FN-sambandet

Denne uka i FN: Femten ting du burde få med deg under COP27

Del
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Sikkerhetsrådet holdt møte for å velge et medlem til Den internasjonale domstolen fredag 4. november. Her velger Harold Adlai Agyeman, president for Sikkerhetsrådet i november og Ghanas FN-ambassadør, to representanter (Norge og Gabon) for å verifisere stemmetellingen. Foto: UN Photo/Manuel Elías.
Sikkerhetsrådet holdt møte for å velge et medlem til Den internasjonale domstolen fredag 4. november. Her velger Harold Adlai Agyeman, president for Sikkerhetsrådet i november og Ghanas FN-ambassadør, to representanter (Norge og Gabon) for å verifisere stemmetellingen. Foto: UN Photo/Manuel Elías.

Sikkerhetsrådet

Ghana tok over presidentskapet i FNs sikkerhetsråd 1. november. Landets FN-ambassadør, Harold Adlai Agyeman, orienterte pressen om månedens program 1. november. Les referat fra pressekonferansen her, og det foreløpige arbeidsprogrammet for måneden her.

Uka i Sikkerhetsrådet

Mandag: Orientering om Syrias kjemiske våpen. Møte med troppebidragende land i FNs flerdimensjonale integrerte stabiliseringsmisjon i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA). Møte med troppebidragende land i FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei (UNISFA).

Onsdag: Aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) Karim Asad Ahmad Khan vil gi ICCs halvårlige orientering om saker i Libya.

Torsdag: Ghana innkaller til en debatt om «Bekjempelse av terrorisme i Afrika: et imperativ for fred, sikkerhet og utvikling», under «Trusler mot internasjonal fred og sikkerhet» agendapunktet.

Ellers denne uken forventes Rådsmedlemmer å fortsette forhandlingen om et resolusjonsutkast som kan etablere et generelt humanitært unntak for alle Sikkerhetsrådets sanksjonsregimer. Dette ble foreslått av Irland og USA.

Iran: Banebrytende Sikkerhetsrådsmøte

Rådet har holdt et uformelt møte om demonstrasjonene i Iran. — Det er tydelig at mange iranere ikke lenger aksepterer kvinneundertrykkelse eller myndighetenes brutalitet, sa Meena Syed, ministerråd ved FN-delegasjonen i New York.

Les saken på fn.no.

Utenriksministeren fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas gjentatte missiloppskytinger

— Norge fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas gjentatte missiloppskytinger, senest 2. og 3. november. Oppskyting av ballistiske missiler er brudd på en rekke sikkerhetsrådsresolusjoner og en trussel mot regional og internasjonal sikkerhet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Les saken på regjeringens sider.

IAEA fullfører verifikasjonsaktiviteter på tre steder i Ukraina: Ingen indikasjoner på uerklært kjernefysisk virksomhet og materialer

Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har fullført sine verifikasjonsaktiviteter på tre steder i Ukraina på forespørsel fra regjeringen i Ukraina, sa generaldirektør Rafael Mariano Grossi 3. november.

Les saken på IAEAs sider.

«Overgangsrettferdighet»: Hvilken rolle spiller FNs sikkerhetsråd?

Såkalt overgangsrettferdighet er prosessen med ansvarlighet, anerkjennelse, forsoning og oppreisning vedtatt av nylig demokratiserte nasjoner. Dette skjer etter en periode med politisk omveltning, som har resultert i omfattende brudd på menneskerettigheter. Denne typen rettferdighet er et komplekst og varig problem, også siden ingen universell modell finnes. Forståelser og definisjoner av overgangsordninger og rettferdighet varierer, avhengig av konteksten. Sikkerhetsrådet har siden begynnelsen av 1990-tallet vurdert aspekter av overgangsrettferdighet, og inkluderte det i Rådets mandater. Over disse tre tiår, har Rådet assosiert overgangsrettferdighet med et bredt spekter av positive utfall.

Les saken på Sikkerhetsrådets sider.

FN-sjefen oppfordrer Sikkerhetsrådet til å tale «med én stemme» for å sikre fred

FNs fredsoperasjoner, som inkluderer fredsbevaring og spesielle politiske oppdrag, «gir rom for politiske løsninger» i noen av verdens mest komplekse «hotspots», sa generalsekretær António Guterres til Sikkerhetsrådet torsdag.

Les saken i UN News.

Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 43

Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Libya, Syria, Ukraina, De store sjøene, Den internasjonale domstolen, Israel-Palestina, Sudan/Sør-Sudan, Vest-Sahara og Colombia.

Les saken på regjeringens sider.

COP27 åpnet søndag 6. november i Sharm-el-Sheikh, Egypt. Her står 19 år gamle María Cortés, en klimaaktivist fra San Luis Jilotepeque og frivillig for Paz Joven i Guatemala, foran en brennene søppelhaug. — Min største drøm er å oppnå et «grønt» og bærekraftig samfunn, og at unge mennesker blir mer interessert i klimaendringer, sa hun. Foto: UNICEF/UN0364267/Volpe.

Femten ting du burde få med deg under COP27

Søndag 6. november startet FNs toppklimakonferanse i Sharm-el-Sheikh, Egypt. Her er noe av det du burde få med deg.

Les saken på fn.no.

Aktuelle rapporter

UNDP: Klimaendringer er mer dødelig enn kreft noen steder

Effekten av klimaendringer på helsen hvis karbonutslippene forblir høye, kan være opptil dobbelt så dødelig som kreft i enkelte deler av verden, ifølge nye data utgitt fredag av FNs utviklingsprogram (UNDP) og Laboratorium for klimapåvirkning. Les saken i UN News.

De åtte varmeste årene noensinne viser økende klimaendringer

De siste åtte årene er på vei til å bli de åtte varmeste registrerte år, drevet av stadig økende klimagasskonsentrasjoner og akkumulert varme. Ekstreme hetebølger, tørke og ødeleggende flom har påvirket millioner og kostet milliarder i år. Les saken på WMOs sider.

FAOs årlige rapport om mat og landbruk

FAO har lagt frem sin årlige statusrapport for mat og landbruk (SOFA) for 2022. Årets rapport har undertittelen «Leveraging automation in agriculture for transforming agrifood systems». Rapporten har ulike tema hvert år, og skal formidle balanserte og vitenskapelige analyser og vurderinger. Les saken på regjeringens sider.

UNESCO: Ikoniske verdensarvbreer vil forsvinne innen 2050

Nye UNESCO-data fremhever den økte smeltingen av isbreer i verdensarvsteder. I en tredjedel av stedene kommer isbreene til å forsvinne innen 2050. Men det er fortsatt mulig å redde de andre to tredjedelene, hvis økningen i globale temperaturer ikke overstiger 1,5-grader – sammenlignet med den førindustrielle perioden. Dette blir en stor utfordring for COP27. Les saken på UNESCOs sider.

Verdensbanken: Land kan kutte utslipp med 70% innen 2050 og øke motstandskraften med årlige investeringer på 1,4% av BNP

Hvis man investerer i gjennomsnitt 1,4 prosent av BNP årlig kan utslippene i utviklingsland reduseres med så mye som 70 prosent innen 2050. Det vil også øke deres motstandskraft, ifølge en ny rapport fra Verdensbankgruppen. Les saken på Verdensbankens sider.

Matvarepriser var stort sett stabile i oktober

Internasjonale anslag av matvaregruppepriser, dekket av FAOs matprisindeks, gikk alle ned, bortsett fra korn. Les saken på FAOs sider.

Arrangementer

  • 31. oktober–10. november: 346. sesjon av ILOs styrende organ. Les mer på ILOs sider.
  • 6.–18. november: FNs klimatoppmøte (COP27). Den sterke norske delegasjonen ledes av klima- og miljøministeren. Statsministeren deltar under den såkalte høynivådelen i begynnelsen av klimamøtet. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar på COP27 9.13. november. Les mer på UNFCCCs sider.
  • 11.–12. november: Paris Peace Forum. Tema for seminaret er «Riding out the multicrisis». Utenriksministeren deltar. Les mer på Paris Peace Forums sider.
En migrantarbeider sprer tørt gress på bakken i Qatar. Foto ILO/Apex News.

ILO og Qatar er enige: Arbeidsreforminnsats fortsettes

ILO og Qatars regjering har gjennomgått arbeidsreformfremskritt under deres felles program. De er nå enige om å fortsette samarbeidet for å bygge et moderne og dynamisk arbeidsmarked i landet.

Les saken på fn.no.

Etter to år med konflikt i den etiopiske regionen Tigray har partene inngått en historisk våpenhvile. Et internt fordrevet barn søker ly på en skole i Mekelle, hovedstaden i Tigray-regionen. Foto: UNICEF/UN0539148/Leul Kinfu.

Andre viktige saker

Nytt «daggry» for Etiopia: Våpenhvile i Tigray. Les saken på fn.no.

Hvordan ville verden sett ut uten FN? Les saken på fn.no.

Nytt norsk klimamål på minst 55 prosent. Les saken på regjeringens sider.

FNs menneskerettighetssjef Türk sender et åpent brev til Twitters Elon Musk. Les saken på OHCHRs sider.

Sult og underernæring drives av klimakrise og konflikt i Sør-Sudan. Les saken på UNICEFs sider.

Norge sier de ikke har noe ansvar for migranter som er strandet til sjøs. Les saken på MSN.

WHO: Dødelig kolerautbrudd over hele Libanon. Les saken på fn.no.

Sverige: Trapp opp innsatsen for å bekjempe systemisk rasisme, oppfordrer FN-eksperter. Les saken i UN News.

FN ber Taliban om å løslate kvinnerettighetsaktivister. Les saken i Reuters.

I skyggen av Ukraina-krigen: Flyktninger og internt fordrevne har mindre mat og trangere kår. Les saken i Bistandsaktuelt.

Norge øker støtten til matsikkerhet i krisesituasjoner. Les saken på regjeringens sider.

Tilpass eller sult: FNs landbruksfond trenger akutt klimafinansiering for småskalabønder. Les saken på IFADs sider.

Norge øker støtte til ytringsfrihet og kulturelle rettigheter. Les saken på UNRICs sider.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sikkerhetsrådet holdt møte for å velge et medlem til Den internasjonale domstolen fredag 4. november. Her velger Harold Adlai Agyeman, president for Sikkerhetsrådet i november og Ghanas FN-ambassadør, to representanter (Norge og Gabon) for å verifisere stemmetellingen. Foto: UN Photo/Manuel Elías.
Sikkerhetsrådet holdt møte for å velge et medlem til Den internasjonale domstolen fredag 4. november. Her velger Harold Adlai Agyeman, president for Sikkerhetsrådet i november og Ghanas FN-ambassadør, to representanter (Norge og Gabon) for å verifisere stemmetellingen. Foto: UN Photo/Manuel Elías.
Last ned bilde
COP27 åpnet søndag 6. november i Sharm-el-Sheikh, Egypt. Her står 19 år gamle María Cortés, en klimaaktivist fra San Luis Jilotepeque og frivillig for Paz Joven i Guatemala, foran en brennene søppelhaug. — Min største drøm er å oppnå et «grønt» og bærekraftig samfunn, og at unge mennesker blir mer interessert i klimaendringer, sa hun. Foto: © UNICEF/UN0364267/Volpe.
COP27 åpnet søndag 6. november i Sharm-el-Sheikh, Egypt. Her står 19 år gamle María Cortés, en klimaaktivist fra San Luis Jilotepeque og frivillig for Paz Joven i Guatemala, foran en brennene søppelhaug. — Min største drøm er å oppnå et «grønt» og bærekraftig samfunn, og at unge mennesker blir mer interessert i klimaendringer, sa hun. Foto: © UNICEF/UN0364267/Volpe.
Last ned bilde
En migrantarbeider sprer tørt gress på bakken i Qatar. Foto ILO/Apex News.
En migrantarbeider sprer tørt gress på bakken i Qatar. Foto ILO/Apex News.
Last ned bilde
Etter to år med konflikt i den etiopiske regionen Tigray har partene inngått en historisk våpenhvile. Et internt fordrevet barn søker ly på en skole i Mekelle, hovedstaden i Tigray-regionen. Foto: UNICEF/UN0539148/Leul Kinfu.
Etter to år med konflikt i den etiopiske regionen Tigray har partene inngått en historisk våpenhvile. Et internt fordrevet barn søker ly på en skole i Mekelle, hovedstaden i Tigray-regionen. Foto: UNICEF/UN0539148/Leul Kinfu.
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye