Elgsylte fra Østerdalen hedret i Berlin

En stolt Marianne Wimmer, daglig leder i Gransjøberget viltkjøkken, tok i mot plakett og rosende ord fra statsråd Bollestad. Gransjøberget fikk godkjent Spesialitet for sitt produkt Elgsylte. Overrekkelse fant sted under åpningen av Norges stand på en av Europas største mat- og reiselivsmesser, Grune Woche i Berlin.
- Det at lokale mathåndverkere utnytter elgkjøtt til å lage flere typer produkter, det heier jeg virkelig på, sier administrenede direktør i Matmerk Nina Sundqvist.
- Spesialitet er en merkeordning du må gjøre deg fortjent til, og fagjuryen som vurderte Gransjøberget var imponert. Juryen la vekt på at smaken er velbalansert med fine delikate kryddertoner og mild smak av elg. Dette er rett og slett en sylte i særklasse, og vel verdt både heder og ære, avslutter Sundqvist.
Lokal elg og lokal gris
Elgsylta lages av Gransjøberget i egne produksjonslokaler i Hernes. Oppskriften og produksjonsmetoden er egenutviklet. Råvarene er elgkjøtt fra eget nærområde og ryggspekk av utegående gris fra en lokal produsent.
- Vi bærer tradisjonen videre fra distriktet vårt (Østerdalen) der vi ofte hører fra de eldre at "mor brukte også elg i sylta!" Gamle resepter og produksjonsteknikker er justert med en ny vri, tradisjonelt mathåndverk er tilpasset en moderne produksjon, sier Marianne Wimmer.
- En Spesialitets-godkjenning hever forbrukers forventning og interesse for produktet. Det viser at elgsylta er en unik variant av et tradisjonshåndverk og Spesialitet vil guide brukeren i en jungel av syltetilbydere. Fremover, spesielt fra elgjakta og inn mot jul vil vi markedsføre Elgsylte, Spesialitet og Østerdalen som noe solid. Dett er kvalitetsprodukt med røtter i tradisjon og historie. Elgsylte må alle ha på julebordet, så vi gleder oss allerede til årets salgsesong starter nærmere jul, avslutter en stolt Wimmer.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
