Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge advarer: katter dør av musegift

Del

I løpet av 2019 har det kommet inn svært mange meldinger om både tamme og ville dyr som har hatt tegn på forgiftning. Nå slår Dyrebeskyttelsen Norge alarm og ber alle om å være forsiktig med gift i hjemmet, og om å varsle myndighetene ved forgiftning.

Katt som har fanget mus. Foto: Pixabay.
Katt som har fanget mus. Foto: Pixabay.

Flere av Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelingene har de siste månedene fått henvendelser om syke dyr som trolig har blitt forgiftet med musegift. Giften man mistenker at har forårsaket dødsfallene heter alfakloralose og selges direkte til forbrukere under ulike produktnavn. Rett over nyttår ble det påvist alfakloralose-forgiftning hos to døde katter i Drøbak.

Alvorlig forgiftning

Det virker som om en stor andel av de som har blitt forgiftet har dødd, men mørketallene er sannsynligvis store. Giften er beskrevet som hurtigvirkende musegift som skal brukes innendørs. Katter og andre dyr kan bli forgiftet ved å få i seg musegift direkte eller når de får i seg mus som har spist gift, såkalt sekundærforgiftning.

- Musegift på avveie er noe vi alltid har hatt, men i 2019 virker det som at antall dødsfall har eksplodert, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

 

Hva skal jeg gjøre om katten min blir forgiftet?

Om du mistenker at katten din er forgiftet skal du kontakte veterinær med en gang. Det finnes ingen motgift til denne type forgiftning, men veterinæren kan gi støttebehandling for å motvirke effekten av giften. Giften er hurtigvirkende, og symptomer kommer etter 30 minutter til 4 timer etter at katten har fått i seg giften.

Vanlige symptomer på forgiftning med alfakloralose er skjelvinger, sikling, ustøhet, kramper og koma. Forgiftede katter blir ofte nedkjølt og kan dø etter kort tid. Behandling mot forgiftningen kan blant annet bestå i å gi medisiner som reduserer kramper, væskebehandling, varme og sørge for at katten får i seg næring, samt annet stell og pleie. Det kan være nødvendig å behandle katten i 1-3 dager.

Ønsker å samle inn informasjon

Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler at man tar vare på blodprøver som er tatt mens katten viste tegn på forgiftning, slik at disse kan analyseres. I tilfeller der dyret dør kan det være aktuelt å sende hele katten til obduksjon.

Dyrebeskyttelsen Norge har vært i kontakt med Miljødirektoratet som nå ser på behovet for å endre betingelsene for bruk/salg av disse produktene. De ønsker informasjon om mistenkte forgiftningstilfeller og ber om at eiere/veterinærer tar kontakt på epost: Biocider@miljodir.no. 

Nøkkelord

Kontakter

Åshild Roaldset | Daglig leder og veterinær | +47 47 45 88 44 / aashild@dyrebeskyttelsen.no

Bilder

Katt som har fanget mus. Foto: Pixabay.
Katt som har fanget mus. Foto: Pixabay.
Last ned bilde
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad.
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad.
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelingerspredt fra nord til sør. Med cirka 9000 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg saker fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom