Elgsylte fra Østerdalen hedret i Berlin
En stolt Marianne Wimmer, daglig leder i Gransjøberget viltkjøkken, tok i mot plakett og rosende ord fra statsråd Bollestad. Gransjøberget fikk godkjent Spesialitet for sitt produkt Elgsylte. Overrekkelse fant sted under åpningen av Norges stand på en av Europas største mat- og reiselivsmesser, Grune Woche i Berlin.
- Det at lokale mathåndverkere utnytter elgkjøtt til å lage flere typer produkter, det heier jeg virkelig på, sier administrenede direktør i Matmerk Nina Sundqvist.
- Spesialitet er en merkeordning du må gjøre deg fortjent til, og fagjuryen som vurderte Gransjøberget var imponert. Juryen la vekt på at smaken er velbalansert med fine delikate kryddertoner og mild smak av elg. Dette er rett og slett en sylte i særklasse, og vel verdt både heder og ære, avslutter Sundqvist.
Lokal elg og lokal gris
Elgsylta lages av Gransjøberget i egne produksjonslokaler i Hernes. Oppskriften og produksjonsmetoden er egenutviklet. Råvarene er elgkjøtt fra eget nærområde og ryggspekk av utegående gris fra en lokal produsent.
- Vi bærer tradisjonen videre fra distriktet vårt (Østerdalen) der vi ofte hører fra de eldre at "mor brukte også elg i sylta!" Gamle resepter og produksjonsteknikker er justert med en ny vri, tradisjonelt mathåndverk er tilpasset en moderne produksjon, sier Marianne Wimmer.
- En Spesialitets-godkjenning hever forbrukers forventning og interesse for produktet. Det viser at elgsylta er en unik variant av et tradisjonshåndverk og Spesialitet vil guide brukeren i en jungel av syltetilbydere. Fremover, spesielt fra elgjakta og inn mot jul vil vi markedsføre Elgsylte, Spesialitet og Østerdalen som noe solid. Dett er kvalitetsprodukt med røtter i tradisjon og historie. Elgsylte må alle ha på julebordet, så vi gleder oss allerede til årets salgsesong starter nærmere jul, avslutter en stolt Wimmer.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom