Dobbelt royalt med Spesialitetsmerket!
Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad tildelte Spesialitetsmerkene til de dyktige produsentene. Produsentene selv møtte i henholdsvis kokekappe og høvdingmundur. Blant gratulantene stod vår statsminister, Erna Solberg, i fremste rekke.
- På en av Norges største matfestivaler skal vi selvsagt hedre noen av Norges beste lokalmatprodusenter, sa mat- og landbruksminister Olaug Bollestad. - De som tror så mye på sine produkter at de satser alt de eier og har. Som søker om å få Spesialitetsmerket, og går gjennom et lite nåløye med en vurdering av en uavhengig og ikke minst meget kompetent fagjury før de eventuelt kan sette merket på produktet.
Heilt konge
Roy Martin Øyjord har allerede sitt slogan «Heilt konge!». For det skal føles heilt konge når du spiser produkter fra Skakkelaks. Og den varmrøkte Skakkeauren er ikke noe unntak. Skakkeaure er fjordørret håndmassert med Erling Skakke konjakk og strødd med nyknust blanding av fem ulike pepper. Fisken røykes med en blanding av eple- og kirsebærspon noe som gir en rik duft med klare og rene røyknoter.
Fra Spesialitetsmerkets fagjury er konklusjonen: Fisken er godt balansert i smak med en fyldig og behagelig røykaroma, konsistensen er svært saftig og bekrefter dette som er topp kvalitetsprodukt!
Roy Martin Øyjord var tydelig stolt. - Det er kjempestort. Kjekt å bli satt pris på av fagfolk som vet hva de snakker om. Det er fantastisk kjekt!
Håndverk og tradisjoner
De knivet litt vennskapelig på scenen, Roy fra Skakkelaks og Mikal O. Viga fra Mikals Laks, men de har begge stor respekt for både hverandre og håndverket og produktene. Den røkte laksen, Absolut Tradisjon, fra Mikals Laks, var også like fortjent Spesialitetsmerket. Absolut Tradisjon er en kaldrøkt laks som er laget etter oppskrift med røtter tilbake til 1870-tallet. Det går ikke lang tid fra laksen er oppe av vannet, til den foredles hos Mikals Laks. Laksen tørrsaltes og tørkes før og etter røyking. Den ferdig røkte laksefileten henges en uke før den pakkes i matpapir og tøypose. Fra fagjuryen kom følgende uttalelse: - Konsistensen er fast, delikat og saftig med en meget god munnfølelse. Smaken er sødmefull, og saltbalansen er utmerket. Absolut Tradisjon bærer preg av godt håndverk, og er en røkelaks i særklasse! Mikal O. Viga er bevisst på kvalitet, og er veldig fornøyd med å få kunne sette Spesialitetsmerket på røkelaksen Absolut Tradisjon. - Jeg er veldig glad for at vi gikk igjennom nåløyet. Viktig å få fokus på gode norske produkter. Og for oss er dette et bra kvalitetsstempel!
- Dere belønnes for deres kvalitetsbevisste arbeid med Varmrøkt Skakkeaure og Absolutt Tradisjon. Produkter som viser deres kjærlighet til råvaren og håndverket! Gratulerer så mye, sa Olaug Bollstad fra scenen i Stavanger.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noOda ChristensenSenior kommunikasjonsrådgiverLokalmat
Oda jobber med lokalmat og merkeordningene Spesialitet og Nyt Norge.
Bilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom