Feir epledagen hver dag
– Epledagen feires tirsdag 27.september og det er en fin anledning til å feire med et eple. Jeg vil oppfordre alle til å spise et eple hver dag, ikke bare på epledagen, gode helseeffekter får du med på kjøpet,sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Viktigere enn noen gang å velge norske epler
Butikkene bugner av norske friske, ferske og akkurat passe søte epler. Tilgangen er litt mindre enn i fjor, epleprodusenter er preget av noen regionale forskjeller. Vestlandet har produsert litt mindre enn vanlig, mens Østlandet har hatt en god sesong. Nå er det god dekning av norske epler i alle butikker i hele landet.
– Nå er det viktigere enn noen gang å kjøpe norske produkter når du kan. Da støtter du de norske produsentene og bidrar til viktig verdiskapning. Rekordhøye strømkostnader for matprodusenter og økte matvarepriser som følge av klimaendringer og krig i Europa bør sette ting i perspektiv, sier Bogstrand Sagen.
Hva skjer når du tygger et eple?
–Allerede fra du tar den første biten av eplet settes det i gang prosesser i kroppen som stimulerer cellene tilå skille ut metthetshormoner. For at kroppen skal få tid til å varsle hjernen om at det er kommet påfyll er det fint med mat som tar litt tid å tygge, som for eksempel et eple. Det er fiberet i eplet som gir eplet strukturen. Mye av dette fiberet er ikke mulig for kroppen å bryte helt ned og sendes derfor videre ned til tykktarmen hvor fiberet blir mat for bakterier som ser ut til å være forbundet med god helse, forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter;
–Et eple er et perfekt mellommåltid.En energibar vil til eksempel være fort gjort å spise, og ikke gi samme metthetsfølelse.
Epler vokser faktisk på trær
En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra OFG september 2022 viser at 50 % av nordmenn foretrekker norske epler fremfor importerte, og det er en høyere preferanse blant dem over 60 år.Godt voksne kvinner bosatt på Vestlandet er de som har høyest preferanse for norske epler, mens de som har lavest preferanse er unge menn i 20-årene bosatt i Oslo.
–Dette er nok ikke så overraskende, de som bor i nærheten av der det produseres mye epler har som regel et annet forhold til norsk produksjon. Men det er viktig å påpeke at epler vokser på trær og ikke magisk havner i butikkhyllen. Både polinering og været skal spille på lag for at det skal bli en god eplesesong, trærne og eplene skal passes på, og hvert eneste eple plukkes med den største forsiktighet for å unngå slagskader.
Har du oppdaget norske epler vet du at smaken er i særklasse
Blant de som foretrekker norske epler oppgis smak å være den viktigste årsaken, etterfulgt av at de er opptatt av kortreiste og lokale råvarer.
– Norske epler har en perfekt balanse mellom det søte og det syrlige, og det skyldes nok den lange vekstsesongen, det nokså kjølige klimaet og de lange lyse nettene, sier ernæringsrådgiveren.
Feir epledagen
Her er våre 10 mest populære epleoppskrifter
Les mer om hvorfor du bør spise norske epler her:Derfor bør du spise epler.
Flere eplefakta og oversikt over norske sorter finner du her.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom