Få kjenner til myndighetenes kostråd
«5 om dagen» – fem porsjoner grønnsaker, frukt eller bær hver dag – er det klart mest kjente kostrådet, men selv dette scorer bare 39 prosent.
Kun 4 prosent kjente til kostrådet om daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til «3 om dagen».
– Dette er selvsagt altfor få, selv om vi vet at kjennskapen er på vei opp etter at vårt «3 om dagen»-merke ble lansert på emballasjen på ulike meieriprodukter i vår, sier Ida Berg Hauge, direktør ved Melk.no.
«Den store matforvirringen»
En spørreundersøkelse ved Oslo Met, nylig publisert i Journal of Nutritional Science, viser lignende tall som Norstat-undersøkelsen. Den slår også fast at selv folk med høy utdanning sliter med å skille mellom ernæringsforskning og alternative ernæringsfakta.
– Man blir bombardert med ernæringsinformasjon fra media, sosiale medier og andre kanaler. Denne økte eksponeringen gjør at det er enda viktigere å øke folks kritiske sans slik at alle får best mulig utgangspunkt for å for å vurdere informasjonen man får, sier førsteforfatter og ernæringsforsker Karianne Svendsen til Dagens Medisin.
– Matforvirringen er dessverre overveldende, legger Ida Berg Hauge til.
– Mange stoler i altfor stor grad på alternative kostråd på nett. Dette gir grunn til bekymring av flere årsaker, men en av de viktigste er at de ikke er klar over hva som kan skje dersom man kutter ut næringsrike basismatvarer fra kostholdet uten å erstatte dem med de samme næringsstoffene gjennom andre matvarer.
Tar debatten på Arendalsuka
Det er blant annet i denne sammenhengen at Melk.no-direktøren mener at det snakkes for lite om melken. Melk har i flere hundre år vært med på å sørge for at nordmenn har hatt et velsmakende og næringsrikt kosthold, som alle har hatt råd til. Helsedirektoratets kostråd er å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter. Dette er spesifisert til tre porsjoner daglig for å bidra til nok jod og kalsium i kostholdet, et råd som bidrar til bedre folkehelse.
Under årets Arendalsuka tar Berg Hauge debatten om hvorfor det er så vanskelig å nå ut til befolkningen med kostrådene sammen med blant andre klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, høgskolelektor ved Bjørknes, Marit Kolby og Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal.
Arrangementet finner sted på Clarion Hotel Tyholmen torsdag 19. august kl. 12.00. Det streames direkte på Melk.nos Facebook-side.
/// FAKTA ///
Dette er Helsedirektoratets kostråd
- 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær/ spis mer grønnsaker, frukt og bær.
- Fisk til middag 2-3 ganger i uken/spis mer fisk.
- Spis grove kornprodukter/spis mer kornprodukter.
- Ha et variert kosthold.
- Vær fysisk aktiv 30 min/vær fysisk aktiv.
- Magert kjøtt. Begrens bearbeidet og rødt kjøtt.
- Begrens sukker.
- Begrens salt.
- Vann som tørstedrikk.
- Spis 3 porsjoner magre meieriprodukter om dagen.
- Flytende matfett fremfor smør/hard margarin.
- Balanse mellom energiinntak og aktivitet.
* Kostrådsundersøkelse utført av Norstat i oktober 2020, landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom