Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Få kjenner til myndighetenes kostråd

Del

Bare halvparten av befolkningen kjenner til eller har hørt om Helsedirektoratets kostråd, viste en landsomfattende undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Bare fire prosent sa at de kjente til Helsedirektoratets kostråd om «3 om dagen». Under Arendalsuka torsdag, tar Melk.no debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostråd. Foto: Melk.no
Bare fire prosent sa at de kjente til Helsedirektoratets kostråd om «3 om dagen». Under Arendalsuka torsdag, tar Melk.no debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostråd. Foto: Melk.no

«5 om dagen» – fem porsjoner grønnsaker, frukt eller bær hver dag – er det klart mest kjente kostrådet, men selv dette scorer bare 39 prosent.

Kun 4 prosent kjente til kostrådet om daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til «3 om dagen».

– Dette er selvsagt altfor få, selv om vi vet at kjennskapen er på vei opp etter at vårt «3 om dagen»-merke ble lansert på emballasjen på ulike meieriprodukter i vår, sier Ida Berg Hauge, direktør ved Melk.no.

«Den store matforvirringen»

En spørreundersøkelse ved Oslo Met, nylig publisert i Journal of Nutritional Science, viser lignende tall som Norstat-undersøkelsen. Den slår også fast at selv folk med høy utdanning sliter med å skille mellom ernæringsforskning og alternative ernæringsfakta.

– Man blir bombardert med ernæringsinformasjon fra media, sosiale medier og andre kanaler. Denne økte eksponeringen gjør at det er enda viktigere å øke folks kritiske sans slik at alle får best mulig utgangspunkt for å for å vurdere informasjonen man får, sier førsteforfatter og ernæringsforsker Karianne Svendsen til Dagens Medisin.

– Matforvirringen er dessverre overveldende, legger Ida Berg Hauge til.

– Mange stoler i altfor stor grad på alternative kostråd på nett. Dette gir grunn til bekymring av flere årsaker, men en av de viktigste er at de ikke er klar over hva som kan skje dersom man kutter ut næringsrike basismatvarer fra kostholdet uten å erstatte dem med de samme næringsstoffene gjennom andre matvarer.

Tar debatten på Arendalsuka 

Det er blant annet i denne sammenhengen at Melk.no-direktøren mener at det snakkes for lite om melken. Melk har i flere hundre år vært med på å sørge for at nordmenn har hatt et velsmakende og næringsrikt kosthold, som alle har hatt råd til. Helsedirektoratets kostråd er å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter. Dette er spesifisert til tre porsjoner daglig for å bidra til nok jod og kalsium i kostholdet, et råd som bidrar til bedre folkehelse.

Under årets Arendalsuka tar Berg Hauge debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostrådene sammen med blant andre klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, høgskolelektor ved Bjørknes, Marit Kolby og Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal.

Arrangementet finner sted på Clarion Hotel Tyholmen torsdag 19. august kl. 12.00. Det streames direkte på Melk.nos Facebook-side.

/// FAKTA ///

Dette er Helsedirektoratets kostråd

  • 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær/ spis mer grønnsaker, frukt og bær.
  • Fisk til middag 2-3 ganger i uken/spis mer fisk.
  • Spis grove kornprodukter/spis mer kornprodukter.
  • Ha et variert kosthold.
  • Vær fysisk aktiv 30 min/vær fysisk aktiv.
  • Magert kjøtt. Begrens bearbeidet og rødt kjøtt.
  • Begrens sukker.
  • Begrens salt.
  • Vann som tørstedrikk.
  • Spis 3 porsjoner magre meieriprodukter om dagen.
  • Flytende matfett fremfor smør/hard margarin.
  • Balanse mellom energiinntak og aktivitet.

* Kostrådsundersøkelse utført av Norstat i oktober 2020, landsrepresentativt utvalg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bare fire prosent sa at de kjente til Helsedirektoratets kostråd om «3 om dagen». Under Arendalsuka torsdag, tar Melk.no debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostråd. Foto: Melk.no
Bare fire prosent sa at de kjente til Helsedirektoratets kostråd om «3 om dagen». Under Arendalsuka torsdag, tar Melk.no debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostråd. Foto: Melk.no
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ny undersøkelse: Gulost er barnas favorittpålegg på matpakken15.8.2021 15:00:00 CEST | Pressemelding

Når skolestart står for døren, vil tusenvis av foreldre igjen ta fatt på matpakkesmøringen. Nesten alle skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, og det er fortsatt brødskiver av grovt brød som er det vanligste innholdet i matpakken. Som pålegg på skivene vil barna aller helst ha gulost, det viser en ny landsomfattende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av opplysningskontorene i landbruket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom