Beste morellsesong i moderne tid
Det er bare å glede seg, de kommende ukene kan du virkelig fråtse i nydelige norske moreller. I år er morellene ekstra store og søte, sesongen er kort, så nyt dem nå.
– Jeg har aldri opplevd så stort volum på moreller. I 2023 er det forventet en avling på hele 695 tonn, dette er mer enn vanlig, siden 2013 har det vært høstet mellom 380 tonn og rett i overkant av 600 tonn, sier Leif Øie som er fruktinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
Øie forteller at det er Telemark som står for de store volumøkningene, som vi også fikk se i 2021;
– Det kommer også mye moreller fra Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Tradisjonelt sett har det alltid vært mest moreller fra Lærdal, men nå er det altså i Telemark de høster de største volumene.
Ekstra store og søte
Dette bekreftes av morellprodusent Trond Bergskås fra Telemark, som sier han har holdt samme produksjon, men at det begynner å komme flere til rundt han som dyrker moreller. I år er det forventet at høstingen på Østlandet og Vestlandet starter ganske likt;
– Sesongen starter rundt 17.juli, jeg regner med jeg kan høste til rundt 7-8 august. Det kommer mye moreller i år og de er ekstra store og søte på grunn av den gode varmen vi hadde i juni, sier Bergskås, som også er styremedlem i Telefrukt som er Norges største fruktpakkeri.
Heter det moreller eller kirsebær?
– Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt som oppfordrer til å nyte de søte og gode morellene slik som de er. Hun sier kirsebær er mer syrlige og at de godt kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter.
Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å spise og nyte moreller med den aller beste samvittighet;
– Moreller gir lite kalorier, inneholder godt med fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke fargen vitner om at moreller inneholder godt med antioksidanter, de søte små steinfruktene er med andre ord perfekt snacks i sommervarmen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom