Beste morellsesong i moderne tid
Det er bare å glede seg, de kommende ukene kan du virkelig fråtse i nydelige norske moreller. I år er morellene ekstra store og søte, sesongen er kort, så nyt dem nå.

– Jeg har aldri opplevd så stort volum på moreller. I 2023 er det forventet en avling på hele 695 tonn, dette er mer enn vanlig, siden 2013 har det vært høstet mellom 380 tonn og rett i overkant av 600 tonn, sier Leif Øie som er fruktinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
Øie forteller at det er Telemark som står for de store volumøkningene, som vi også fikk se i 2021;
– Det kommer også mye moreller fra Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Tradisjonelt sett har det alltid vært mest moreller fra Lærdal, men nå er det altså i Telemark de høster de største volumene.
Ekstra store og søte
Dette bekreftes av morellprodusent Trond Bergskås fra Telemark, som sier han har holdt samme produksjon, men at det begynner å komme flere til rundt han som dyrker moreller. I år er det forventet at høstingen på Østlandet og Vestlandet starter ganske likt;
– Sesongen starter rundt 17.juli, jeg regner med jeg kan høste til rundt 7-8 august. Det kommer mye moreller i år og de er ekstra store og søte på grunn av den gode varmen vi hadde i juni, sier Bergskås, som også er styremedlem i Telefrukt som er Norges største fruktpakkeri.
Heter det moreller eller kirsebær?
– Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt som oppfordrer til å nyte de søte og gode morellene slik som de er. Hun sier kirsebær er mer syrlige og at de godt kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter.
Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å spise og nyte moreller med den aller beste samvittighet;
– Moreller gir lite kalorier, inneholder godt med fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke fargen vitner om at moreller inneholder godt med antioksidanter, de søte små steinfruktene er med andre ord perfekt snacks i sommervarmen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom