NAF

Dette trenger du for å skifte til sommerhjul selv

Del
Med koronarådene om å redusere antall kontaktpunkter mellom mennesker, kan det være mer aktuelt å legge om til sommerdekk selv i år. Nær én av fire som ikke skifter hjul selv, sier de enten ikke vet hvordan de gjør det eller mangler utstyr. - Det er ikke mye utstyr som skal til for å skifte hjul, og jobben er enkel for de fleste, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Til hjulskiftjobben er det primært to ting du trenger: Hjulkryss og en god jekk. (Foto: Colourbox)
Til hjulskiftjobben er det primært to ting du trenger: Hjulkryss og en god jekk. (Foto: Colourbox)

39 prosent svarer i en NAF-undersøkelse at de skifter hjul selv. 25 prosent får familie eller venner til å skifte for dem, mens 35 prosent bruker dekkhotell eller verksted når det er tid for hjulskift. Av de som ikke bytter selv, svarer 11 prosent at de ikke vet hvordan, mens 13 prosent ikke har nødvendig utstyr.

Til hjulskiftjobben er det primært to ting du trenger: Hjulkryss og en god jekk.

- Jekkene som følger med bilene er egentlig bare til nødbruk. Så vi anbefaler at du kjøper deg en ordentlig garasjejekk. Det gjør jobben lettere, sier Sødal.

Oppskriften for å skifte hjul er også ganske så enkel:

  • Plasser bilen på et jevnt underlag.
  • Sjekk i instruksjonsboka hvor du skal plassere jekken.
  • Før du jekker opp, løsne hjulboltene litt med hjulkryss eller lignende.
  • Jekk opp.
  • Løsne hjulboltene helt og ta av hjulet.
  • Sett på sommerdekket og fest hjulboltene.
  • Jekk ned bilen
  • Stram hjulboltene.

Dette gjentar du på alle fire hjulene. Det er viktig at hjulboltene blir strammet med det som heter riktig moment.

- Det aller beste er om man har en momentnøkkel for å få strammet boltene helt riktig. Men har du ikke det, kan du stramme hjulboltene med hjulkrysset. Da er det viktig at du ikke strammer så mye at det knirker i boltene, sier NAF-rådgiveren.

Husk også å etterstramme boltene etter den første kjøreturen.

Lagring av vinterdekkene

Når du er ferdig med hjulskiftet er det viktig at du vasker dekkene og felgene på vinterhjulene før de skal lagres. Da holder de seg bedre. Undersøkelsen viser at sju av ti lagrer dekkene hjemme.

- Dekk skal lagres mørkt, tørt og kjølig. De skal enten stables vannrett eller henges på veggen i garasjen eller boden, sier Nils Sødal.

Utsatt frist

Koronatider gir utsatt frist for å ta av piggdekkene. Ny frist er nå 1. mai for hele landet, opplyser Statens vegvesen. Opprinnelig skal piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge og innen 1. mai i Nord-Norge.

- Både Statens vegvesen og NAF oppfordrer samtidig alle til å ta av piggdekkene så raskt som mulig. Men med praktiske utfordringer i disse tider, som karantener og verksteder og dekkhotell med redusert tilgjengelighet og kapasitet, er det fint at Statens vegvesen har gitt denne utsettelsen, sier Nils Sødal.

Tabeller

Hvorfor bytter du ikke dekk selv?

(Besvart av respondenter som ikke skifter selv, 479 stk)

Mann Kvinne Total
Vet ikke hvordan 1,9 % 14,7 % 10,7 %
Har ikke utstyret 19,5 % 10,6 % 13,4 %
Orker ikke 61,7 % 58,2 % 59,3 % 
Vet ikke 16,9 % 16,5 %  16,6 %
Total 100 % 100 % 100 %

Hvor lagrer du hjulene?

Mann Kvinne  Total
Hjemme 73,4 % 68,9 % 71,2 %
Dekkhotell 19,3 % 22,5 % 20,9 %
Hos øvrige familie 4,3 % 4,5 % 4,4 %
Andre steder 2,9 %  4 % 3,5 %
Total 100 % 100 % 100 %

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Til hjulskiftjobben er det primært to ting du trenger: Hjulkryss og en god jekk. (Foto: Colourbox)
Til hjulskiftjobben er det primært to ting du trenger: Hjulkryss og en god jekk. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye