Opplysningskontoret for frukt og grønt

Feir epledagen hver dag

Del

50 % av nordmenn foretrekker norske epler fremfor importerte, og de eldste foretrekker dem i større grad enn yngre. Nå er det norske epler i butikken og det er viktigere enn noen gang å støtte norske produsenter.

Norske epler er i særklasse, perfekt sødme og akkurat passe syrlige.
Norske epler er i særklasse, perfekt sødme og akkurat passe syrlige.

  Epledagen feires tirsdag 27.september og det er en fin anledning til å feire med et eple. Jeg vil oppfordre alle til å spise et eple hver dag, ikke bare på epledagen, gode helseeffekter får du med på kjøpet,sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Viktigere enn noen gang å velge norske epler 

Butikkene bugner av norske friske, ferske og akkurat passe søte epler. Tilgangen er litt mindre enn i fjorepleprodusenter er preget av noen regionale forskjeller. Vestlandet har produsert litt mindre enn vanlig, mens Østlandet har hatt en god sesong. Nå er det god dekning av norske epler i alle butikker i hele landet.  

  Nå er det viktigere enn noen gang å kjøpe norske produkter når du kan. Da støtter du de norske produsentene og bidrar til viktig verdiskapningRekordhøye strømkostnader for matprodusenter og økte matvarepriser som følge av klimaendringer og krig i Europa bør sette ting i perspektiv, sier Bogstrand Sagen. 

Hva skjer når du tygger et eple?  

Allerede fra du tar den første biten av eplet settes det i gang prosesser i kroppen som stimulerer cellene tilå skille ut metthetshormoner. For at kroppen skal få tid til å varsle hjernen om at det er kommet påfyll er det fint med mat som tar litt tid å tygge, som for eksempel et eple. Det er fiberet i eplet som gir eplet strukturen. Mye av dette fiberet er ikke mulig for kroppen å bryte helt ned og sendes derfor videre ned til tykktarmen hvor fiberet blir mat for bakterier som ser ut til å være forbundet med god helse, forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter; 

Et eple er et perfekt mellommåltid.En energibar vil til eksempel være fort gjort å spise, og ikke gi samme metthetsfølelse. 

Epler vokser faktisk på trær 

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra OFG september 2022 viser at 50 % av nordmenn foretrekker norske epler fremfor importerte, og det er en høyere preferanse blant dem over 60 år.Godt voksne kvinner bosatt på Vestlandet er de som har høyest preferanse for norske epler, mens de som har lavest preferanse er unge menn i 20-årene bosatt i Oslo. 

–Dette er nok ikke så overraskende, de som bor i nærheten av der det produseres mye epler har som regel et annet forhold til norsk produksjon. Men det er viktig å påpeke at epler vokser på trær og ikke magisk havner i butikkhyllen. Både polinering og været skal spille på lag for at det skal bli en god eplesesong, trærne og eplene skal passes på, og hvert eneste eple plukkes med den største forsiktighet for å unngå slagskader.  

Har du oppdaget norske epler vet du at smaken er i særklasse 

Blant de som foretrekker norske epler oppgis smak å være den viktigste årsaken, etterfulgt av at de er opptatt av kortreiste og lokale råvarer. 

–  Norske epler har en perfekt balanse mellom det søte og det syrlige, og det skyldes nok den lange vekstsesongen, det nokså kjølige klimaet og de lange lyse nettene, sier ernæringsrådgiveren. 

Feir epledagen

Her er våre 10 mest populære epleoppskrifter

Les mer om hvorfor du bør spise norske epler her:Derfor bør du spise epler.  

Flere eplefakta og oversikt over norske sorter finner du her. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norske epler er i særklasse, perfekt sødme og akkurat passe syrlige.
Norske epler er i særklasse, perfekt sødme og akkurat passe syrlige.
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom