Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

FFI svarer på kritikken mot nødrespiratoren

Del

– Nødrespiratoren er en beredskapsløsning som skal redde liv hvis kapasiteten ved norske sykehus blir sprengt, understreker forskningsdirektør Hanne Bjørk ved FFI

Hanne Bjørk, forskningsdirektør, FFI
Hanne Bjørk, forskningsdirektør, FFI

Tirsdag ble det kjent at regjeringen bestiller 1000 nødrespiratorer utviklet av Lærdal Medical og Servi AS i samarbeid med FFI. Etter et utspill fra Norsk Sykepleierforbund mandag kveld har flere stilt spørsmål ved nødrespiratoren, og om den egentlig kan brukes på covid-19 pasienter.

– Nødrespirator er som begrepet tilsier en beredskapsløsning. Den er designet for å kunne avlaste og dekke opp en mulig mangel på full-skala respiratorer, forklarer forskningsdirektør Hanne Bjørk ved FFI.

Les også: Lagde nødrespirator på rekordtid

Helse SØ har allerede bestilt ca 400 fullskala respiratorer fra utlandet, men leveringstiden på disse er svært usikker. Flere land opplever mangel på kapasitet fordi et stort antall pasienter trenger pustehjelp samtidig.

– Løsningen vår er designet for å kunne avlaste helsepersonell dersom alternativet er enten manuell bagging, eller ingen tilgjengelig hjelpemidler, understreker Bjørk.

– Den er automatisert slik at den i et krise med veldig mange respirator-pasienter samtidig, kan avlaste de som kan få tilstrekkelig hjelp gjennom nød-respiratoren.

Laget for worst-case scenario

Løsningen gjør det mulig for sykehusene å omdisponere sine ressurser ved plutselig og stor pågang av pasienter.

Nøkkelord

Kontakter

Ved spørsmål, kontakt Kommunikasjonsenheten på 6380 7130.

Bilder

Hanne Bjørk, forskningsdirektør, FFI
Hanne Bjørk, forskningsdirektør, FFI
Last ned bilde

Lenker

Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Instituttveien 20
2007 Kjeller

​63 80 70 70http://www.ffi.no

FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.

Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.

Følg saker fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom