Bytt ut importert ris med norsk bygg!
God bakekvalitet av årets mathvete
Søndag 16. oktober er Verdens brøddag. Den feirer vi ved å legge en svært god kornhøst bak oss. Møllene og forskningsinstituttene NIBIO, NMBU og Nofima analyserer nå årets avling for å se hvordan vi best kan utnytte den norske hveten til matmel. Værforholdene under modning og innhøsting har vært gode for både høst- og vårhvete i år, og resultatene så langt peker mot at bakekvaliteten av årets mathvete blir bra.
Det er godt nytt for norske forbrukere som ønsker å velge norske brød og andre bakevarer i butikk.
90 prosent norskandel i matkornet i 2030
- Vi bør bruke jorda vi har rundt oss til å produsere mest mulig av maten vi spiser. Potensialet for å øke bruken av norsk korn i mat er stort. Sammen med Opplysningskontoret for brød og korn arbeider vi for at mer av kornet vi produserer havner på norske matbord. Vi ønsker at flere norske brød, bakevarer og mel oppfyller Nyt Norge-garantien så forbruker finner dem lett i butikk, sier Nina Sundqvist, adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat.
Matkornpartnerskapet er et forpliktende samarbeid mellom alle aktørene i verdikjeden hvor målet er 90 prosent norskandel i matkorn innen 2030. I dag ligger norskandelen på 55-65 %.
Norsk bygg: En underutnyttet ressurs
- Bygg fortjener en større plass i norsk kosthold. Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året som er under 1 % av det vi dyrker. Potensialet for å øke bruken av bygg er stort, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Økt bruk av bygg i norsk kosthold kan blant annet gjøres ved å erstatte ris med bygg. Bygg egner seg svært godt som erstatning for ris. Rapporten Underutnytta matressursar på menyen (Fauske, Skinnes 2022) peker på at dersom vi bytter ut halvparten av forbruket av importert ris i Norge med norsk bygg kan vi klare å øke bruken av bygg med 16 000 tonn. - Om vi også bruker mer bygg i grøt og bakst kan ambisjonen vår om tidobling av bygginntaket nås, konkluderer Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Tlf: 952 89 666.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom