Dette skal nordmenn spise til jul i år
Dette skal nordmenn spise på julaften i år:
- Svineribbe: 44 %
- Pinnekjøtt: 35 %
- Kalkun: 7 %
- Skinkestek: 5 %
- Risgrøt: 4 %
- Torsk: 4 %
- Vegetarmat: 4 %
- Annen middag: 4 %
- Pizza: 4 %
- Lutefisk: 3 %
Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften.
- Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
Øst mot vest
Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:
- Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
Oslo:
- Svineribbe: 39 %
- Pinnekjøtt: 29 %
- Torsk: 9 %
- Kalkun og risgrøt: 8 %
- Skinkestek og vegetarmat 7 %
Innlandet og Viken:
- Svineribbe: 57 %
- Pinnekjøtt: 19 %
- Kalkun: 8 %
- Skinkestek: 7 %
- Risgrøt: 5 %
Agder og Sør-Østlandet
- Svineribbe: 47 %
- Pinnekjøtt: 27 %
- Kalkun: 12 %
- Torsk: 7 %
- Skinkestek: 4 %
Vestlandet:
- Pinnekjøtt: 68 %
- Svineribbe: 22 %
- Kalkun og vegetarmat: 6 %
- Risgrøt: 5 %
- Torsk: 4 %
Trøndelag og Nord-Norge:
- Svineribbe: 57 %
- Pinnekjøtt: 27 %
- Lutefisk: 5 %
- Kalkun: 4 %
- Vegetarmat: 3 %
Hva bestemmer hva som spises på julaften?
- Tradisjon fra tidligere: 36 %
- Jeg bestemmer: 27 %
- Tradisjon vi har startet selv: 21 %
- Foreldrene mine: 16 %
- Partneren min: 13 % (kvinner: 11 %, menn 16 %)
- Variarer avhengig av besøk: 12 %
- Barna: 9 %
- Tradisjoner er viktige for oss når vi skal samles til julefeiring, og for mange er familietradisjoner viktige for å skape den riktige julestemningen, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det ser ut til at andre faktorer veier tyngre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Dessertfavorittene
- Riskrem
- Multekrem
- Karamellpudding
- Is
- Fruktsalat
- Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere – riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Men hva du spiser til dessert, avhenger av hvor i landet du bor. Multekremen er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge, der mange har plukket multene til juledesserten selv, mens riskremen er aller mest populær blant sørlendingene, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Julekakefavorittene
- Kransekake
- Pepperkaker
- Krumkaker
- Smultringer
- Brune pinner
- Delfiakake
- Sarah Bernhardt
- Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at pepperkakene har passert de tradisjonelle krumkakene, samtidig som Sarah Berhardt har styrket sin posisjon som julekake ved å komme inn blant de 7 slagene, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Disse kakene baker vi selv
- Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Topp 5 middager på nyttårsaften:
- Kalkun: 34 %
- Pinnekjøtt: 17 %
- Ribbe 9 %
- Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %
- Grønnsaker: 5 %
- Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 34 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke er det hele 43 % som spiser pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Her er MatPrats juleeksperter
Trenger du en matekspert til julesaken? Ta en titt her for å se hvilken ekspert som passer best til din sak!
Bilder
Trenger du flere bilder til å illustrere saken du skriver? På matbilder.no finner du alt du trenger av illustrasjonsbilder.
Nøkkelord
Kontakter
Lisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Dokumenter
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom