Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

FFI og YETI MOVE skal demonstrere ubemannet logistikk-kolonne

Del

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og YETI MOVE AS har inngått et samarbeid for å demonstrere hvordan Forsvaret kan benytte selvkjørende traktorer i sine logistikk-kolonner.

Logistikk er en viktig del av militære operasjoner. Forsvaret bruker ofte kolonner av lastebiler for å frakte utstyr fram til stridsfeltet.

En kolonne av lastebiler med kritisk utstyr, eksempelvis våpen og ammunisjon, kan være et høyprioritert mål for en motstander. Derfor er det ønskelig å redusere antallet mennesker som trengs i en slik kolonne.

Med bakgrunn i dette skal FFI og YETI MOVE AS nå utvikle og demonstrere en logistikk-kolonne med to kjøretøy hvor kun det første kjøretøyet er bemannet. Det andre kjøretøyet vil være en traktor med krokløfter som kan frakte containere. Den skal kunne følge etter det bemannede kjøretøyet ved hjelp av ulike sensorer, i hovedsak kamera. Løsningen skal etter planen demonstreres på Rena i vinter.

– I dag er det flere sivile initiativ på kolonnekjøring kjent som platooning. Det vi ønsker å få til her er å vise hvordan Forsvaret kan gjøre det samme med rimelige terrenggående plattformer som en traktor. I tillegg vil vi ikke være avhengig av eksterne navigasjons- eller kommunikasjonssystemer, sier Lorns Harald Bakstad, FFIs forskningsleder for dette prosjektet.

Prosjektet er et eksempel på Trekantsamarbeidet der nye ideer og konsepter testes i samarbeid med FFI, industri og Forsvaret. Målet er å utvikle ny teknologi som løser Forsvarets operative behov og samtidig støtter opp under norsk teknologiutvikling.

– Det er spennende at FFI velger YETI MOVE sin kommersielle autonomiplattform til å teste ut ny teknologi. FFI har et ledende forskningsmiljø innen autonomi og vi ser mange synergier i dette samarbeidet, spesielt innenfor navigasjon og posisjonering. Samarbeid av denne typen styrker kompetanse og industribygging i Norge, sier Peter Due, administrerende direktør i YETI MOVE AS.

Nøkkelord

Kontakter

Fra FFI:
Lorns Harald Bakstad
Forskningsleder Kampsystemer
lorns-harald.bakstad@ffi.no

Fra YETI MOVE:
Peter Due
CEO
peter.due@yetimove.com

Bilder

Lenker

Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Instituttveien 20
2007 Kjeller

​63 80 70 70http://www.ffi.no

Om FFI

FFI driver anvendt forskning i et bredt faglig spekter, og har de senere årene arbeidet mye med ubemannede og autonome systemer for ulike anvendelser i Forsvaret. Gjennom utstrakt kunnskap om navigasjon og bruk av ulike sensorer, har FFI utviklet metoder for sceneanalyse. På den måten kan autonome systemer oppfatte og ta hensyn til de virkelige forholdene rundt seg.

Om YETI MOVE

YETI MOVE blant de ledende innen industriell autonomi. Selskapet eies av Semcon Norge, Øveraasen og Husqvarna, og har utviklet et avansert system for styring av autonome kjøretøyer som brukes i miljøer med høye krav til sikkerhet, nøyaktighet og pålitelighet. Systemet er allerede testet på flyplasser og i veibygging og det er stort potensiale for andre bruksområder. Selskapet er også i gang med utvikling av autonome løsninger innen industri og havneoperasjoner.

Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom