Stortinget

En historisk annerledes åpning av Stortinget

Del

På grunn av smittesituasjonen blir den høytidelige åpningen annerledes enn den pleier. Men det vil likevel bli en høytidelig markering av åpningen av det 165. storting.

Foto: Stortinget/Peter Mydske
Foto: Stortinget/Peter Mydske

Det blir klart færre tilstedeværende enn vanlig ved at de fleste gjestene ikke deltar under Stortingets høytidelige åpning den 2. oktober. Åpningen vil også bli kortere enn vanlig.

– Denne åpningen kommer vi til å huske. Den skal gjennomføres i tråd med Grunnloven, så trygt som mulig, og så langt det går i tråd med de lange tradisjonene, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Stortingets åpning har tradisjoner helt tilbake til 1814. Seremonien i stortingssalen er en sjelden anledning der stortingsrepresentantene, regjeringen og kongehuset er samlet i en offisiell seremoni som markerer at en ny sesjon starter og Stortingets hverdag er i gang igjen.

Vanligvis er det rundt 750 personer til stede under åpningen. Stortingets presidentskap har besluttet at det i år skal være 200, i tråd med de smittevernreglene som gjelder for offisielle arrangementer.

– Dette er den dagen i året da flest mennesker bruker å være samlet i stortingssalen, og det er en helt spesiell stemning når vi står tett sammen. I år blir det annerledes, sier Trøen.
Det legges til grunn at 169 stortingsrepresentanter vil møte under det nedkortede arrangementet, mens antallet gjester som er til stede i salen er redusert kraftig.

Åpningen vil bli vist direkte på stortinget.no og på Stortingets Facebook-side. Media får tilgang til sendingen som tidligere.

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for pressehenvendelser til Stortingets presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse.

Tel:+47 920 10 681

Bilder

Foto: Stortinget/Peter Mydske
Foto: Stortinget/Peter Mydske
Last ned bilde

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg saker fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom