Dette lurer nordmenn på til jul
Hvordan får jeg sprø svor?
- Dette er vel det mest stilte spørsmålet før jul, selv om det faktisk ikke trenger å være så vanskelig, sier matrådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.
- Velg en ribbe med godt fettlag under svoren, gjerne 1-2 cm. Det gir nemlig høyere temperatur ved steking, og det er den høye temperaturen i fettet som gjør at svoren blåser seg opp og blir knasende sprø. Bruk tallerkentrikset, og bygg opp under ribba så fettet kan renne av. Damp først, stek etterpå, og blir ikke svoren sprø av seg selv, så guff opp varmen og bruk eventuelt grillelementet – men følg nøye med, for dette går fort!
Skal ribba dampes med svoren opp eller ned?
- Det tryggeste er å dampe og steke ribba med svoren opp hele veien. Noen sverger til å snu den, men det kan fort skje uhell når du skal snu et stort og brennhett stykke kjøtt midt i prosessen. Begge fremgangsmåter gir et like godt resultat, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Hvor lang holdbarhet er det på fersk ribbe? Bør jeg heller kjøpe fryst?
- Det kommer an på flere ting, blant annet temperatur i kjøledisken på butikken og hvor lenge den har ligget der. Men kjøper du ribbe en uke eller mer før jul, kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe, og ta den ut fire dager før jul for tining, ruting og krydring. Resultatet blir like bra. Bare pass på at den frosne ribba ikke har overvintret i fryseren, råder Maske.
Hvor lenge før julaften skal en frossen ribbe eller kalkun tas ut av fryseren?
- Ta ut den frosne ribba eller kalkunen fire dager før julaften, og tin videre i kjøleskap. Etter et døgn med tining, kan du rute og krydre ribba, og la den stå kaldt videre frem til steking. Kalkunen kan du tilberede videre samme dag som du skal steke den, sier Kåsin.
Hvor mye ribbe eller pinnekjøtt skal jeg kjøpe inn per person?
- Beregn 400 gram tørket pinnekjøtt per person, 500 gram for storspisere. Når det gjelder ribbe trenger du ca. 300 gram per person. Skal du servere medisterkaker og julepølse i tillegg, kan du redusere til 250 gram, råder Maske.
Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
- 30 timer utvanning er perfekt, mener Kåsin.
- Når du vanner ut pinnekjøttet i 30 timer får kjøttet tilbake sin naturlige væskebalanse, og du får et skikkelig mørt og deilig kjøtt med nydelig smak! Og du trenger ikke stresse med å bytte vann.
Må jeg ha bjørkepinner i kjelen?
- Nei, du kan også legge en rist nederst i kjelen eller bruke poteter, dette er faktisk mitt aller beste pinnekjøttips, forteller Kåsin.
- Å bruke poteter er helt genialt fordi da får du ferdige poteter klart helt likt som kjøttet. I tillegg så får potene en helt fantastisk smak, som du ikke har kjent maken til. Ha på vann så det dekker potetene, og legg i kjøttet. Lokk på!
Hvor lenge skal pinnekjøttet dampe?
- Tre timer pleier å holde. Men se på kjøttet om det løsner fra beinet. Faller det litt fra hverandre, er det ferdig, sier Kåsin.
Krise! Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet!
- Det finnes alltid en løsning. Du kan koke pinnekjøttet i stedet for å dampe det, da forsvinner noe av saltet. Men det vil fremdeles være en god del saltere enn normalt, så ha derfor rikelig med drikke tilgjengelig, råder Maske.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
Dette er barnas julematfavoritter11.12.2023 07:40:00 CET | Pressemelding
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom