Få kjenner til myndighetenes kostråd

«5 om dagen» – fem porsjoner grønnsaker, frukt eller bær hver dag – er det klart mest kjente kostrådet, men selv dette scorer bare 39 prosent.
Kun 4 prosent kjente til kostrådet om daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til «3 om dagen».
– Dette er selvsagt altfor få, selv om vi vet at kjennskapen er på vei opp etter at vårt «3 om dagen»-merke ble lansert på emballasjen på ulike meieriprodukter i vår, sier Ida Berg Hauge, direktør ved Melk.no.
«Den store matforvirringen»
En spørreundersøkelse ved Oslo Met, nylig publisert i Journal of Nutritional Science, viser lignende tall som Norstat-undersøkelsen. Den slår også fast at selv folk med høy utdanning sliter med å skille mellom ernæringsforskning og alternative ernæringsfakta.
– Man blir bombardert med ernæringsinformasjon fra media, sosiale medier og andre kanaler. Denne økte eksponeringen gjør at det er enda viktigere å øke folks kritiske sans slik at alle får best mulig utgangspunkt for å for å vurdere informasjonen man får, sier førsteforfatter og ernæringsforsker Karianne Svendsen til Dagens Medisin.
– Matforvirringen er dessverre overveldende, legger Ida Berg Hauge til.
– Mange stoler i altfor stor grad på alternative kostråd på nett. Dette gir grunn til bekymring av flere årsaker, men en av de viktigste er at de ikke er klar over hva som kan skje dersom man kutter ut næringsrike basismatvarer fra kostholdet uten å erstatte dem med de samme næringsstoffene gjennom andre matvarer.
Tar debatten på Arendalsuka
Det er blant annet i denne sammenhengen at Melk.no-direktøren mener at det snakkes for lite om melken. Melk har i flere hundre år vært med på å sørge for at nordmenn har hatt et velsmakende og næringsrikt kosthold, som alle har hatt råd til. Helsedirektoratets kostråd er å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter. Dette er spesifisert til tre porsjoner daglig for å bidra til nok jod og kalsium i kostholdet, et råd som bidrar til bedre folkehelse.
Under årets Arendalsuka tar Berg Hauge debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostrådene sammen med blant andre klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, høgskolelektor ved Bjørknes, Marit Kolby og Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal.
Arrangementet finner sted på Clarion Hotel Tyholmen torsdag 19. august kl. 12.00. Det streames direkte på Melk.nos Facebook-side.
/// FAKTA ///
Dette er Helsedirektoratets kostråd
- 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær/ spis mer grønnsaker, frukt og bær.
- Fisk til middag 2-3 ganger i uken/spis mer fisk.
- Spis grove kornprodukter/spis mer kornprodukter.
- Ha et variert kosthold.
- Vær fysisk aktiv 30 min/vær fysisk aktiv.
- Magert kjøtt. Begrens bearbeidet og rødt kjøtt.
- Begrens sukker.
- Begrens salt.
- Vann som tørstedrikk.
- Spis 3 porsjoner magre meieriprodukter om dagen.
- Flytende matfett fremfor smør/hard margarin.
- Balanse mellom energiinntak og aktivitet.
* Kostrådsundersøkelse utført av Norstat i oktober 2020, landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom