Du bestemmer hvem som vinner Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris!

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø.
Prisen deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år leter vi etter kandidater som har bygd bro mellom gammel og ny tid og bidratt til den norske osterevolusjonen.
30.000 kroner i stipend, samt heder og ære venter på vinneren.
Nå er det folket som bestemmer hvem som får prisen. Fire kandidater er plukket ut av en fagjury, basert på innsendte forslag fra hele Norge.
- Ragnhild Nordbø
Ragnhild gjekk sitt første seter- og ystekurs då ho var 14 år, ho studerte næringmiddelfag på Ås, og har i mange år jobba med undervisning, kursing og rådgjeving innan småskala mjølkeforedling. - Gunnar Waagen
Gunnar Waagen er en del av det familiedrevne gårdsmeieriet Tingvollost på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. - Astrid Aasen
Astrid Aasen er en pioner innen norsk ysting og startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, Gangstad Gårdsysteri, for 20 år siden. Gangstad er et knutepunkt i Den Gyldne Omvei og i norsk osteproduksjon. - Helge Gudheim
Helge Gudheim (f 1957) har samla, redigert og skrive boka om «Kinning, bresting og YSTING I VALDRES sett i norsk og internasjonal samanheng», ei stor og dokumentarisk bok om norske ystetradisjonar.
Alle kan stemme via www.matmerk.no på en av de fire nominerte av gangen og kun en gang per dag.
Stemmegivningen lukkes 15.10.2018.
Prisen deles ut 2. november under Fagdag Norsk mat og drikke i Bergen under Oste VM.
Fakta om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
De fire kandidatene er valgt ut av en fagjury som består av: Andreas Viestad, Einar Risvik, Laila Grastvedt, Liv Kongsten, Nina Sundqvist og Kay Nilsen.
Styreleder for prisen er Liv Gregersen Kongsten, og Matmerk administrerer prisen.
Tdligere vinner er blant annet:
2017: Inge Johnsen, eier og driver av LianTunet og Lian Restaurant,
2016: Ingulf Galåen, eier og driver Galåvolden Gård, Røros, og Mikael Forselius, adm. dir. ved Røros Hotell.
2015: Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen
2014: Matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang
2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta
2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
2008: Matskribent Tove Diesen
2007: Osteprodusent Pascale Baudonne
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom