Fellesorganisasjonen

Brudd i statsoppgjøret

Del

30 timer før fristen brøt LO Stat lønnsforhandlingene med staten. Riksmekleren får nå i oppgave å hindre streik i statlig sektor.

Marianne Solberg, nestleder i FO
Marianne Solberg, nestleder i FO

– Allerede i dag ble det klart at staten ikke ville møte kravene våre. Vi vil sikre rom for reallønnsvekst og en god fordelingsprofil med tanke på lavtlønte og likelønn. Det ble fort tydelig at vi ikke ville komme til enighet på noen av disse punktene. Derfor bryter vi forhandlingene, lenge før fristen, sier FO-nestleder Marianne Solberg.

Partene hadde frist til midnatt på fredag til å bli enige. Solberg er meget skuffet over manglende vilje fra arbeidsgiversiden. Hun får støtte fra Egil André Aas, leder i LO Stat.

– Statens tilbud hadde en fordelingsprofil som ikke ville gjøre noe med ulikhetene opparbeidet gjennom år. Det kunne vi rett og slett ikke akseptere, sier Aas.

– Jeg sa da disse forhandlingene ble innledet at det er på høy tid at regjeringen og staten som arbeidsgiver gjør festtalene sine om til handling. De siste årene har forskjellene mellom de høyest lønte og de lavest lønte i staten økt. Tilbudet fra staten vil ikke endre vesentlig på det, sier Aas.

FO mener, sammen med resten av LO Stat, at staten må ta ansvar for forhandlingsbruddet.

– Statsansatte hadde en mindrelønnsutvikling i fjor på nesten en halv prosent, sammenlignet med industriarbeiderne. Fjorårets lønnsoppgjør resulterte i at lønnsforskjellen mellom statsansatte kvinner og menn sto stille på 89.8 prosent. I år skulle det være offentlig sektor sin tur, dette er for dårlig, sier Solberg.

Nå er det opp til riksmekleren å få partene til enighet. Frist for enighet hos Riksmekleren er midnatt 26. mai. Dersom meklingen ikke fører til enighet, kan oppgjøret ende med streik.

For ytterligere kommentarer

Daniel Charles Hextall, presseansvarlig i FO

46454451 - charles@fo.no

Marianne Solberg, nestleder og FOs forhandlingsleder i LO Stat

93650360 - marianne.solberg@fo.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marianne Solberg, nestleder i FO
Marianne Solberg, nestleder i FO
Last ned bilde

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom