Bytt ut importert ris med norsk bygg!

God bakekvalitet av årets mathvete
Søndag 16. oktober er Verdens brøddag. Den feirer vi ved å legge en svært god kornhøst bak oss. Møllene og forskningsinstituttene NIBIO, NMBU og Nofima analyserer nå årets avling for å se hvordan vi best kan utnytte den norske hveten til matmel. Værforholdene under modning og innhøsting har vært gode for både høst- og vårhvete i år, og resultatene så langt peker mot at bakekvaliteten av årets mathvete blir bra.
Det er godt nytt for norske forbrukere som ønsker å velge norske brød og andre bakevarer i butikk.
90 prosent norskandel i matkornet i 2030
- Vi bør bruke jorda vi har rundt oss til å produsere mest mulig av maten vi spiser. Potensialet for å øke bruken av norsk korn i mat er stort. Sammen med Opplysningskontoret for brød og korn arbeider vi for at mer av kornet vi produserer havner på norske matbord. Vi ønsker at flere norske brød, bakevarer og mel oppfyller Nyt Norge-garantien så forbruker finner dem lett i butikk, sier Nina Sundqvist, adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat.
Matkornpartnerskapet er et forpliktende samarbeid mellom alle aktørene i verdikjeden hvor målet er 90 prosent norskandel i matkorn innen 2030. I dag ligger norskandelen på 55-65 %.
Norsk bygg: En underutnyttet ressurs
- Bygg fortjener en større plass i norsk kosthold. Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året som er under 1 % av det vi dyrker. Potensialet for å øke bruken av bygg er stort, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Økt bruk av bygg i norsk kosthold kan blant annet gjøres ved å erstatte ris med bygg. Bygg egner seg svært godt som erstatning for ris. Rapporten Underutnytta matressursar på menyen (Fauske, Skinnes 2022) peker på at dersom vi bytter ut halvparten av forbruket av importert ris i Norge med norsk bygg kan vi klare å øke bruken av bygg med 16 000 tonn. - Om vi også bruker mer bygg i grøt og bakst kan ambisjonen vår om tidobling av bygginntaket nås, konkluderer Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Tlf: 952 89 666.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom