"Drikkeministeren" hedret norsk øl og eplemost

Mesker seg med norsk malt
- Som landbruks- og matminister, og ikke minst drikkeminister er det ekstra gledelig få hedre et bryggeri som brygger med norsk malt, sa landbruks- og matminister Sandra Borch da hun tildelte hele 6 Spesialitetsmerker til Ekeby Gårdsbryggeri.
Ekeby Gårdsbryggeri holder til i låven på Ekeby Gård i Moss og produserer øl med maltet bygg fra nærområdet. De fikk Spesialitet for Gårdspils, Gullholmen, Oktober, Oslofjorden Perle, Bayer og Misteltein.
Eplemost i særklasse fra Hyggen gård i Asker
Hyggen gård i fjordbygda Hyggen i Asker kommune produserer eplemost på epler fra egen hage med mål om å lage autentisk eplemost som gjenkjennes på sorten som er brukt og stedet eplene er dyrket på. Hyggen gård fikk Spesialitet på Eplemost Aroma og Eplemost Gravenstein som dommerpanelet mente hadde et flott råvarepreg og god balanse mellom sødme og friskhet.
Dommerpanel med sterk drikkefaglig kompentanse
- En stor takk til HANEN for strålende gjennomføring av Norges Beste Drikke. Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost og øl til et dommerpanel med sterk drikkefaglig kompetanse bidrar til å løfte fram de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen av disse kategoriene, sier fagsjef lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurransen for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.
Om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Uoppmerksomhet og «skal bare» er hovedårsaker til ulykker i landbruket16.3.2023 23:37:04 CET | Pressemelding
Landbruket har en av høy frekvens på ulykker og arbeidsrelaterte dødsfall. Ulykkene varierer etter en rekke faktorer, for eksempel størrelsen på gården, type avling, dyrehold og arbeidsmetoder som brukes.
Kanskje Norges beste spekeskinke?14.2.2023 12:37:30 CET | Pressemelding
Hommelstad Gård fikk tildelt Spesialitet på messen Umami Arena for sin spekeskinke – Hommelstad 523. Spekeskinka fikk hele 95 av 100 poeng fra fagjuryen, noe som bare har skjedd en gang tidligere. Er dette Norges beste spekeskinke?
Jimmy Øien bak Restaurant Rest vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris2.2.2023 16:04:22 CET | Pressemelding
Det er en ære å få dele ut Ingrid Espelid Matkulturpris for 2022 til Jimmy Øien. En av Norges fremste kokker som har løftet bærekraft inn i kokkekunsten, og virkelig beviser at nydelig mat kan lages av alt, og at ingenting trenger å kastes, sa statssekretær Wenche Westberg da hun delte ut den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris på Fagdag Norsk Mat i Stavanger.
Forbrukerne vil ha norsk brød27.1.2023 09:00:44 CET | Pressemelding
Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk. Det er slett ikke alltid tilfelle, og nå tar kornbransjen grep for å øke norskandelen og merke brødet bedre.
Lokalmat fra Vestland, Rogaland og Viken hedret i Berlin26.1.2023 15:45:21 CET | Pressemelding
- Mangfold og kvalitet er stikkord for disse tre lokalmatprodusentene, sa landbruks- og matminister Sandra Borch da is fra Storfjord, ost fra Jæren og havreris fra Viken fikk tildelt Spesialitet under åpningen av Grune Woche i Berlin fredag 20.januar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom