Blir EU redningen for katter i Norge ?
EU-parlamentet vedtok i sommer forslaget fra EU-kommisjonen om velferd og sporbarhet hos hund og katt. Med dette ligger mye til rette for at det vil innføres obligatorisk ID-merking av både hunder og katter i EU – og dermed EØS-landet Norge. Dyrebeskyttelsen Norge har kjempet for ID-merking av katt i over 50 år. Dersom EU-forslaget blir vedtatt vil dette være en historisk dyrevelferdsseier.

Tekst: Eva Breuer Hustoft, fagrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge
Katt er det familiedyret som dumpes oftest, og som har størst risiko for å bli hjemløs. Likevel har ikke Norge gått inn for obligatorisk ID- merking av katter. Nå kan altså nye EU-regler komme kattene til unnsetning.
«Dumpingsesongen» starter allerede ved påsketider og fortsetter inn i sommerferien. Dyrebeskyttelsen Norge melder hvert år om sprengt kapasitet over hele landet.
Obligatorisk ID-merking er det mest effektive og dyrevennlige tiltaket mot dumping. Sammen med kastrering er det også ett av de mest effektive tiltakene mot hjemløshet. ID-merking knytter eier og dyr sammen, og gir kattene det rettsvernet de har krav på. I tillegg gir obligatorisk ID-merking en oversikt over hvor alle landets katter bor, helt uten kostnader for Mattilsynet. Utgiften bæres av eier og gir ikke utslag på statsbudsjettet.
Dyrebeskyttelsen Norge mener obligatorisk ID-merking av katt ikke bare er god dyrevelferd, men også helt nødvendig for at offentlige institusjoner som Mattilsynet, Veterinærinstituttet og politiet, skal kunne gjøre en god jobb. ID-merking vil effektivisere og kvalitetssikre tilsynsarbeidet til Mattilsynet. Veterinærinstituttet vil kunne drive effektiv smittesporing i møte med sykdomsutbrudd og kommende pandemier, og politiet ville hatt et verktøy for å kunne etterforske vold mot dyr og vold i nære relasjoner.
- Det er mange gode grunner til at katter bør ID-merkes. Det er selvfølgelig et viktig dyrevelferdstiltak, men det er også viktig for at Mattilsynet skal kunne drive effektiv tilsyn med sine begrensede ressurser. Vi synes det er merkelig at politikerne ikke går inn for et tiltak som ville gjort det lettere for byråkratene som skal forvalte lovverket og drive smittesporing, sier Åshild Roaldset, veterinær og dlig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
ID-krav med nye EU-regler
Dyrevelferdsmeldingen som ble vedtatt av Stortinget rett før påske i år, valgte å utelate obligatorisk ID-merking av katt. Nylig har derimot EU-parlamentet vedtatt et nytt forslag om velferd og sporbarhet for hund og katt. Forslaget innebærer en rekke krav om bedre velferd for hunder og katter, og ikke minst obligatorisk ID-merking. Det gjenstår fortsatt forhandlinger innad i EU før forslaget blir endelig vedtatt, men enn så lenge tyder mye på at kravet om ID-merking vil bli en realitet. Dette vil i så fall også gjelde EØS-landet Norge.
I denne saken kunne Norge vært et lite hestehode foran, ved å forankre krav om ID-merking av både hund og katt i vår egen dyrevelferdsmelding. Men Norges ambisjon om ha «dyrevelferd i verdensklasse» viser seg dessverre igjen, å kun være ord på et papir. Virkeligheten til mange av dyrene våre er langt unna verdensklasse. Dette minner oss på hvor viktige dyrevelferdsorganisasjonene er for dyrene våre. Dyrebeskyttelsen Norge har kjempet for obligatorisk ID-merking av katt i over 50 år, og med den nye utviklingen i EU er vi nå nærmere målet enn noen gang.
Dyrebeskyttelsen Norge arrangerer debatt om obligatorisk ID-merking og pandemiberedskap under Arendalsuka. Vedtaket fra EU-parlamentet gjør debatten enda mer aktuell.
Kontakter
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinærDyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Bilder

Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom