruket vårt og i større grad benytter bruktmarkedsplassene - også til kjøp. En fersk rapport fra SIFO viser at nordmenn i gjennomsnitt har kjøpt 23,5 klesplagg det siste året, men mindre enn ett av dem er brukt. Her kan og bør vi bli flinkere, sier Opshaug Bakke:

- Vi ser jo at brukt som alternativ til nytt får stadig større oppmerksomhet, og tror dette bare vil øke fremover. FINN har allerede merket det i forbindelse med koronakrisen, hvor Torget er blant markedsplassene som har opplevd en enorm vekst i annonsepubliseringer og trafikk. Hvis vi klarer å fortsette denne utviklingen, tror jeg ikke det er mange årene til man ser en dobling i nordmenns bidrag til det europeiske CO2-regnskapet.

Kathrine Opshaug Bakke er bruktmarkedsekspert og produktdirektør på FINN torget. Foto: Caroline Roka/FINN. 

I 2019 hadde FINN over 1,2 milliarder besøk inn til sine nettsider, og på Torget alene ble det lagt ut over 9,1 millioner annonser - en økning på over 14 prosent fra 2018. Hver nordmann brukte også over 32 timer i snitt på FINN i løpet av fjoråret.

Sparte over 25 millioner tonn CO2e totalt
Metodikken brukt for å lage utregningene i Second Hand Effect-rapporten tar utgangspunkt i at hvert solgte brukte produkt på markedsplassene erstatter produksjonen av et nytt. I 2019 har Schibsteds og Adevintas markedsplasser og brukere potensielt spart miljøet for totalt 25,3 millioner tonn CO2e. 

Det er også analysert hva slags materialer varene som ble solgt på markedsplassene i 2019 ble laget av - noe som betyr at man potensielt unngikk å produsere disse mengdene av de aktuelle materialene: 

  •    1,5 millioner tonn plast = som tilsvarer 204 milliarder plastposer
  •    9,5 millioner tonn stål = som tilsvarer 2,5 millioner containere (40ft)
  •    0,9 millioner tonn aluminium = som tilsvarer 60 milliarder bokser. 

- Second Hand Effect-prosjektet er vår måte å sette søkelyset på fordelene ved sirkulært forbruk og gjøre det mulig for våre brukere å bidra til en mer bærekraftig fremtid, sier Britt Nilsen, bærekraftssjef i Schibsted.

Regionale tall for potensiell besparelse per fylke via brukthandel på FINN:  
(
gammel fylkesinndeling)

Total besparelse via handel på FINN (hele Norge): 0,55 millioner tonn CO2e
Akershus: 73 688 tonn CO2e potensielt spart
Aust-Agder: 12 245 tonn CO2e potensielt spart
Buskerud: 33 938 tonn CO2e potensielt spart
Finnmark: 3 556 tonn CO2e potensielt spart
Hedmark: 20 045 tonn CO2e potensielt spart
Hordaland:  55 593 tonn CO2e potensielt spart
Møre og Romsdal: 20 229 tonn CO2e potensielt spart
Nordland:  13 819 tonn CO2e potensielt spart
Oppland: 19 925 tonn CO2e potensielt spart
Rogaland: 50 084 tonn CO2e potensielt spart
Sogn og Fjordane:  6 179 tonn CO2e potensielt spart
Svalbard: 3 tonn CO2e potensielt spart
Telemark: 18 888 tonn CO2e potensielt spart
Troms: 13 508 tonn CO2e potensielt spart
Trøndelag: 50 341 tonn CO2e potensielt spart
Vest-Agder: 17 588 tonn CO2e potensielt spart
Vestfold: 33 114 tonn CO2e potensielt spart
Østfold: 37 273 tonn CO2e potensielt spart
Oslo: 64 019 tonn CO2e potensielt spart

Til sammenligning: 
10 000 tonn CO2e  = utslippene fra brygging av 430 000 000 kopper kaffe
20 000 tonn CO2e  = utslippene fra produksjon og gjenvinning av 1 800 000 par joggesko
30 000 tonn CO2e  = utslippene fra produksjon og gjenvinning av 900 000 jeans 
40 000 tonn CO2e   = utslippene fra produksjon og gjenvinning av 700 000 smarttelefoner
50 000 tonn CO2e   = utslipp fra produksjon av 200 000 sofaer
60 000 tonn CO2e   = utslippene fra 10 000 personbiler på ett år
70 000 tonn CO2e = årlige utslipp fra 6 800 nordmenn

Mer informasjon: 
Hva er Second Hand Effect?
Second Hand Effect er et felles prosjekt fra Schibsted og Adevinta i samarbeid med det svenske miljøforskningsinstituttet (IVL). Det hele startet i 2015 - samme år som Agenda 2030 ble født. Arbeidet er skrevet av og grunnleggende spørsmål: hvor mye materiale og CO2-utslipp kan potensielle spares gjennom brukthandel hvis hvert brukt produkt erstatter produsert av nytt? Siden oppstarten av prosjektet i 2015 har markedsplasser rundt om i hele verden for å avslutte prosjektet for å vise miljøfordelene ved sirkulært forbruk. Les hele rapporten på schibsted.com/secondhandeffect

Disse markedsplassene er del av prosjektet: 
Schibsted markedsplassene FINN i Norge, Blocket i Sverige, Tori i Finland, og Adevinta markedsplassene Leboncoin i Frankrike, Subito i Italia, Jófogás i Ungarn, OLX i Brasil, Avito i Marokko, Segundamano i Mexico, Milanuncios i Spania, Willhaben i Østerrike og Shpock i Østerrike, Tyskland og Storbritannia. Les mer på schibsted.com/sustainability.

Om beregningene:
Schibsted har utviklet den unike beregningsmetoden i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet. For mer informasjon om resultat og metodikk besøk schibsted.com/secondhandeffect. Beregningen er basert på forutsetningen om at hvert solgte produkt (brukt) erstatter produksjonen av et tilsvarende nytt produkt, samt avfallshåndtering av produktet. Ved å analysere salget av varer på nettstedene har IVL trukket ut klimadata som deretter er omregnet til CO2-ekvivalenter i kilo. Studien har tatt høyde for at bilkategorien behøver spesifikke kalkulasjoner og justeringer, med tanke på at en bil kan selges opptil flere ganger.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SPARER MILJØET MED BRUKTHANDEL: Second Hand Effect-rapporten for 2019 viser at brukthandel via FINN bidro til potensielle klimakutt tilsvarende 0,55 millioner tonn CO2e i fjor. Foto: Getty Images.
SPARER MILJØET MED BRUKTHANDEL: Second Hand Effect-rapporten for 2019 viser at brukthandel via FINN bidro til potensielle klimakutt tilsvarende 0,55 millioner tonn CO2e i fjor. Foto: Getty Images.
Last ned bilde
Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør for FINN torget. Foto: Caroline Roka/FINN.
Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør for FINN torget. Foto: Caroline Roka/FINN.
Last ned bilde

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Følg saker fra FINN.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom