Dette skal nordmenn spise til jul i år
Dette skal nordmenn spise på julaften i år:
- Svineribbe: 44 %
- Pinnekjøtt: 35 %
- Kalkun: 7 %
- Skinkestek: 5 %
- Risgrøt: 4 %
- Torsk: 4 %
- Vegetarmat: 4 %
- Annen middag: 4 %
- Pizza: 4 %
- Lutefisk: 3 %
Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften.
- Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
Øst mot vest
Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:
- Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
Oslo:
- Svineribbe: 39 %
- Pinnekjøtt: 29 %
- Torsk: 9 %
- Kalkun og risgrøt: 8 %
- Skinkestek og vegetarmat 7 %
Innlandet og Viken:
- Svineribbe: 57 %
- Pinnekjøtt: 19 %
- Kalkun: 8 %
- Skinkestek: 7 %
- Risgrøt: 5 %
Agder og Sør-Østlandet
- Svineribbe: 47 %
- Pinnekjøtt: 27 %
- Kalkun: 12 %
- Torsk: 7 %
- Skinkestek: 4 %
Vestlandet:
- Pinnekjøtt: 68 %
- Svineribbe: 22 %
- Kalkun og vegetarmat: 6 %
- Risgrøt: 5 %
- Torsk: 4 %
Trøndelag og Nord-Norge:
- Svineribbe: 57 %
- Pinnekjøtt: 27 %
- Lutefisk: 5 %
- Kalkun: 4 %
- Vegetarmat: 3 %
Hva bestemmer hva som spises på julaften?
- Tradisjon fra tidligere: 36 %
- Jeg bestemmer: 27 %
- Tradisjon vi har startet selv: 21 %
- Foreldrene mine: 16 %
- Partneren min: 13 % (kvinner: 11 %, menn 16 %)
- Variarer avhengig av besøk: 12 %
- Barna: 9 %
- Tradisjoner er viktige for oss når vi skal samles til julefeiring, og for mange er familietradisjoner viktige for å skape den riktige julestemningen, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det ser ut til at andre faktorer veier tyngre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Dessertfavorittene
- Riskrem
- Multekrem
- Karamellpudding
- Is
- Fruktsalat
- Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere – riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Men hva du spiser til dessert, avhenger av hvor i landet du bor. Multekremen er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge, der mange har plukket multene til juledesserten selv, mens riskremen er aller mest populær blant sørlendingene, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Julekakefavorittene
- Kransekake
- Pepperkaker
- Krumkaker
- Smultringer
- Brune pinner
- Delfiakake
- Sarah Bernhardt
- Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at pepperkakene har passert de tradisjonelle krumkakene, samtidig som Sarah Berhardt har styrket sin posisjon som julekake ved å komme inn blant de 7 slagene, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Disse kakene baker vi selv
- Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Topp 5 middager på nyttårsaften:
- Kalkun: 34 %
- Pinnekjøtt: 17 %
- Ribbe 9 %
- Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %
- Grønnsaker: 5 %
- Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 34 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke er det hele 43 % som spiser pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Her er MatPrats juleeksperter
Trenger du en matekspert til julesaken? Ta en titt her for å se hvilken ekspert som passer best til din sak!
Bilder
Trenger du flere bilder til å illustrere saken du skriver? På matbilder.no finner du alt du trenger av illustrasjonsbilder.
Nøkkelord
Kontakter
Lisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Dokumenter
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
Dette serverer du til fotball-EM13.6.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.
Befolkningens grillfavoritter er burgere og pølser31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren nærmer seg, og de unge er ivrige etter å fyre opp grillen. En fersk undersøkelse fra MatPrat, utført av YouGov viser at pølser og burgere til enhver tid er de mest populære rettene på grillen i Norge.
Gjør grillen klar før 17.mai med disse tipsene!13.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
17.mai nærmer seg, og det er på tide å gjøre klar grillen for en ny sesong med grillglede. Ifølge kokk Anette Fjelleng Hansen i MatPrat er det flere viktige ting å huske på for å sikre at grillen er i toppform. Anette griller ofte og gjennom hele om sommerhalvåret, ofte opp til 5 – 6 ganger i uka. Hun har de beste tipsene for å gjøre grillen i ordentlig stand til sesongen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom