Elgsylte fra Østerdalen hedret i Berlin

En stolt Marianne Wimmer, daglig leder i Gransjøberget viltkjøkken, tok i mot plakett og rosende ord fra statsråd Bollestad. Gransjøberget fikk godkjent Spesialitet for sitt produkt Elgsylte. Overrekkelse fant sted under åpningen av Norges stand på en av Europas største mat- og reiselivsmesser, Grune Woche i Berlin.
- Det at lokale mathåndverkere utnytter elgkjøtt til å lage flere typer produkter, det heier jeg virkelig på, sier administrenede direktør i Matmerk Nina Sundqvist.
- Spesialitet er en merkeordning du må gjøre deg fortjent til, og fagjuryen som vurderte Gransjøberget var imponert. Juryen la vekt på at smaken er velbalansert med fine delikate kryddertoner og mild smak av elg. Dette er rett og slett en sylte i særklasse, og vel verdt både heder og ære, avslutter Sundqvist.
Lokal elg og lokal gris
Elgsylta lages av Gransjøberget i egne produksjonslokaler i Hernes. Oppskriften og produksjonsmetoden er egenutviklet. Råvarene er elgkjøtt fra eget nærområde og ryggspekk av utegående gris fra en lokal produsent.
- Vi bærer tradisjonen videre fra distriktet vårt (Østerdalen) der vi ofte hører fra de eldre at "mor brukte også elg i sylta!" Gamle resepter og produksjonsteknikker er justert med en ny vri, tradisjonelt mathåndverk er tilpasset en moderne produksjon, sier Marianne Wimmer.
- En Spesialitets-godkjenning hever forbrukers forventning og interesse for produktet. Det viser at elgsylta er en unik variant av et tradisjonshåndverk og Spesialitet vil guide brukeren i en jungel av syltetilbydere. Fremover, spesielt fra elgjakta og inn mot jul vil vi markedsføre Elgsylte, Spesialitet og Østerdalen som noe solid. Dett er kvalitetsprodukt med røtter i tradisjon og historie. Elgsylte må alle ha på julebordet, så vi gleder oss allerede til årets salgsesong starter nærmere jul, avslutter en stolt Wimmer.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom