Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Fersk student? Her er tre tips til en litt sunnere hverdag

Del

Studenter spiser langt mindre enn det som anbefales av frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og meieriprodukter. På vei inn i et semester med håp om normale studieforhold, har studentene er gylden mulighet til å starte med å ta noen bevisste matvalg i hverdagen.

De færreste trenger store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Foto: MatPrat/Synøve Dreyer
De færreste trenger store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Foto: MatPrat/Synøve Dreyer

En viktig del av det å bo for seg selv og bli selvstendig handler om å lage seg rutiner og gode måltidsvaner. Dette kan være vanskelig nok under normale forhold for en som akkurat har flyttet hjemmefra.

Under en pandemi er det selvsagt unntakstilstand, og med en isolert hverdag på en liten hybel, med hjemmeundervisning, stengte lesesaler, og ellers ingen sosial omgang med studievenner, har det neppe vært sunt kosthold og gode rutiner som det er blitt lagt mest vekt på.

Hvordan står det til med kostholdet?
Det finnes lite kunnskap om studenters kostholdsvaner i Norge, men en studie fra Universitetet i Agder (publisert i Journal of Nutritional Science i juli i fjor) avdekket at selv før pandemien var kostholdet til en gruppe studenter ved UiA utilstrekkelig sammenlignet med nasjonale kostholdsanbefalinger.

Studien fant at studentene spiste langt mindre enn det som anbefales når det gjaldt frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og meieriprodukter. En stor andel av studentene hadde derfor en relativt høy sannsynlighet for å få i seg for lite av blant annet vitamin A, vitamin D, folat, kalsium, selen, jern og jod – og hos menn, også vitamin C.

Dette er næringsstoffer som helt fint kan dekkes gjennom et sunt og variert kosthold – kanskje med unntak av vitamin D, der de fleste vil trenge tilskudd i vinterhalvåret. Studentene trenger derfor bare en bevisstgjøring rundt hva de gjør lurt i å putte i handlekurven.

Kan gi uante konsekvenser
Et sunt og variert kosthold er viktig for alle, men det er særlig bekymringsfullt hvis kostholdet til unge voksne er mangelfullt i årene før de skal bli foreldre. Stadig ny forskning viser nemlig at god ernæringsstatus før en kvinne blir gravid er viktig både for sjansen til å bli gravid og for barnets utvikling.

Særlig de to næringsstoffene folat og jod har vist seg å være helt essensielle. Derfor kan det være skummelt hvis mange unge, spesielt kvinnelige, studenter ser ut til å få i seg for lite av nettopp disse to næringsstoffene.

Folat får man gjennom grønne grønnsaker som spinat og brokkoli, i tillegg til bl.a. grove kornprodukter, bønner og linser og egg. Jod er det derimot få gode kilder til i kostholdet vårt. Melk og meieriprodukter er den største kilden, i tillegg til hvit saltvannsfisk. Nasjonale helsemyndigheter har varslet om et alarmerende lavt inntak av jod blant unge kvinner, siden mange dessverre spiser lite av både hvit fisk, melk og meieriprodukter. Det er dessuten mange gravide og ammende kvinner som ikke får med seg denne viktige informasjonen.

Ingen strenge sunnhetsregimer

De færreste trenger store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Det er også en gyllen mulighet til å investere i egen fremtidig helse!

Her kommer noen tips på veien:

1. Ta utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd

Selv om det gjennom media er lett å få inntrykk av at fagpersoner innen kosthold er helt uenige, så stemmer ikke det. De aller fleste med ernæringskompetanse stiller seg bak myndighetenes kostråd. Kort sagt forteller disse rådene oss at vi bør være i jevnlig aktivitet og spise variert med mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og belgvekster, melk og magre meieriprodukter, fisk og litt kjøtt.

2. Planlegg måltidene dine og lag gjerne ukemenyer

Noe av det aller viktigste du kan gjøre for å spise sunt er å planlegge måltidene dine. Har du en plan for lunsj og middag er det mye lettere å holde seg til den. Sørg for å ha sunn mat liggende i tilfelle sulten melder seg. Bruk litt av helgen til å finne ut hva du skal spise den neste uken, skriv en handleliste og kjøp inn det du trenger for en uke av gangen.

3. Vær oppmerksom om du kutter ut matvarer

Tar du spesielle hensyn i kostholdet ditt, for eksempel om du har matvareallergier eller -intoleranser, eller om du er veganer eller vegetarianer, bør du være oppmerksom på hva du må spise for å få i deg alle næringsstoffene du trenger.

Hvis du kutter ut matvaregrupper fra kostholdet ditt uten å være bevisst på å få i deg andre matvarer som erstatter næringsstoffene du samtidig fjernet, risikerer du å få i deg for lite. Mange plantedrikker inneholder for eksempel ikke jod, noe mange ikke er klar over.

Nøkkelord

Kontakter

Erlend Larsen Valen,
Institutt for ernæring og folkehelse, Universitetet i Agder
Epost: erlend.l.valen@uia.no

Bilder

De færreste trenger store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Foto: MatPrat/Synøve Dreyer
De færreste trenger store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Foto: MatPrat/Synøve Dreyer
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom