Norges Blindeforbund

Blindeforbundet gjør opprør mot stadig mindre skrift: 2 millioner sliter med å lese liten skrift

Del

57000 mennesker har tatt feil type eller feil dose medisin, 439 000 har spist allergifremkallende mat eller gitt slik til allergikere, alt på grunn av liten skrift fra designere og produsenter. Opp med skrifta, roper nå Blindeforbundet.

uleselig illustrasjonsbilde Foto Norges Blindeforbund
uleselig illustrasjonsbilde Foto Norges Blindeforbund

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Norges Blindeforbund. Den viser også at 2 millioner sliter med å lese datostemplinger. – Det er et omfattende problem at designere og produsenter velger dårlig kontrast og størrelse på skriften som gjør at den ikke er lesbar, sier Sverre Fuglerud, leder for informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

Mer enn mat
I tillegg til matvarer og medisiner, som i mange tilfeller kan føre til alvorlige situasjoner, møter vi problemet med uleselig tekst også på skilt, kodebrikker til nettbank, rutetabeller, vaskelapper, offentlige skjemaer og en rekke andre steder. Blindeforbundet har derfor startet en holdningskampanje som de kaller for «Opp med skrifta!».

- Vi har gått grundig til verks og gjennomført to forundersøkelser før denne undersøkelsen fra MMI. Alle viser det samme. Det er mange som sliter med å lese liten tekst. Hele 8 av 10 sliter med Sterilan deodorant for eksempel. Dette er et helt unødvendig problem, som vi mener er enkelt å løse. Derfor sier vi: «opp med skrifta!», forteller Fuglerud.

Enormt engasjement
I ukene frem mot jul inviterer Norges Blindeforbund publikum til å si sin mening om den uleselige skriften i samfunnet. På nettstedet uleselig.no kan folk si hva de har problemer med å lese på grunn av liten skrift og dårlig kontrast. - Allerede er det et stort engasjement på Facebook og Twitter. Folk legger ut bilder av hva de har problemer med å lese, og mange skriver at det var på tide at noen gjør opprør mot liten skrift. Tydelig at vi har truffet en sak folk er opptatt av, sier Fuglerud. Hver uke vil Blindeforbundet velge ut en «versting», og ta kontakt med de som har laget den. Målet vil være at det designes på nytt, slik at teksten blir lesbar.

 Andre undersøkelsestall fra Ipsos MMI:

  • 2,1 millioner har opplevd at det har vært vanskelig/umulig å lese datostempling. 
  • 2 mill. har problemer med varedeklarasjoner
  • 1,6 mill. syns det er vanskelig å lese vaskelapper
  • 57 000 har tatt feil dose/medisin som følge av at teksten på pakken var vanskelig å lese.
  • 439 000 har spist/gitt mat til allergikere fordi de ikke kunne lese innholdet på varen.
  • 1,4 millioner har gitt opp å lese hva varen inneholder som følge av liten skrift i varedeklarasjon. 1,2 mill. av dem har unnlatt å kjøpe varen som følge av at det ikke var mulig å lese hva varen inneholdt.

For mer informasjon om kampanjen og om tips til god lesbarhet: www.uleselig.no 

Kontaktinfo:

Jostein Røraas
Kommunikasjonsrådgiver
40828211
Jostein.roraas@blindeforbundet.no

Bilder

uleselig illustrasjonsbilde Foto Norges Blindeforbund
uleselig illustrasjonsbilde Foto Norges Blindeforbund
Last ned bilde
Uleselig plakat
Uleselig plakat
Last ned bilde
Tips plakat
Tips plakat
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Punktskriftens dag 4. januar: Nordmenn støtter krav om blindeskrift på melk og salmiakk4.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding

En undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blindeforbundet, viser at 59 % mener det bør komme krav om punktmerking av matvarer og at tre av fire mener det er viktig at produkter som kan være farlige (vaskemidler og kjemiske produkter) blir merket med punktskrift, eller blindeskrift som det også kalles. I tillegg oppgir nesten 80 % (79 %) at de mener at viktig offentlig informasjon også må komme i punktskrift.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom