Stortinget

Endringer i regelverket for gruppetilskudd på Stortinget

Del

Stortingets presidentskap er blitt enige om forslag til endringer i retningslinjene for tilskuddene til partigruppene på Stortinget. De viktigste endringene er økt åpenhet om hvordan pengene brukes og begrensninger i muligheten til å bygge opp egenkapital.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Stortinget
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Stortinget

– Vi har foretatt en grundig gjennomgang av retningslinjene for gruppetilskuddet. Presidentskapet mener endringene sikrer at gruppetilskuddet tjener sin hensikt og bidrar til økt åpenhet, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Det er presidentskapet som har tatt initiativ til gjennomgangen, som nå er sluttført.

Åpenhet på bilagsnivå

Presidentskapet stiller seg enstemmig bak innstillingen om endringene i retningslinjene for tilskuddene til partigruppene på Stortinget. Innstillingen skal behandles i Stortinget neste uke.

– Vi foreslår nå en hovedregel om innsyn i gruppenes økonomi helt ned på bilagsnivå. Dette vil bidra til større åpenhet om hvordan partigruppene bruker tilskuddet, sier Trøen.

Begrensninger i egenkapital

I tillegg foreslås det begrensninger i partigruppenes muligheter til å legge seg opp egenkapital. Det innføres en øvre grense for egenkapital som ikke skal overskrides etter et valgår.

Presidentskapet går inn for en ordning hvor partigruppene fritt kan opparbeide egenkapital gjennom en fireårsperiode, men der det foretas et oppgjør 1. juli hvert fjerde år, året etter et stortingsvalg. Etter dette tidspunktet kan ikke egenkapitalen overstige tilsvarende halvannet års tilskudd. Denne ordningen vil tre i kraft ved oppgjøret etter neste stortingsvalg, altså i 2026.

Gir representantene nødvendig støtte

– Formålet med gruppetilskuddet er å gi representanter nødvendig parlamentarisk støtte så de kan utføre det vervet de er valgt av folket til å gjøre. Vi tror at endringene vi nå går inn for å gjennomføre vil stå seg over tid, avslutter Trøen.

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for pressehenvendelser til Stortingets presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse.

Tel:+47 920 10 681

Bilder

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Stortinget
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Stortinget
Last ned bilde

Lenker

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg saker fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom