Dyrebeskyttelsen Norge advarer: katter dør av musegift
I løpet av 2019 har det kommet inn svært mange meldinger om både tamme og ville dyr som har hatt tegn på forgiftning. Nå slår Dyrebeskyttelsen Norge alarm og ber alle om å være forsiktig med gift i hjemmet, og om å varsle myndighetene ved forgiftning.

Flere av Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelingene har de siste månedene fått henvendelser om syke dyr som trolig har blitt forgiftet med musegift. Giften man mistenker at har forårsaket dødsfallene heter alfakloralose og selges direkte til forbrukere under ulike produktnavn. Rett over nyttår ble det påvist alfakloralose-forgiftning hos to døde katter i Drøbak.
Alvorlig forgiftning
Det virker som om en stor andel av de som har blitt forgiftet har dødd, men mørketallene er sannsynligvis store. Giften er beskrevet som hurtigvirkende musegift som skal brukes innendørs. Katter og andre dyr kan bli forgiftet ved å få i seg musegift direkte eller når de får i seg mus som har spist gift, såkalt sekundærforgiftning.
- Musegift på avveie er noe vi alltid har hatt, men i 2019 virker det som at antall dødsfall har eksplodert, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Hva skal jeg gjøre om katten min blir forgiftet?
Om du mistenker at katten din er forgiftet skal du kontakte veterinær med en gang. Det finnes ingen motgift til denne type forgiftning, men veterinæren kan gi støttebehandling for å motvirke effekten av giften. Giften er hurtigvirkende, og symptomer kommer etter 30 minutter til 4 timer etter at katten har fått i seg giften.
Vanlige symptomer på forgiftning med alfakloralose er skjelvinger, sikling, ustøhet, kramper og koma. Forgiftede katter blir ofte nedkjølt og kan dø etter kort tid. Behandling mot forgiftningen kan blant annet bestå i å gi medisiner som reduserer kramper, væskebehandling, varme og sørge for at katten får i seg næring, samt annet stell og pleie. Det kan være nødvendig å behandle katten i 1-3 dager.
Ønsker å samle inn informasjon
Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler at man tar vare på blodprøver som er tatt mens katten viste tegn på forgiftning, slik at disse kan analyseres. I tilfeller der dyret dør kan det være aktuelt å sende hele katten til obduksjon.
Dyrebeskyttelsen Norge har vært i kontakt med Miljødirektoratet som nå ser på behovet for å endre betingelsene for bruk/salg av disse produktene. De ønsker informasjon om mistenkte forgiftningstilfeller og ber om at eiere/veterinærer tar kontakt på epost: Biocider@miljodir.no.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild Roaldset | Daglig leder og veterinær | +47 47 45 88 44 / aashild@dyrebeskyttelsen.no
Bilder


Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelingerspredt fra nord til sør. Med cirka 9000 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg saker fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge advarer mot organisert dyremishandling17.2.2021 20:58:04 CET | Pressemelding
Myndighetene rapporterer om et økende antall smuglerhunder. Nordmenn er villige til å betale store summer for en valp, og noen er til og med villig til å kjøpe en hund som kommer fra valpefabrikk i utlandet. Dette må vi få en slutt på.
Familievolden tar ikke ferie23.12.2020 13:16:31 CET | Pressemelding
Julen nærmer seg med stormskritt og de fleste av gleder oss til juleferien. For mange er dette derimot en av årets vanskeligste tider. Høytiden er dessverre også en tid for økning i antall overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Familiedyrene er heller ikke fritatt. Tekst: Birgitte Fineid, Dyrebeskyttelsen Norge.
Jubler over EUs nye retningslinjer for avl av hund og katt23.12.2020 12:13:36 CET | Pressemelding
I november 2020 kom EU med to nye retningslinjer, en for avl av hund og en for katt. De nye retningslinjene bør være førende for all avl av hunder og katter i Norge. Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.
Krever forbud mot fyrverkeri i privat regi21.12.2020 12:44:22 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever at dagens lovverk endres og forbud mot bruk av fyrverkeri i privat regi innføres. Organisasjonen lanserer nå en underskriftskampanje mot fyrverkeri for å vise folkets misnøye overfor beslutningstakerne. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge.
Toppadvokaten Geir Lippestad skal representere Norsk Kennel Klub16.12.2020 22:33:04 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge stevnet den 23.november i år Norsk Kennel Klub, 2 raseklubber og 6 oppdrettere for ulovlig avl av rasehunder. Det er gledelig at NKK, raseklubbene og oppdretterne nå har fått seg en advokat. Advokat Geir Lippestad skal føre saken for disse. Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge saksøker Norsk Kennel Klub, raseklubber og oppdrettere23.11.2020 12:00:51 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener at mye av dagens raseavl bryter med norsk lov. Svært mange hunder fødes til et liv med sykdom og smerter. Dette vil organisasjonen nå sette en stopper for.
Oppfordrer til å kastrere pus på «Black Friday»17.11.2020 13:46:21 CET | Pressemelding
I forbindelse med «Black Friday» fredag 27. november, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge katteeiere til å kastrere og ID-merke katten sin. Vi oppfordrer samtidig alle dyreklinikker til å gi pakkepris på kastrering og ID-merking av katter. Kampanjen arrangeres for å forhindre hjemløshet og dårlig dyrevelferd.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom