Utviklingsfondet

COP27 i Glasgow - et svik mot verdens fattige

Del

- Resultatet av klimatoppmøtet i Glasgow er langt fra det verdens fattige land trenger for å stå imot klimakrisa, sier Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard.

- Altfor svake løfter om utslippskutt og rike lands uvilje mot å øke støtten til klimautsatte land, gjør resultatet fra COP26 til et svik mot verdens fattige. Møtet bidrar ikke til å holde 1,5 graders målet «levende».

- Vi er enige med de aller fleste utviklingsland og en rekke rike land som uttrykker stor misnøye med sluttekstene, sier Odegard. – De støtter likevel teksten etter stort press fra rike land, inkludert Norge, og fordi ingen avtale ville vært verre.

FN-rapporten Kode rød for menneskeheten gjorde at konsekvensene av klimaendringene for første gang var hovedfokus på et klimatoppmøte. - Aldri før har fattige lands behov for å tilpasse seg klimaendringene og de tap og skader endringene medfører vært så høyt på dagsorden. Det i er et skritt framover, selv om det var på overtid, mener lederen av Utviklingsfondet.   

Utviklingsfondet er som mange fattige land skuffet over at rike land avviste deres krav om å etablere en støttemekanisme for å håndtere tap og skader på grunn av klimaendringene (Glasgow Loss and Damage Funding Facility). – Det er skammelig at rike land som har skapt klimakrisa nekter å hjelpe fattige land som opplever klimaskader, sier Odegard. – Dette svekker tilliten mellom fattige og rike land ytterligere.

– Doblingen av rike lands finansiering til klimatilpasning (adaptation) fra 2019 til 2025 er  for lite fordi støttenivået i 2019 var lavt og de kostnadene for å stå imot klimaendringene øker raskt, sier lederen i Utviklingsfondet. Økningen vil heller ikke oppfylle målet i Paris-avtalen om at rike land skal støtte klimatilpasningstiltak like mye som til klimakutt.

- Sett i lys av rike lands løftebrudd om å bidra med 100 mlrd dollar årlig fra 2020 så fattige land kan kutte utslipp og forebygge mot klimaendringene, gir det nye tilpasningsløftet ingen garanti for økt støtte.

- Det var god framgang på enkelte tekniske områder som mekanismen for et klimakvotemarked (artikkel 6), gjennomsiktighet og flere sentrale arbeidsprosesser. Det vil imidlertid ta lang tid før vi vet om disse vedtakene vil hjelpe fattige, understreker Odegard

- Igjen har rike land skjøvet egne forpliktelser og fattige lands behov inn i framtiden, sier Odegard, på samme måte som løftene om «netto null utslipp» innen 2050. - Vitenskapen er krystallklar på at vi må handle nå, ikke om ti eller 30 år.

- Som mange andre forventer Utviklingsfondet nå at rike og store land skjerper sine løfter om utslippskutt og øker klimafinansieringen innen neste års toppmøte i Egypt (COP27).

For ytterligere kommentarer ta kontakt med leder for Utviklingsfondet Jan Thomas Odegard på telefon 41 49 40 44.

Nøkkelord

Kontakter

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en  million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom