Statnett

Erna Solberg og Angela Merkel åpner NordLink

Del

Torsdag 27. mai blir den første strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel.

Angela Merkel og Erna Solberg åpner NordLink. Foto: NTB/Reuters
Angela Merkel og Erna Solberg åpner NordLink. Foto: NTB/Reuters

Den undersjøiske strømkabelen NordLink går mellom Agder og Schleswig-Holstein. Forbindelsen er verdens lengste av denne typen i drift og et av Statnetts største prosjekter noensinne. Hele forbindelsen er 623 kilometer lang.

- NordLink er et stort og viktig prosjekt for fremtidens klimanøytrale energisystem. Vi er stolte av å ha gjennomført dette prosjektet og med det å ha satt nok en verdensrekord. Dette er en ingeniørbragd, og det har krevd nøye planlegging og presist arbeid, sier Hilde Tonne, konsernsjef i Statnett.

- Vi er glade for at statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel skal stå for den offisielle åpningen av NordLink, fortsetter Tonne.

For første gang kobles altså det norske og det tyske kraftmarkedet direkte sammen. NordLink legger til rette for at man kan få mer ut av fornybare ressurser på begge sider av kabelen, og den er et viktig bidrag for å nå målene om å øke andelen fornybar energi og slik kutte klimagassutslipp.

Arrangementet vil starte kl. 11.30 og gjennomføres digitalt med statslederne i Oslo og Berlin. Detaljert program og lenke til arrangementet blir tilgjengelig på Statnetts nettsider.

Fakta om NordLink
Prosjektet fikk konsesjon av Olje- og energidepartementet i 2014. Sommeren 2017 ble første del av sjøkabelen installert. Prøvedriften av kabelen startet i desember 2020, og kabelen gikk over i ordinær drift i mars 2021. Forbindelsen er totalt 623 km.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Angela Merkel og Erna Solberg åpner NordLink. Foto: NTB/Reuters
Angela Merkel og Erna Solberg åpner NordLink. Foto: NTB/Reuters
Last ned bilde

Lenker

Om Statnett

Statnett
Statnett
Nydalen Allé 33
0485 Oslo

http://www.statnett.no

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 000 km med høyspentlinjer og 150 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark og Nederland.

Følg pressemeldinger fra Statnett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statnett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom