Debatt: – Vi trenger et kjønnsperspektiv på helse

Skrevet av Christine Meyer/leder for Kvinnehelseutvalget
I en artikkel fra Kildens nyhetsmagasin 8. mars: «Ny kunnskap om kvinnehelse må inn i læreplaner og ut i praksis», kan vi lese om Kvinnehelseutvalgets NOU 2023: 5 Den store forskjellen, som ble lagt frem 2. mars. Kvinnehelseutvalget fikk dessverre ikke mulighet til å uttale seg i artikkelen. Jeg mener artikkelen gir et feilaktig bilde av utvalget og NOU-en, som jeg ønsker å nyansere.
I artikkelen i Kildens nyhetsmagasin kan det se ut til at Kvinnehelseutvalget ikke er opptatt av at kjønnsperspektivet skal nedfelles i alle fagområder og i hele helsevesenet. Tvert imot! Vår hovedkonklusjon er nettopp at kjønn har betydning for helse. Dette er den store forskjellen: kvinner og menn har ulik biologi, de lever ulike liv, og de rammes ulikt av sykdom. Dette perspektivet må ligge til grunn for å sikre gode helsetjenester for alle.
Flere av tiltakene utvalget foreslår, er derfor rettet mot å endre de grunnleggende strukturene og prioriteringene innenfor dagens helse- og omsorgssektor. Utvalget anbefaler flere tiltak for at kjønnsperspektivet skal gjennomsyre helse- og omsorgstjenesten.
Forskning er i fokus
I artikkelen i Kildens nyhetsmagasin hevdes det videre at Kvinnehelseutvalget har fokusert mindre på forskning, enn tidligere utvalg som har utredet kvinners helse. Dette er en påstand uten hold.
De fem forskerne i utvalget, sammen med en spesialrådgiver på kvinnehelse og forskning har nettopp vært opptatt av å sikre at utredningens funn og anbefalinger har solid forankring i forskning. På de områdene der utvalget selv ikke har besittet kompetanse, har vi jobbet i tett dialog med, og mottatt tekstbidrag fra, et stort antall forskere og fagpersoner innen ulike fagområder.
Tar man seg tid til å lese utredningen blir det fort tydelig at kunnskapsgrunnlaget er omfattende; dette gjenspeiles også i en litteraturliste på godt over 1000 kilder. Mange av kildene er ny internasjonal og nasjonal forskning på kvinners helse og kjønnsforskjeller i helse, som vi håper kan være til nytte for mange av de som interesserer seg for fagfeltet.
Nøkkelord
Kontakter
Maria Egeland Thorsnes
Sekretariatsleder
Mobil: 413 33 934
www.kvinnehelseutvalget.no
Bilder

Lenker
Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Menn i barnehager er mer fysisk aktive med barna21.3.2023 13:59:34 CET | Pressemelding
Barnehageansatte både ønsker og mener selv de behandler gutter og jenter likt. Men forskningen viser noe annet.
«Feminine» Oscarshall ga arkitekter hakeslepp14.3.2023 15:53:20 CET | Pressemelding
Lystslottet Oscarshall utfordret samtidens kjønnsnormer, mener arkitekturhistoriker Jarle Tollefsrud. Han viser til en lang tradisjon for å «kjønne» bygninger og interiør.
– Ny kunnskap om kvinnehelse må inn i læreplaner og ut i praksis9.3.2023 15:17:32 CET | Pressemelding
Forrige uke leverte Kvinnehelseutvalget sin rapport. Ny kunnskap om kvinners helse har fortsatt ikke nådd utdanningen og behandlingsapparatet, mener medisinske forskere.
Når staten sier unnskyld, må historien omskrives9.3.2023 11:08:32 CET | Pressemelding
Når ofre for statlige overgrep oppnår anerkjennelse, vil hele folkets identitet bli endret, mener Eirik Vatnøy. Han har analysert retorikken til en irsk rettighetskampanje for kvinner som levde i fangenskap på katolske vaskerier.
Søreide unngikk f-ordet da hun var utenriksminister28.2.2023 15:57:41 CET | Pressemelding
Canada, Mexico, og særlig Sverige er eksempler på land som brukte betegnelsen «feministisk» som del av sin utenrikspolitikk. At Ine Eriksen Søreide ikke gjorde det, passet henne og Norge bra, mener forsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom