FN-sambandet

Får Norge plass i FNs sikkerhetsråd?

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Valget i Sikkerhetsrådet skjer denne uken. Får Norge en plass? Foto Kyrre Lien / NTB scanpix
Valget i Sikkerhetsrådet skjer denne uken. Får Norge en plass? Foto Kyrre Lien / NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd

Frankrike har presidentskapet i sikkerhetsrådet i juni.

Grunnet koronakrisen fortsetter Sikkerhetsrådet med digitale møter.

 

Aktuelt

Får Norge plass i FNs sikkerhetsråd?

 Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og FN-ambassadør Mona Juul har jobbet hardt for å få Norge inn i FNs Sikkerhetsråd. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

FN har måttet snu opp ned på valgsystemet sitt for å sikre gjennomføringen av Sikkerhetsrådsvalget denne uken. På onsdag skal FNs medlemsland stemme, men svaret på om Norge får den ledige plassen foran Canada og Irland, kan la vente på seg.

De siste ukene har det vært innspurt i kampanjen for å få Norge valgt. Etter 13 år med kampanjearbeid, har koronapandemien tvunget sluttspurten over i digitale kanaler og i form av hundrevis av telefonsamtaler. Litt tradisjonell valgkamp har det også blitt tid til, og Norges FN-delegasjon i New York har laget og overlevert rundt 600 gaveposer med valgkampmateriell, inkludert selvlagde buttons av det norske Sikkerhetsrådstapetet.

Ca. 600 gaveposer er håndlevert av delegasjonens medarbeidere under kampanjen. Her under siste innspurt. Foto: FN-delegasjonen i New York

Valget i Sikkerhetsrådet er for øvrig ikke det eneste som finner sted 17. juni. Samme dag er det også valg til FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) og valg av ny president for generalforsamlingen (PGA).

Verified kampanje

Norge er med i kjernegruppen for en ny fellesuttalelse om feilinformasjon og pressefrihet. Det er Latvia som har tatt initiativet til uttalelsen som hittil har fått støtte av over 100 land. Uttalelsen er en del av FNs generalsekretærs kampanje «Verified», som har som mål å stoppe feilinformasjon om covid-19 og spredning av hatmeldinger og rasistisk innhold.

18. juni kommer Flyktningregnskapet 2020

Førstkommende torsdag kl. 12.30 lanseres den årlige rapporten fra Flyktninghjelpen som har en fullstendig og oppdatert oversikt over antallet flyktninger verden over, med hvor de flykter til og hvor de flykter fra. Rapporten har samlede tall fra både Flyktninghjelpen og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Flyktninghjelpen har også en fersk liste over de ti mest neglisjerte flyktningkrisene i verden, der ni av dem finner sted i Afrika. Kriteriene for listen handler om mangel på bistand, mangel på mediedekning, og politisk og diplomatisk neglisjering. Flyktningkrisene er tett knyttet til lokale konflikter, og FN-sambandet har konfliktanalyser for halvparten av de ti som er trukket frem som de mest neglisjerte.

Sjøfolk er fanget på skip og nektes å gå i land

Så mange som 200 000 sjøfolk kan være fanget ombord på skip som følge av koronapandemien. Situasjonen er kritisk, både for dem som er ombord og må arbeide flere måneder etter at kontrakten deres er utløpt, og for dem som ikke kommer seg til sjøs og får startet planlagte jobber og dermed heller ikke får lønn.

Ifølge ILO, er situasjonen svært alvorlig og den internasjonale arbeidsorganisasjonen krever sammen med International Civil Aviation Organization (ICAO) og International Maritime Organization (IMO) at sjøfolkene må få unntak fra de generelle reiserestriksjonene og at det må tilrettelegges for at utslitte sjøfolk får avløsning og kommer seg trygt hjem.

– Det må handles nå for å unngå ulykker og miljøkatastrofer til sjøs. Sjøfolkene må få rettigheter som nøkkelpersonell, sier ILOs generaldirektør Guy Ryder.

Andre internasjonale fagorganisasjoner henvendte seg til FNs generalsekretær António Guterres i slutten av mai. I brevet utrykker de stor bekymring for den akutte situasjonen som har oppstått og for sjøfolkenes fysiske og mentale helse.

Global arbeidslivskonferanse om gjenreisingen av arbeidslivet etter covid-19

FNs arbeidsorganisasjon (ILO) annonserer at de vil holde en virtuell global konferanse fra 1.-9. juli. Konferansen vil gi en god plattform der myndigheter, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner på tvers av land kan diskutere koronapandemiens økonomiske og sosiale ettervirkninger. Analysene av dette arbeidet sammen med funnene i ILO Centenary Declaration for the Future of Work vil være et godt rammeverk for å finne gode løsninger for å gjenreise arbeidslivet etter pandemien.

Fra FN-kalenderen i juni

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Valget i Sikkerhetsrådet skjer denne uken. Får Norge en plass? Foto Kyrre Lien / NTB scanpix
Valget i Sikkerhetsrådet skjer denne uken. Får Norge en plass? Foto Kyrre Lien / NTB scanpix
Last ned bilde
Foto Pontus Höök / NTB scanpix
Foto Pontus Höök / NTB scanpix
Last ned bilde
Foto: FN-delegasjonen i New-York
Foto: FN-delegasjonen i New-York
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.